Inmiddels is wel duidelijk dat EHEC niet bij telers vandaan komt. Of het uit een restaurant in Lübeck of toch nog ergens anders vandaan komt, blijft de grote vraag. Het kan uit een partijtje biologische groenten in een distributiecentrum komen. Het kan van de vieze vingers van een tevreden thuis tuinende vrachtwagenchauffeur komen of gewoon uit een vieze plas die per ongeluk een pallet groenten besmette. We weten het niet. Mogelijk komen we er nooit achter of ontdekken we dat het bijvoorbeeld uit een triviale beursfontein kwam, zoals de Legionella-bacteriën die in 1999 in Bovenkarspel een flink aantal doden eisten.
een potje arrogantie en gelijke munt
Inmiddels komt de kritiek op gang. Volgens de Amerikanen maken we er in Europa een potje van. Onze kwaliteitssystemen en communicatie daarover werken niet. Afgelopen week laat zien dat ze daar gelijk in hebben. Inmiddels wijzen de Europese ruziemakers allemaal naar 'Brussel', dat meteen had moeten optreden. Maar Brussel treedt niet op, dat geeft gegevens van het ene land door aan het andere. Zo hebben we dat afgesproken. De Russen lachen, want die krijgen altijd op hun lazer. Zij zouden - zeggen de Europeanen doorgaans - een potje van voedselveiligheid en wel meer maken en moeten aan onze regels voldoen om met ons te mogen handelen. Nu krijgen de arrogante Europeanen een koekje van eigen deeg. 'Waardeloos' misschien maar je kunt het ook met gelijke munt terugbetalen noemen.
EHEC: vele kanten
EHEC begon als een voedselveiligheidskwestie. Zolang we niet weten wat de oorzaak is, kan er sprake zijn van domme pech of van een groot structureel gevaar. Het laatste is niet onwaarschijnlijk omdat EHEC een bacterie is die zich heeft gemuteerd in omgeving waarin van antibiotica-gebruik sprake is. Dat kan dus alleen maar dicht bij mensen of dieren in de omgeving van mensen zijn geweest.
EHEC is inmiddels ook synoniem met een handelsoorlog en ruzie in Europa. Het legt bloot dat 'Europa' nog steeds niet bestaat maar wel arrogant is.
EHEC laat - en daar ging foodlog.nl vooral over de laatste dagen - zien dat er zo weinig verdiend wordt in de tuinbouw dat ondernemers amper een week kunnen overleven als de markt tegenzit. Ze hebben dan een staats- en bankinfuus nodig.
Maar EHEC is vooral iets dat nog gaat komen. NGO's en dus de media en hun bewuste lezers gaan zeggen dat het zo niet langer kan. Dat de landbouw- en voedselsystemen verrot zijn en dat we terug moeten naar onbespoten en biologisch. 'Systemen', dat klinkt gevaarlijk en als een complot tegen de mensheid. Voor EHEC in de pers opdook, waren de media met dat soort communicatie begonnen, maar nu zijn ook degenen die hen voeden in verwarring. Juist het alternatief, biologisch, draagt de grootste kans op dit soort ziektes in zich. Wat moeten de NGO's en natuurlijk geïnspireerde critici nu zeggen? Je hoort ze niet en dat begrijp ik wel: wat kunnen ze zeggen, nu ook het alternatief met een mond vol tanden staat?
gevaarlijk: EHEC zal uit de media verdwijnen
Eén ding is zeker: EHEC is een pleidooi voor high tech voedselproductie, -verwerking en -distributie met strenge voedselveiligheidseisen. De biologici die pleiten voor het voeden van de wereld met biologisch hebben het sinds vorige week moeilijk. En dat weten ze.
Het publiek zal EHEC vergeten zoals het ook varkenspest, mond- en klauwzeer en zelfs ESBL alweer vergeten is. Beleidsmakers en NGO's niet. NGO's zijn voor een natuurlijke landbouw, maar die blijkt risicovol. Het was sexy en makkelijk communiceerbaar om voor natuurlijk, onbespoten en alle planten en beesten buiten te zijn. Maar dat kan na EHEC niet zomaar meer gezegd worden. De voor- en tegenpartij van 'een andere landbouw' zitten schaakmat om tafel. EHEC is een risico waar je niet lekker sexy en makkelijk te begrijpen voor of tegen kunt zijn. Dat is pas echt gevaarlijk, want dáárom zal het uit de media verdwijnen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wat was er ook alweer aan de hand met de radijs een maand geleden? Vergeten ;-)
Deze conclusie begrijp ik niet
' Eén ding is zeker: EHEC is een pleidooi voor high tech voedselproductie, -verwerking en -distributie met strenge voedselveiligheidseisen. De biologici die pleiten voor het voeden van de wereld met biologisch hebben het sinds vorige week moeilijk. En dat weten ze.'
- 1982 was er in de VS een grote uitbraak met deze bacterie door een besmetting via hamburgers.
- Zie ook http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_foodborne_illness_outbreaks
- Ook interessant, Duitse radio,
' RadioDL,Wie die Lebensmittelindustrie Essen' manipulierthttp://www.radioeins.de/programm/programmbeitraege/aktuell/die_ernaehrungsfalle.html
- Mooi boek hierover; http://www.amazon.de/Die-Ernährungslüge-Lebensmittelindustrie-Verstand-bringt/dp/3426272865
Er is - zoals ook de hoofdtekst in één van de doorclicks al meldt - sprake van een 'logische dader': vlees. Logisch want een bacterie die zo sterk is aangepast op overleven in een omgeving vol antibiotica komt eerder voort uit een dierlijke dan een plantaardige omgeving. We wachten af.
Het leven wordt in ieder geval weer overzichtelijk. Vlees heeft het gedaan. Dat past weer in de referentiekaders. Er is altijd 1 schuldige, hoewel we ook wel houden van 'het systeem' als schuldige.
Hoe dan ook, alle signalen zijn er alweer. De rust keert weder. Zoals GeertP van het PT zojuist al meldt in het andere draadje: de supers gaan zich weer bevoorraden. Nog een weekje en alles is weer vergeten. Wedden?
En alles blijft zoals het was. Vanmiddag nog een glaasje rosé? Tis warm.
Doris: poep! Zie je dat je de ESBL al bent vergeten?
Of dacht je dat bio op kunstmest draait?
Volgens de Duitser aten de EHECpatiënten nogal tomaten, komkommers en sla. Zou best kunnen dat het dan vegetariërs zijn die (te)weinig weerstand tegen de EHECbacterie hebben opgebouwd.