Ook verkeersleiders op Schiphol hebben nachtmerries van de duizenden Grauwe ganzen, Canadese ganzen, Nijlganzen (eigenlijk een eend) en brandganzen.
Tweehonderdduizend dieren van zo’n vier tot zes kilo elk. Grof gezegd, één miljoen kilo prachtig natuurvlees! En wat doen we met al dat prachtigs? Een heel klein deel wordt gegeten, maar de bulk wordt of ondergeploegd op de akker of verbrand. Jagers kunnen ze aan de straatstenen niet kwijt, poeliers hebben er geen klanten voor (er gaat soms wat in ‘wildstoven’) en restaurants hebben er geen weet van. In tijden van Meatless Monday, de Brede Maatschappelijke Eiwitdiscussie, derde generatie vleesvervangers en meer van dit soort vleesconsumptie terugdringende maatregelen is dat een gotspe. Ganzen zijn vergeten eiwit. We verspillen het.
Daar moet wat aan gebeuren. Op maandag 2 mei in Zaandam en maandag 16 mei bij de mooie 15e eeuwse eendenkooi in Maassluis organiseer ik daarom in samenwerking met CLM, Diny Schouten, Pepijn Schmeink (restaurant de Eendracht in Rotterdam), poeliers Pieter van Meel en Rob Treuren de Wilde Ganzendagen. Jagers verhalen over soorten, koppels (monogamie en treurnis over verloren partners was hier op foodlog.nl een item, maar het het blijkt niet waar te zijn: ganzen zijn niet monogaam), seizoenen en verplaatsingen.
Poeliers laten hun aanbod in ganzen zien, vertellen over leeftijdsselectie (dieren ouder dan één jaar zijn niet mals meer en moeten intelligent worden verwerkt) en prijzen. En dat allemaal in aanwezigheid van een aantal ganzenverwerkers van het eerste uur: Diny, Pepijn en Arjan Smit van de Pronckheer. Zij laten hun recepturen proeven, vertellen hun visie op de gastronomische inzetbaarheid van gans (en ook wat je vooral niet moet proberen) en geven tips.
Uitgenodigd zijn alle chef-koks die inzien dat het dier interessant is, slagers, poeliers, duurzame denkers en andere geïnteresseerden. Daaronder natuurlijk alle Foodloggers. De uitnodiging is te downloaden via http://www.clm.nl/publicaties/data/Uitnodiging-Ganzenbord_mei2011.pdf. Er zijn zelfs geen kosten aan verbonden!
Wel willen we graag weten hoeveel mensen we kunnen verwachten, dus mail even welke dag je wilt komen en met hoeveel personen. We hopen jullie daar te treffen!
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Pas op voor oude ganzen..
Een bevriend jager bakte ons een poets.
Op zijn vraag of we wat ganzen wilden, gaf ik een gretig 'Ja'.
De volgende morgen lagen er zo'n 16 knoeperts van ganzen voor de garage. Bijna een meter hoog.
Jonge zaten er niet bij.
Eh.....Let op ! Zeker niet in het voorjaar.... :-) Haha !!!
We hebben ze niet geslacht, maar 'gejast':
- snede met scherp mes in het pluimenvel van de borst daar waar die 'spits' staat
- trek dan hun jas dus aan de voorkant links/rechts open
- snij de borsten (filets op z'n Hollands...) eruit
- hak het borstbeen dan open
- graai de lever eruit (pas op dat kleine groene zakje !!!!)
- de rest ? La poubelle de la nature.. (Want het zijn gespierde taaie vliegers, die het qua malsheid nooit halen, bij dat malse, lieve boerensukkeltje dat waggelend zich volvreet op een gezond boerenerf... Dat zijn de echte lekkere domme gansjes met sappige borstjes... Daar ging Niels Holgersson dan ook echt in de fout....)
Bijzonder:
Rook de borsten zoals je paling rookt. Dan zeer dun trancheren (liefst met snijmasjien)
Serveer met het restant van cranberry saus, dat nog in de vriezer zat van Kerstmis.
Stevige bordeaux; geen slappe junk...
Mjam. En nog eens mjam !
Mensen zij predators. Mag zo blijven van mij...
Prettige paashaas gewenst !
Ik hoop dat het op 2 en 16 mei wat meer storm loopt dan het aantal reacties bij dit bericht, want het lijkt me een heel belangrijk initiatief.
Ik ben niet zo'n fijnproever, maar wel vind ik het leuk om van alles te proeven.
[Eerst proeven en dan mag je pas zeggen dat het niet lekker is zeiden we altijd tegen onze kinderen].
Ik vind het een beetje ver om alleen voor de ganzen naar Zaandam of Maassluis te reizen. Krom natuurlijk, want voor de bijeenkomst met de Vlaamse Foodloggers reis ik wel naar Leuven.