Ik heb een klacht ingediend tegen de reclame leus "Becel al 50 jaar goed voor hart en bloedvaten". Die is natuurlijk alles behalve waar, gezien de transvetten en het complete overschot aan linolzuur (maar daar weten jullie bij foodlog alles van af gezien de vele interressante onderwerpen hierover)
Er zal een aantal mensen van Unilever aanwezig zijn om mijn standpunten te ontkrachten, aangezien ze niet graag een landelijke campagne willen terugtrekken.
Ik denk dat ik een goede kans maak.
Is er nog iemand van foodlog.nl die zin heeft om hier bij aanwezig te zijn, blog over te schrijven of hebben jullie interesse in het verhaal naderhand.
Volgens Nieuws voor Diëtisten is Becel in de loop der jaren door onderzoek steeds verder verbeterd. Wij constateerden hier ooit dat je - als je dan toch margarine smeert - beter voor Blue Band kunt gaan. Dat komt ook uit de fabrieken van Unilever.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Daar gaan we weer. Het is tamelijk eenvoudig. We leven in een omgeving waarin de meeste mensen dagelijks fysiologisch abnormaal hoge doses linolzuur binnen krijgen. De evidence dat dit causaal is gerelateerd aan een waslijst problemen is gigantitis. Margarines als Becel leveren ondanks het beetje alfalinoleenzuur dat ze tegenwoordig bevatten voornamelijk linolzuur en dragen dus bij aan de ook zonder kunstmatige broodsmeersels al forse disbalans. Kijk ook even naar de recente analyse van Kuipers, Muskiet, Dijck-Brouwer, Cordain et al, waar ik laatst naar linkte.
Becel is nooit goed geweest voor hart en bloedvaten en zal het ook nooit worden. Het is eerder een oorzakelijke dan een beschermende factor in de pathogenese van hart- en vaatziekten. Boter is goed voor hart en bloedvaten. Dezelfde Mozzafaran die laatst die laatst onder auspicien van uncle Martin die rare meta analyse deed, meldde een paar jaar geleden tot zijn verbazing dat atherosclerotische plaques slinken wanneer mensen meer verzadigd vet gebruiken. En dat is slechts één van de vele consistente observaties. Ik snap niet dat de zuivelindustrie de beschikbare data niet gebruikt om deze oplichters van de markt te vegen! Ze zitten daar echt verschrikkelijk te slapen. Ze hebben een fantastisch product dat in alle opzichten beter is dan de schoensmeer van de zeepjongens en ze blijven schuw in een hoekje zitten....
Kortom: als de RCC een pubmed analyse doet, zal ze concluderen dat Robert de Vos gelijk heeft en dat Unilever de Nederlandse consument met deze campagne opnieuw glashard misleidt. Dat zal de RCC echter niet doen, omdat ze vermoedelijk amper het woord ‘vetzuur’ kan spellen en omdat ze de goede naam van astro turf fundraising bendes als de Nederlandse Hartstichting niet impliciet in een kwaad daglicht zal willen stellen.
Moedig Robert! Succes!
"Ik snap niet dat de zuivelindustrie de beschikbare data niet gebruikt om deze oplichters van de markt te vegen! Ze zitten daar echt verschrikkelijk te slapen"
Is het niet gewoon zo dat de enige zuivelmerken met genoeg geld voor zo'n marketingcampagne, dezelfde bedrijven zijn als de margarines?
Joep,
Goeie vraag. Voor zover ik weet doen zuivelreuzen als Campina en Arla niet in plantaardige vetten. Anderen kunnen ongetwijfeld een onderbouwd antwoord geven.
Beste allen,
Allereerst bedankt voor het plaatsen van de e-mail / oproep op foodlog, foodlog is door de jaren heen mijn anker om te zien dat er nog eerlijk en open over voeding gecommuniceerd wordt.
Als tweede bedankt Melchior Meijer voor het nemen van den tijd om de eerste reactie te plaatsen, om nog even verder te slijmen kan ik oprecht zeggen dat je voor mij een voorbeeld en inspiratie bent.
Zo na het steken van de veren door naar de orde van de dag.
Misschien in mijn naïviteit hoop ik er toch op dat de RCC ook wetenschappelijke reclame leuzen als "Becel al 50 jaar goed voor hart en bloedvaten"kritisch evalueert.
Wie zou dit anders kunnen stoppen?
Als je als bedrijf weg kan komen met reclame leuzen die je niet kan onderbouwen dan is er iets fundamenteel mis (maar dat wisten we eigenlijk al)
In ieder geval ben ik de RCC zeer erkentelijk dat ze mijn klacht hebben aangenomen.
Verder wordt het haast noodzakelijk om een website op te richten "www.verkeerdgesmeerd.nl" of iets dergelijks om een tegengeluid te laten horen tegen de lasterlijke margarine reclames.
Helaas door tijd gebrek is dat voor mij nu niet uit de grond te stampen maar wellicht later.
Tevens wil ik nog even dit margarine mysterie voorleggen:
Veel margarines bevatten voor 1995 20% transvet in de smeerbare en 40% in de harde margarine (bron Unilever zelf)
Becel al 50 jaar op markt bevatte geen transvetten, dus produktie technisch konden ze het al verkomen.
Unilever bleef de ander margarines tot 1995 met deze hoge transvet percentages uitbrengen, volgens mij omdat ze de smeerbaarheid/ mondgevoel etc er mooi mee konden regelen.
Waarom zijn ze daar zolang mee door gegaan ?, inmiddels bleek al in de jaren 50 dat transvetten schadelijk waren, in de loop der tijd jaren 60,70,80 werd het alleen maar duidelijker.
Ik snap een uitspraak van Prof Katan dan ook niet: tot mijn eer en geweten moet ik zeggen dat Unilever zodra ze wisten dat transvetten schadelijk waren ze dit direct hebben veranderd. ?????
Wanneer was dit in 1995 ?
Vreemd..
Vriendelijke groeten
Robert de vos
Beste melchior,
Waar kan ik die link vinden waar je naar verwijst: recente analyse van Kuipers, Muskiet, Dijck-Brouwer, Cordain
Ik heb inmidels al veel uit die hoek: Mary enig, simonopulus, , cordain, krauss, Frits Muskiet(Naar mijn mening de beste Prof. pathofysiologie die Nederland ooit heeft gehad)