Het Corona-effect van 6 januari 2022, de Foodlog-selectie van het coronanieuws uit de (inter)nationale pers. Het Corona-effect belicht scheuren in de voedselketen, sporen van nieuwe voedselsystemen en het 'nieuwe gezond'. Hier vind je onze voorgaande selecties, in Gespot onze dagelijkse newsroom.
De nieuwe coronamaatregelen in Frankrijk stellen de horeca voor extra problemen. Zo moeten de Fransen 3 dagen per week verplicht thuiswerken en is 'staand eten' - aan de bar - verboden. Volgens brancheorganisatie GNI-HCR (Groupement National Indépendant Hôtellerie et Restauration) gaat dat cafés en restaurants zeker 30% aan omzet schelen (FranceTVinfo, 1,2). Meer thuiswerkers betekent simpelweg minder mensen die tussen de middag even een hapje gaan eten, of je nu in allerijl barkrukken bijschuift of niet. De horeca vraagt extra steun van de overheid om deze nieuwe klap te overleven.
Maar er is nog een maatregel waar de horeca huizenhoog tegenop ziet. Vanaf nu mogen horecamedewerkers en restauranthouders ook om het identiteitsbewijs van hun klanten vragen, om er zeker van te zijn dat het vaccinatiebewijs dat zij laten zien 'echt' is. De sector staat bepaald niet te trappelen (FranceTVinfo, 3.3). "Dit is een onrechtmatige maatregel. Dit is niet onze taak", zegt een serveerster. Maar ook de klanten mopperen. "Als een politieagent me om mijn identiteitsbewijs vraagt, is er niets aan de hand. Maar een ober, niks ervan. Ik ben echt tegen." Restauranthouders zijn bang dat de maatregel klanten afschrikt.
Nederlanders eten nauwelijks kalfsvlees en als ze het al eten, is dat in de horeca. Het zou te verwachten zijn dat VanDrie Group, een van de grootste kalfsslachters ter wereld, flink geraakt zou zijn door de lockdowns en de coronapandemie. Maar dat lijkt mee te vallen: VanDrie Group wist over 2020 de omzetdaling tot 3% te beperken. Dat was te wijten aan lagere afzetprijzen in het buitenland. De nettowinst daalde ook lichtjes, tot €75 miljoen. Dat kwam doordat VanDrie bijna €50 miljoen aan kosten wist te besparen (waarop is niet bekend) en de voorraden vlees en kalveren opwaardeerde (Distrifood, 1.1). De familie Van Drie heeft besloten zich geen dividend uit te keren. In 2019 was dat nog zo'n €30 miljoen.
Dit artikel afdrukken
Maar er is nog een maatregel waar de horeca huizenhoog tegenop ziet. Vanaf nu mogen horecamedewerkers en restauranthouders ook om het identiteitsbewijs van hun klanten vragen, om er zeker van te zijn dat het vaccinatiebewijs dat zij laten zien 'echt' is. De sector staat bepaald niet te trappelen (FranceTVinfo, 3.3). "Dit is een onrechtmatige maatregel. Dit is niet onze taak", zegt een serveerster. Maar ook de klanten mopperen. "Als een politieagent me om mijn identiteitsbewijs vraagt, is er niets aan de hand. Maar een ober, niks ervan. Ik ben echt tegen." Restauranthouders zijn bang dat de maatregel klanten afschrikt.
Nederlanders eten nauwelijks kalfsvlees en als ze het al eten, is dat in de horeca. Het zou te verwachten zijn dat VanDrie Group, een van de grootste kalfsslachters ter wereld, flink geraakt zou zijn door de lockdowns en de coronapandemie. Maar dat lijkt mee te vallen: VanDrie Group wist over 2020 de omzetdaling tot 3% te beperken. Dat was te wijten aan lagere afzetprijzen in het buitenland. De nettowinst daalde ook lichtjes, tot €75 miljoen. Dat kwam doordat VanDrie bijna €50 miljoen aan kosten wist te besparen (waarop is niet bekend) en de voorraden vlees en kalveren opwaardeerde (Distrifood, 1.1). De familie Van Drie heeft besloten zich geen dividend uit te keren. In 2019 was dat nog zo'n €30 miljoen.
3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
Italy makes Covid vaccination mandatory for over-50s
The Independent -
De boosterweigeraars als de nieuwe antivaxers? 'We blijven niet aan de gang'
AD -
Pass vaccinal: que pensent les restaurateurs des contrôles d'identité?
FranceTVinfo -
Le calendrier du pass vaccinal est-il toujours tenable?
Huffington Post
4. Overig
-
Winkelketens sturen brandbrief naar Den Haag, Frankrijk onderzoekt optie vierde prik
AD -
België verwacht omicronexplosie, maar neemt geen nieuwe maatregelen
De Telegraaf -
What has Novak Djokovic actually said about vaccines?
BBC -
Affaire Djokovic: crise inédite au sein du monde du tennis
FranceTVinfo -
Macron zegt ongevaccineerden bewust te 'pesten'; overleg over coronapas stilgelegd
de Volkskrant -
Que pensent les Francais non-vaccinés des propos d'Emmanuel Macron?
FranceTVinfo
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zijn ze nou helemaal?
Doctors and Scientists Write to European Medicines Agency (EMA) Warning of COVID-19 Vaccine Dangers Globalresearch
In de brief worden ernstige potentiële gevolgen van de COVID-19-vaccintechnologie beschreven en waarschuwen zij voor mogelijke auto-immuunreacties, afwijkingen in de bloedstolling, beroertes en inwendige bloedingen, ‘ook in de hersenen, het ruggenmerg en het hart’.
Heb je deze gezien, Theo?
Als jij deze van MedDRA ook had gezien had je je wel 3x bedacht om de vraag te stellen.
Theo, heb je zulke informatieve effectrapportages ook van het virus? Misschien leuk om de viruseffecten eens met de vaccineffecten/bijwerkingen te vergelijken?
Hint:
WHO: IFR = gemiddeld, wereldwijd 0,15%.
Een cijfer als van een influenza-seizoen.