Revoluties zijn ook niet meer wat ze zijn geweest. "The revolution will not be televised," zong Gil Scott-Heron ooit. Moebarak zal vloeken.
Vandaag viert België het wereldrecord regeringsonderhandelen met een Frietrevolutie.
Begin met het schillen van de aardappelen. Snij ze in plakjes van minimaal 1 cm dik en snij de plakjes tenslotte in frietstaafjes van 1 cm vierkant. Frietjes goed drogen in keukenpapier of een schone handdoek.
Nota: je kan de frietstaafjes enkele minuten in koud water leggen. Hierdoor komt een groot deel van het zetmeel vrij en de frietjes zullen er krokanter door worden.
Verwarm het vet of de olie in de frietpan tot 160°C. Doe een handvol aardappelen in de pan: zeker niet te veel frietjes ineens want dan koelt het vet te snel af. Enkele minuten laten bakken (4-8 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid en het soort aardappelen), regelmatig schudden om te voorkomen dat ze aan elkaar gaan plakken. Leg een stuk keukenpapier in een kom en laat de voorgebakken frieten erin uitzweten en afkoelen gedurende minstens een 1/2 uur.
Tenslotte het vet opwarmen tot 190°C en de friet nog enkele minuten bakken tot ze goudkleurig zijn. Op deze manier worden de frieten krokant aan de buitenkant en 'mals' aan de binnenkant, zoals het hoort!
Opdienen met een beetje zout en eventueel wat mayonnaise.
Dit artikel afdrukken
Vandaag viert België het wereldrecord regeringsonderhandelen met een Frietrevolutie.
Begin met het schillen van de aardappelen. Snij ze in plakjes van minimaal 1 cm dik en snij de plakjes tenslotte in frietstaafjes van 1 cm vierkant. Frietjes goed drogen in keukenpapier of een schone handdoek.
Nota: je kan de frietstaafjes enkele minuten in koud water leggen. Hierdoor komt een groot deel van het zetmeel vrij en de frietjes zullen er krokanter door worden.
Verwarm het vet of de olie in de frietpan tot 160°C. Doe een handvol aardappelen in de pan: zeker niet te veel frietjes ineens want dan koelt het vet te snel af. Enkele minuten laten bakken (4-8 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid en het soort aardappelen), regelmatig schudden om te voorkomen dat ze aan elkaar gaan plakken. Leg een stuk keukenpapier in een kom en laat de voorgebakken frieten erin uitzweten en afkoelen gedurende minstens een 1/2 uur.
Tenslotte het vet opwarmen tot 190°C en de friet nog enkele minuten bakken tot ze goudkleurig zijn. Op deze manier worden de frieten krokant aan de buitenkant en 'mals' aan de binnenkant, zoals het hoort!
Opdienen met een beetje zout en eventueel wat mayonnaise.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dikke fout, Steven:
er moet gebakken worden in ossenwit of beter nog, paardenvet, geen olie. essentieel voor de smaak.
En dat zeg je tegen een vegetariër. Duhuh.
Nick, ik bak mijn frieten al jaren in pure olijfolie en ik moet je zeggen dat dat echt delicatessenfrieten zijn. Kost wel wat, maar wat een kwaliteit! Kijkend naar het recept, zou ik willen adviseren om frieten af te bakken op 170°C, dit ivm de eventuele schadelijke stofjes die een fervent frieteter dan in ruime mate tot zich neemt....
Excuses. Overmand door schuldgevoelens tussen het multitasken-in-het-kwadraat toch nog es iets proberen te posten op Foodlog. En dan blijbaar gepost voor het af was.
Nick, ik haalde die bakwijze van De eerste Website over Belgische Friet! en had er nog het een en ander willen bijgrappen.
Ik ga VOLLEDIG AKKOORD met dat van ossenwit. In paardenvet nooit geproefd. Ik eet zelden friet. Thuis zijn we verzot van gebakken patatten. In olijfolie. Palestijnse.
@Robin: vege maar geen fundi.
Flipse: olijfolie is inderdaad niet bestand tegen die hoge temperaturen. Frituren in olijfolie is dan ook (ik citeer de voorzitter van de Belgische frituristen anno 1993) : "een culinaire zonde"
Ik weet wel dat het dogma van het "Nutritionistische Geloof" dicteert dat het verboden is te frituren boven de 180°, maar gastronomisch weet men dat het pas lekker is boven die temperatuur. Zoals steven zegt: 190°.
Gezondheid mag niet in de weg staan van lekker eten!
(en trouwens, dat hardgebakken frieten ongezonder zouden zijn dan in lauw vet gekookte, is nooit bewezen... en overigens weinig waarschijnlijk)