Vandaag het nieuws van 4 november. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

In een Albert Heijn in Groningen vond dinsdagavond korte tijd een demonstratie tegen de gisteravond afgekondigde verscherpte coronamaatregelen plaats (Distrifood, zie 1.1). Een stuk of 12 demonstranten spraken klanten aan op het dragen van mondkapjes en andere maatregelen die de verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. "Er stonden allemaal van die Viruswaanzingekkies in de gangpaden mensen aan te spreken op hun mondkapjes. Ze wilden niet aan de kant gaan," zegt een klant in het Dagblad van het Noorden, zie 1.2).

Snel weten of je hoestje een coronakuch is of een gewone verkoudheid? Hoest even in je smartphone en je weet meteen of je je moet laten testen of niet. Dat kan als het aan een drietal computerwetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) ligt. Zij bouwden een model dat met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) op basis van 70.000 opgenomen hoestjes onderscheid kan maken tussen de kuch van coronapatiënten en niet met het coronavirus besmette hoesters. Zelfs als de besmette persoon nog geen symptomen vertoont. Ze willen nu het model opnemen in een gebruiksvriendelijke app, schrijft Scientias (zie 3.2). "Als iedereen de app zou gebruiken voordat hij of zij een klaslokaal, fabriek of restaurant binnenstapt, zou de app een effectief middel kunnen zijn om de verspreiding van het virus te verminderen,” zegt mede-onderzoeker Brian Subirana.

Morgen gaat Groot-Brittannië voor een groot deel op slot, in een tweede lockdown die 4 weken gaat duren. De precieze regels en richtlijnen kwamen gisteren online. Tot opluchting van de horeca heeft de regering een U-bocht gemaakt, schrijft The Guardian (2.3 en 2.2, Independent). De Britten mogen aan het afhaalbier, mits van te voren besteld. Dat scheelt 7,5 miljoen 'pints' down the drain.
Dit artikel afdrukken