Zeer gematigde wijndrinkers leven gemiddeld tot vijf jaar langer dan geheelonthouders. Uit een studie aan Wageningen Universiteit en het RIVM blijkt dat een leefpatroon waarvan het drinken van rode of witte wijn deel uitmaakt, samen gaat met een kleiner risico op overlijden aan hart- en vaatziekten, CVA of dood door diverse oorzaken. Dat schrijft onderzoekster Martinette Streppel in een publicatie in het tijdschrift Journal of epidemiology and community health dat 30 april verschijnt.
Uit deze Zutphen-studie komt naar voren dat de consumptie van een gematigde hoeveelheid tot 20 gram per dag, van willekeurig welke alcoholhoudende drank, gedurende een langere periode de levensverwachting verlengt met ruim twee jaar vergeleken met geheelonthouders. Uit de studie blijkt ook een correlatie met het type drank. Consumptie van gemiddeld twee gram alcohol uit wijn per dag - een half glaasje, dus zonder 'aanvulling' uit bier of sterke drank - levert een levensverlenging van 2,5 jaar op vergeleken met alcohol uit bier- en sterke drank. In verhouding met geheelonthouders is de levensduurwinst zelfs vijf jaar.
De resultaten blijven overeind, ook als rekening wordt gehouden met de sociaal-economische achtergrond van de mannen, of met hun voedingspatroon of leefstijl, waarvan lang werd verondersteld dat die factoren bepalend waren voor het verband tussen wijn drinken en gezondheid.
Uit de analyse van deze enorme hoeveelheid gegevens uit veertig jaar registraties blijkt dat in 2000 1130 mannen waren overleden, ruim de helft van hen aan hart- en vaatziekten. In de onderzoeksperiode veranderde het drinkpatroon van alcohol geleidelijk. In 1960 dronk 45% van de mannen alcohol. In 2000 was dat percentage verdubbeld tot 86%. Het aandeel wijndrinkers steeg in die tijd van 2 naar 44%.
bron: Wageningen Universiteit met dank aan foodholland
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik ben het met je eens. En een causaal verband vinden en 'leggen' zijn twee verschillende zaken.
Op deze manier zijn er nog heel wat interessante, suggestieve en subjectieve onderzoeken uit te voeren.
Ik houd het liever op Pavese, die zo mooi kon uitleggen dat we aan het leven zelf overlijden. Met een absolute zekerheid van maar liefst 100%.
Met of zonder 'half' glaasje wijn.
Hoho, voor hier misverstanden gaan ontstaan en het halve glas verder als wijn door het leven gaat: in het onderzoek zijn geen wijndrinkers van halve glazen gevonden. Er wordt in het onderzoek zelfs niet gemeten in 'glazen', maar in grammen alcohol. Dat is tenminste een zuivere maat, want er zijn glazen waar moeiteloos een halve fles wijn ingaat.
Hoe 20 gram alcohol een half glas wijn werd. Dit is weer eens onderzoeksresultaat dat via halve waarheden en hele onwaarheden in de pers wordt gerapporteerd. Hier vind je het officiele abstract.
De resultaten zijn slechts geldig voor mannen. De genoemde grammages kloppen voor elka soort alcohol. Wijndrinkers blijken hun leven nog langer leven te kunnen rekken en dat is allemaal onafhankelijk - dat is wmb pas echt nieuws - onafhankelijk van sociale status en opleidingsniveau.
Voor wie het niet weet: uit een standaard wijnglas, drinkt de gemiddelde Nederlander 10 gram alcohol. Het onderzoek laat dus zien dat 2 glazen wijn aan te bevelen zijn, of je nou kraandrijver bent in de haven van Rotterdam of directiesecretaris van de RvB van Philips.
"Lieve hemel, waar in dat onderzoek hebben ze al die drinkers van halve glazen gevonden?"
Dat zijn al die mensen met 1.2 kinderen! ;)
Patient: "als ik slechts een half glas wijn drink per dag, leef ik dan heel lang?"
Dokter: "dat kan ik niet verzekeren, maar het lijkt wel een eeuwigheid"