Inmiddels is wel duidelijk dat EHEC niet bij telers vandaan komt. Of het uit een restaurant in Lübeck of toch nog ergens anders vandaan komt, blijft de grote vraag. Het kan uit een partijtje biologische groenten in een distributiecentrum komen. Het kan van de vieze vingers van een tevreden thuis tuinende vrachtwagenchauffeur komen of gewoon uit een vieze plas die per ongeluk een pallet groenten besmette. We weten het niet. Mogelijk komen we er nooit achter of ontdekken we dat het bijvoorbeeld uit een triviale beursfontein kwam, zoals de Legionella-bacteriën die in 1999 in Bovenkarspel een flink aantal doden eisten.
een potje arrogantie en gelijke munt
Inmiddels komt de kritiek op gang. Volgens de Amerikanen maken we er in Europa een potje van. Onze kwaliteitssystemen en communicatie daarover werken niet. Afgelopen week laat zien dat ze daar gelijk in hebben. Inmiddels wijzen de Europese ruziemakers allemaal naar 'Brussel', dat meteen had moeten optreden. Maar Brussel treedt niet op, dat geeft gegevens van het ene land door aan het andere. Zo hebben we dat afgesproken. De Russen lachen, want die krijgen altijd op hun lazer. Zij zouden - zeggen de Europeanen doorgaans - een potje van voedselveiligheid en wel meer maken en moeten aan onze regels voldoen om met ons te mogen handelen. Nu krijgen de arrogante Europeanen een koekje van eigen deeg. 'Waardeloos' misschien maar je kunt het ook met gelijke munt terugbetalen noemen.
EHEC: vele kanten
EHEC begon als een voedselveiligheidskwestie. Zolang we niet weten wat de oorzaak is, kan er sprake zijn van domme pech of van een groot structureel gevaar. Het laatste is niet onwaarschijnlijk omdat EHEC een bacterie is die zich heeft gemuteerd in omgeving waarin van antibiotica-gebruik sprake is. Dat kan dus alleen maar dicht bij mensen of dieren in de omgeving van mensen zijn geweest.
EHEC is inmiddels ook synoniem met een handelsoorlog en ruzie in Europa. Het legt bloot dat 'Europa' nog steeds niet bestaat maar wel arrogant is.
EHEC laat - en daar ging foodlog.nl vooral over de laatste dagen - zien dat er zo weinig verdiend wordt in de tuinbouw dat ondernemers amper een week kunnen overleven als de markt tegenzit. Ze hebben dan een staats- en bankinfuus nodig.
Maar EHEC is vooral iets dat nog gaat komen. NGO's en dus de media en hun bewuste lezers gaan zeggen dat het zo niet langer kan. Dat de landbouw- en voedselsystemen verrot zijn en dat we terug moeten naar onbespoten en biologisch. 'Systemen', dat klinkt gevaarlijk en als een complot tegen de mensheid. Voor EHEC in de pers opdook, waren de media met dat soort communicatie begonnen, maar nu zijn ook degenen die hen voeden in verwarring. Juist het alternatief, biologisch, draagt de grootste kans op dit soort ziektes in zich. Wat moeten de NGO's en natuurlijk geïnspireerde critici nu zeggen? Je hoort ze niet en dat begrijp ik wel: wat kunnen ze zeggen, nu ook het alternatief met een mond vol tanden staat?
gevaarlijk: EHEC zal uit de media verdwijnen
Eén ding is zeker: EHEC is een pleidooi voor high tech voedselproductie, -verwerking en -distributie met strenge voedselveiligheidseisen. De biologici die pleiten voor het voeden van de wereld met biologisch hebben het sinds vorige week moeilijk. En dat weten ze.
Het publiek zal EHEC vergeten zoals het ook varkenspest, mond- en klauwzeer en zelfs ESBL alweer vergeten is. Beleidsmakers en NGO's niet. NGO's zijn voor een natuurlijke landbouw, maar die blijkt risicovol. Het was sexy en makkelijk communiceerbaar om voor natuurlijk, onbespoten en alle planten en beesten buiten te zijn. Maar dat kan na EHEC niet zomaar meer gezegd worden. De voor- en tegenpartij van 'een andere landbouw' zitten schaakmat om tafel. EHEC is een risico waar je niet lekker sexy en makkelijk te begrijpen voor of tegen kunt zijn. Dat is pas echt gevaarlijk, want dáárom zal het uit de media verdwijnen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Jack,
Alle respect voor je reactie maar het gaat ten slotte toch om de macht van de consument. De gewone burger die bepaald wat hij/zij koopt, kookt en eet. Die kan je via de berichtgeving met angst inpraten waardoor mensen groenten eten gaan mijden, of je kan hem/haar opvoeden, een tip geven om van de nood een deugt te maken. Is ook voor de volksgezondheid beter aangezien groentes een gezonde voedselbron zijn.
Dus als kritische consument vind ik het zinvoller me te storten op creatieve recepten en/of meer hygiëne in de keuken dan op het (indirect) overmatig sponsoren van bedrijven als Monsanto, deurwaarders of de vele laboratoria die er zijn.
Met andere woorden: ik steun liever rechtstreeks boeren en tuinders die het moeilijk hebben ipv dat ik het via het kiezen van een regering doe. Dat is ook een stuk efficiënter.
Verder is juist wel kopen van de 'gevaarlijke' groentes ook de enige echte manier om de prijs voor telers uiteindelijk weer winstgevend te maken. (Of vind je niet?)
Ook al stap ik laat in, de echte komkommertijd moet nog aanbreken dus ik ben nog niet te laat!
@ Paulien, Alle repect voor je reactie maar je stapt wat later in , in de discussie. Uiteraard is er wat voor te zeggen van je mening maar het is niet gekoppeld aan de euro,s die verdiend worden of eventueel verloren gaan in het hele gebeuren. Ben maar (on)gerust de echte bron van infectie wordt echt niet gevonden of bekendgemaakt zoals je steld. Het inslaan van een vooraad(je) groentjes bewijst dat je dan weer ineens wel snapt dat het over de euro,s gaat. Euro,s dus. De inkoopprijs die je betaald voor je voorraadje groenten is oveigens wel veliesgevend voor de groenteteler denk ik. Winst heeft hij niet in deze situatie, allen het velies is minder groot, dus toch bedankt indeze.
Thailand onderschept met E-coli besmette koolrabi uit België.
Gelukkig voor ons Belgen had Huib een kist koolrabi bij (echt waar!) op ons foodlogevent. Hij voelde het wellicht al aan zijn water gisteren...
Dag,
Ik meng me even in de discussie/informatie uitwisseling.
Vraag 1: wat is het precies nu voor bacterie? EHEC is dat een stam / variatie op Escherichia coli? Wel 'toeval' dat dat net de bacterie is die in laboratoria al veel als laboratoriumrat gebruikt wordt.
Vraag / opmerking 2: Over de infectie bron + verspreiding. Nu hoor ik via de media steeds dat er alleen rauwe groentes worden verdacht. Hoe zit het dat met kruisbesmetting? Salmonella kan ook in salades terechtkomen terwijl de bron vlees is. Dan zou ik als vegetarische eter nog een besmetting kunnen oplopen alleen door te eten uit een vieze keuken. In theorie is het dan inderdaad niet aan de hand van verhalen van patienten met wat ze direct zelf gegeten hebben af te leiden wat dan de bron van infectie is geweest (voordat het de keuken inkwam). Een bacterie kan zich via messen, handen enz. verspreiden. Dan kan in theorie het eten van carpaccio (gesneden vlees) net zo dodelijk zijn als een plukje tauge.
Ik heb geen informatie gelezen over waar de bacterie zich op hecht(een komkommer of een tomaat lijkt me niet zo'n handige plek eigenlijk, glad, weinig oppervlakte en wordt meestal geschild gegeten en ten minste gewassen) en op welke manieren hij schadelijk binnen kan komen in het menselijk lichaam. Is dat al onderzocht?
Waarom zou de bron alleen via eten binnenkomen? Kan een vies toilet niet de bron zijn? Of een vieze tandarts die vergeet zijn boortjes goed te reinigen? Ik heb wel eens een tandartsassistente gehad die haar nagels belangrijker vond dan haar werk, en vroeg me af of ze tussen de patiënten door de instrumenten wel verving of goed reinigde. Ik hoop dat ze daar in Hamburg ook aan denken.
Vraag/opmerking 3: handige kooktips.
Aangezien iedereen alleen rauwe groentes verdenkt is de oplossing voor alleen al de angst ze wel te eten, gewoon ze ff niet rauw te eten.
Komkommer kan je prima koken of wokken! En tomaten daar kan je ook van alles mee- soep, Voor een kok of handige huisvrouw/man een makkie om daar creatief mee bezig te zijn. Even geen turkse - maar een italiaanse pizza. Sla daarvan kan je een stamppot van maken (a la andijviestampot). Niet te lang doorkoken, pas aan het einde toevoegen aan de aardappels.
En voor diegene die toch nog wat ongekookte tomaten of komkommer wil binnenkrijgen, kan je nog zeggen dat blancheren een oplossing is- even in kokend water onderdompelen. Of gewoon schillen.
Dan heb je nog de marktwerking: de groentes zijn nu goedkoop, dus tegen bewuste consumenten zou ik zeggen sla je slag en sla groot in. Help jezelf en de tuinders.
Heb ik ook gedaan ;-).
Resultaat: bacterie dood maar toch tuinders die hun afzet gewaarborgd zien. En een consument met veel lekker gezond eten maar ook volgend jaar weer tomaten en komkommer van levensvatbare tuinders.
En die bron van infectie wordt wel een keer gevonden. Of niet.
Niemand hier contacten met een Allerhande of een ander blad voor lekkere kooktips? Consumenten kan je via media gek maken maar je kan ze ook een goede kant op sturen. Nu lijkt het steeds alsof de media denken/vinden dat ze geen rol hebben in het veroorzaken van paniek en paniekreacties. Ze kunnen ook een rol spelen in het creactief oplossen van problemen. Is misschien wat minder sensationeel maar wel rationeler en vredelievender.
Jack, overduidelijk dat je gelijk hebt. Ik probeer dat een beetje subtieler op die website neer te zetten maar er is niemand die er op reageert. Ik blijf dan altijd maar denken dat ik gelijk heb. Eigenlijk is dat ook wel zo, ha,ha.