Het Corona-effect van 12 januari 2022, de Foodlog-selectie van het coronanieuws uit de (inter)nationale pers. Het Corona-effect belicht scheuren in de voedselketen, sporen van nieuwe voedselsystemen en het 'nieuwe gezond'. Hier vind je onze voorgaande selecties, in Gespot onze dagelijkse newsroom.
Na de brandbrief van de gemeenten (4.3) aan het kabinet, richt de provincie Overijssel zich officieel en openbaar tot premier Mark Rutte met de mededeling de huidige strenge lockdown "niet langer verantwoord” te vinden. Commissaris van de Koning Andries Heidema pleit in een brief voor een beleid dat als uitgangspunt heeft ’we gaan open’ (De Telegraaf, 1.1).
"De kosten lopen snel op. De zorgen nog sneller”, aldus Heidema. "Ondernemers nemen het heft in eigen handen en openen toch hun zaak. Dat is niet toegestaan, maar wel goed voorstelbaar. Zeker als je met lede ogen moet aanzien dat de winkels en horeca vlak over de grens wel geopend zijn, waardoor de omzet bij Duitse collega’s terechtkomt.” Overijssel wil dat de regering "samen met ondernemers, werknemers, scholen, culturele instellingen en anderen" een plan maakt dat "perspectief biedt op een leven met het virus.”
Door het hele land hebben ondernemers, gemeenten én burgemeesters te kennen gegeven dat zij de lockdown zat zijn en zaterdag open gaan. Ook als het kabinet de lockdown niet opheft. Dan maar bij wijze van protest, dat mag immers wel. Over het algemeen zal er niet gehandhaafd worden, als de ondernemers die hun winkels en terrassen openen dat op een veilige en verantwoorde manier doen.
Gezonder eten: meer groente en fruit
Ook in het tweede coronajaar zijn Nederlanders meer verse groente en fruit gaan eten. Huishoudens kochten in 2021 3% meer groente en fruit voor hun maaltijden thuis, aldus brancheorganisatie Groentenfruithuis (3.1) op basis van cijfers van GfK. In 2020 nam de consumptie van verse groente en fruit ook al met 4% toe. Gezond eten staat sinds het begin van de coronapandemie hoger op het prioriteitenlijstje van de Nederlanders.
Bij hun aankopen kiezen Nederlanders vooral voor gemak. Binnen de totale huishoudelijke uitgaven aan verse groenten en fruit heeft de categorie vers gesneden groente een aandeel van 36%. Ook ontdekte de Nederlandse consument het gemak van een verspakket; het aantal kopers van die afgepaste pakketten voor een maaltijd steeg met 7%, de hoeveelheid in maaltijdpakketten verwerkte groenten met 13% naar 24 miljoen kilo. Het meest populaire verspakket is tomatensoep.
Door de lockdowns ervoeren meer Nederlanders de voordelen van online boodschappen doen. Was voorheen een van de bezwaren tegen online boodschappen doen dat je met name bij verse groente en fruit niet zelf kunt kiezen, in 2021 stapten vele huishoudens over dat bezwaar heen. De online verkoop van groente en fruit steeg met 40% ten opzichte van 2020. De meest thuisbezorgde groente is de komkommer, aan fruit is dat de banaan. Ook kochten Nederlanders in 2021 20% meer groente en fruit lokaal, bij een kraam of automaat bij de producent. In totaal ging 2% van de totale consumentenaankopen van groente en fruit via de korte keten.
Dit artikel afdrukken
"De kosten lopen snel op. De zorgen nog sneller”, aldus Heidema. "Ondernemers nemen het heft in eigen handen en openen toch hun zaak. Dat is niet toegestaan, maar wel goed voorstelbaar. Zeker als je met lede ogen moet aanzien dat de winkels en horeca vlak over de grens wel geopend zijn, waardoor de omzet bij Duitse collega’s terechtkomt.” Overijssel wil dat de regering "samen met ondernemers, werknemers, scholen, culturele instellingen en anderen" een plan maakt dat "perspectief biedt op een leven met het virus.”
Door het hele land hebben ondernemers, gemeenten én burgemeesters te kennen gegeven dat zij de lockdown zat zijn en zaterdag open gaan. Ook als het kabinet de lockdown niet opheft. Dan maar bij wijze van protest, dat mag immers wel. Over het algemeen zal er niet gehandhaafd worden, als de ondernemers die hun winkels en terrassen openen dat op een veilige en verantwoorde manier doen.
Gezonder eten: meer groente en fruit
Ook in het tweede coronajaar zijn Nederlanders meer verse groente en fruit gaan eten. Huishoudens kochten in 2021 3% meer groente en fruit voor hun maaltijden thuis, aldus brancheorganisatie Groentenfruithuis (3.1) op basis van cijfers van GfK. In 2020 nam de consumptie van verse groente en fruit ook al met 4% toe. Gezond eten staat sinds het begin van de coronapandemie hoger op het prioriteitenlijstje van de Nederlanders.
Bij hun aankopen kiezen Nederlanders vooral voor gemak. Binnen de totale huishoudelijke uitgaven aan verse groenten en fruit heeft de categorie vers gesneden groente een aandeel van 36%. Ook ontdekte de Nederlandse consument het gemak van een verspakket; het aantal kopers van die afgepaste pakketten voor een maaltijd steeg met 7%, de hoeveelheid in maaltijdpakketten verwerkte groenten met 13% naar 24 miljoen kilo. Het meest populaire verspakket is tomatensoep.
Door de lockdowns ervoeren meer Nederlanders de voordelen van online boodschappen doen. Was voorheen een van de bezwaren tegen online boodschappen doen dat je met name bij verse groente en fruit niet zelf kunt kiezen, in 2021 stapten vele huishoudens over dat bezwaar heen. De online verkoop van groente en fruit steeg met 40% ten opzichte van 2020. De meest thuisbezorgde groente is de komkommer, aan fruit is dat de banaan. Ook kochten Nederlanders in 2021 20% meer groente en fruit lokaal, bij een kraam of automaat bij de producent. In totaal ging 2% van de totale consumentenaankopen van groente en fruit via de korte keten.
1. Scheuren in de voedselketen
Toelichting ›-
Overijssel vindt huidige coronalockdown niet langer verantwoord: ’We gaan open’
De Telegraaf -
Nederlandse winkels heropenen, of het nu mag of niet
Retail Detail -
De prijzen zijn bijna 6% gestegen. Door lockdowns en verduurzaming gaan ze misschien niet snel omlaag
de Volkskrant -
US shoppers find some groceries scarce due to virus, weather
The Independent -
Empty grocery shelves return as sick employees, supply chain delays collide
CNBC -
Horecaondernemer Femke Snijders: 'Het horecavak drijft op ongezonde waarden'
NRC
2. Sporen van nieuwe voedselsystemen
Toelichting ›3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
Stijging groente- en fruitconsumptie zet in 2021 door
Groentenfruithuis -
Nederlanders eten sinds corona steeds meer groenten en fruit
Distrifood -
Covid remains infectious for at least five minutes in bathrooms
DailyMail -
Covid-19 vaccine: Why are some athletes so reluctant to get the jab?
BBC -
Meer Nederlanders lopen voor de tweede keer corona op nu omikron dominant is
de Volkskrant -
Knalkleur, clublogo, Friese vlag: is het ludieke mondkapje exit?
AD
4. Overig
-
Britten zien omicron als 'vervelende griep'
De Telegraaf -
Honderden adressen van horecazaken waar je "zonder problemen zonder CST binnenraakt" verspreid in besloten Facebookgroep
Het Nieuwsblad -
Gemeenten vragen kabinet in brandbrief om niet-essentiële winkels te openen
RTL Nieuws -
World Bank sees sharp slowdown for global economy, cutting forecasts for US and China
South China Morning Post -
Sterven ze uit? Ongevaccineerden boos over 'walgelijke' cartoon in de Volkskrant
Metro
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het ‘nieuwe gezond’
Frequent boosters can weaken immunity, says EU BS
‘Vers van de pers’
Deens onderzoek vond een verhoogde transmissie bij niet-gevaccineerde personen, en een verminderde transmissie bij personen die een boostervaccin kregen, vergeleken met volledig gevaccineerde personen. medRxiv
Het ‘nieuwe gezond’
Amerikaanse toezichthouder voegt bloedingsrisico toe aan J&J COVID-19 Vaccin-factsheets FDA
#1 imuumrespons, niet imuumsysteem is gecorrigeerd
#2 wauw de boosters werken beter dan verwacht
#3 was al snel bovengekomen bij gebruik, ook het geval bij AstraZeneca. Men is erg laat met aanpassen.
Imuum?
Het is Immuun — eet eerst maar ’n woordenboek op Arend.
The European Medicines Agency (EMA) warned on Tuesday, 11 January, that frequent booster shots could have the opposite effect and weaken the immune system, reported Bloomberg.
Bloomberg: European Union regulators warned that frequent Covid-19 booster shots could adversely affect the immune response and may not be feasible.
Reuters: The EMA official raised concerns that a strategy of giving boosters every four months hypothetically poses the risk of overloading people's immune systems and leading to fatigue in the population.
Het is iig niet zo best en dat is de boodschap der boodschappers.