Vandaag viert België het wereldrecord regeringsonderhandelen met een Frietrevolutie.
Begin met het schillen van de aardappelen. Snij ze in plakjes van minimaal 1 cm dik en snij de plakjes tenslotte in frietstaafjes van 1 cm vierkant. Frietjes goed drogen in keukenpapier of een schone handdoek.
Nota: je kan de frietstaafjes enkele minuten in koud water leggen. Hierdoor komt een groot deel van het zetmeel vrij en de frietjes zullen er krokanter door worden.
Verwarm het vet of de olie in de frietpan tot 160°C. Doe een handvol aardappelen in de pan: zeker niet te veel frietjes ineens want dan koelt het vet te snel af. Enkele minuten laten bakken (4-8 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid en het soort aardappelen), regelmatig schudden om te voorkomen dat ze aan elkaar gaan plakken. Leg een stuk keukenpapier in een kom en laat de voorgebakken frieten erin uitzweten en afkoelen gedurende minstens een 1/2 uur.
Tenslotte het vet opwarmen tot 190°C en de friet nog enkele minuten bakken tot ze goudkleurig zijn. Op deze manier worden de frieten krokant aan de buitenkant en 'mals' aan de binnenkant, zoals het hoort!
Opdienen met een beetje zout en eventueel wat mayonnaise.
Met interesse dit topic gelezen. Ik heb een paar aanvullingen. (Wij frituren 65000 kg aardappels per jaar).
-De frieslander (een soort bint), de remarka en de bint zijn goede aardappels voor het maken van frites. Gebruik geen Agria's (als je ze al kunt krijgen). Die aardappel is verantwoordelijk voor de afgevlakte smaak van veel chips en frites. Een smakeloze hele grote aardappel waar je voor het oog prachtige producten mee maakt.
-Frituur niet teveel frites tegelijk
-de graden waarop je voorbakt zijn ook afhankelijk van de hoeveelheid frites die je tegelijk voorbakt. Bedenk: 500 gram aardappels voorbakkken in vet van 140 graden zal veel korter voorbakken dan 1 kg aardappels bij 150 graden.
-Doe je frites liever niet in water bij het voorbakken, of droog ze in ieder geval zeer goed. Groenten zet je ook beter niet in het water toch?
-Bak nooit af boven de 175 graden, en ook weer, niet teveel tegelijk...
-Vervang je vet of olie of je nu frituurt of niet zeer regelmatig. Het beste is om je olie en vet te bewaren in luchtdichte verpakking. En dan in het donker! Frituur liever geen gepaneerde snacks in je frituurolie of vet.
-Zeef je olie en vet!
-Een knuppeltje in het hoenderhok. Gebruik goedkoper vet en verwissel vaker. Olijfolie van bepaalde soorten kunnen vast ook goed gebruikt worden ... maar die is peperduur. Doe daar de aardappeltjes uit de oven maar mee.
-Arachideolie is naar mijn smaak meer voor oliebollen, geeft toch een bijsmaak. Ook weer duur, wel gezonder. En makkelijk te verschonen en zeven
-Maak je niet te druk om een stukje schil. Heerlijk om eraan te laten.