In al hun geinig gezonde gezelligheid zijn ze nog fair ook. Ze worden getraind door sportlieden, pa en ma. Maar ook ma laat zich trainen door haar kind. Naar verluid komt ook Cruyff binnenkort in zo'n rol een graantje meepikken.
Inmiddels happen zelfs drie volwassen vriendinnen op een terrasje gezond naar koek. Voor oude meisjes natuurlijk, maar wel gezonde hapkoek.
Peijnenburg is OK. De koek bevat minder vet en volop vezeltjes. En het is niet van tarwe, waar paleodietisten van gruwen, maar van dat al veel minder erge roggemeel. Toch is er wel een probleempje. Er zit een forse schep suiker in. Nou heeft meneer Peijnenburg ook koek met minder suiker, maar suiker blijft natuurlijk een schep suiker - daarom bakt hij 'm ook met minder. Daar doet de koekenbakker helemaal niet geheimzinnig over.
Toch een vraagje. Is het niet een beetje link, meneer Peijnenburg, want hoe controleert u dat nou?
Of ze ook allemaal zo braaf trainen, bedoel ik.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
MarcP: Jeeetje, een Belgisch complot?
Lotus is nu blijkbaar een speculoos-, cakes- en peperkoekgigant! Van het sympathieke bedrijfje uit lembeke tot een wereldspeler in "caramelized biscuits" (Newspeak voor speculoos)
http://www.lotusbakeries.com/corporate/about/corporate-history
Ik heb de indruk dat peperkoek onder de rivieren wordt gehapt (Peijnenburg) en ontbijtkoek vooral erboven (Wieger Ketelapper). Beide merken vandaag-de-dag overigens ontbijtkoek (klinkt gezonder?) en van dezelfde maker (Lotus Bakeries).
Ik ken peperkoek als peperkoek uit mijn Brabantse jeugd en pas tijdens mijn studietijd heb ik de ontbijtkoek ontdekt.
Net als "frietje saté" (zuid) vs. "patatje pinda" (noord).
Ligt er een geloofs- of regionaal verschil ten grondslag aan de keuze voor ontbijt- of peperkoek?
Over de oorsprong van de peperkoek/lebkuchen etc. hebben we het in de rubriek Kennis al uitvoerig gehad.
Belgen eten veel peperkoek. Nooit van Peijnenburg gehoord bier, overigens. Bij ons domineren Vondelmolen (Dendermonde), Meli (Veurne) en "La couque de Rins" (Collard, Dinant, maar vaak verkeerdelijk 'couque de Reims' genoemd). De Fransen kennen Pithiviers, Dijon en Gertwiller (Elzas) als steden van de Pain d'épice. Vergelijkbare producten komen voor in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje, Portugal (Pan de mel)...
En de oorsprong is blijkbaar Chinees
Volgens http://www.rtvutrecht.nl/programmapagina/artikel/110/214230 is er geen verschil