De proeverij vindt plaats op zaterdag 14 maart op kasteel Groeneveld in Baarn en staat open voor foodloglezers.
Het ministerie van LNV is zo vriendelijk geweest ons met deze mooie lokatie te faciliteren. Wat verder in het jaar zullen nog andere proeverijen volgen. Daarover melden we komende maand meer.
Voor de kippenproeverij kun je je aanmelden via dick@foodlog.nl (vermeld 'kippenproef Groeneveld' in het onderwerp). Plaatsen worden verdeeld naar volgorde van aanmelding. De toegang is gratis.
Het programma begint om 13.30h en duurt tot 16.00h. Parkeren is heel gemakkelijk.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Helaas kan ik er niet zijn bij de kipproeverij.Maar de kip van de foto haal ik al ongeveer een half jaar (eerder was ie er niet) bij de supermarkt Deka.Ben nu al heel benieuwd naar de uitslag.
14 maart, zonde :)
Een OV-loze dag en helaas een wedstrijd voor mij overdag.... Ik ben erg benieuwd naar de resultaten.
De proeverij zorgt voor nogal wat aanmeldingen. Als je erbij wilt zijn: voor publiek zijn nog slechts 10 plaatsen over omdat we anders de mensen die zich dagelijks professioneel met kip bezighouden niet meer kwijt kunnen.
De sessie wordt gefilmd, zodat iedereen straks mee kan kijken.
Laat ik eerst stellen dat ik geen voor of tegenstander ben voor het diervriendelijk houden van kippen.
Ik probeer alleen kritische kanttekeningen te plaatsen bij jullie proeverij.
De malsheid van kipvlees is een van de belangrijkste eigenschappen van het vlees die bepaald of mensen het lekker vinden of niet.
Deze malsheid is van vele factoren afhankelijk zoals;
-leeftijd van de kippen, hoe ouder deste meer bindweefsel en dus taaier,
-slachtproces, stress vóór of tijdens slacht is ongewenst voor de malsheid,
-slachtproces, wel of geen gebruik van electrostimulatie, moderne slachterijen gebruiken electrostimulatie om malsheid te bevorderen.
-rijping van het vlees, wordt het vlees te kort na de slacht bereid, dan zal dit leiden tot erg taai vlees.
-deel van de kip, bijvoorbeeld borstfilet of drumstick,
-ras van de kippen,
-bereidingswijze, hoe langer en warmer de bereidingsstap deste droger zal het vlees worden,
-natuurlijke variatie, kippen van 1 ras die onder dezelfde omstandigheden zijn opgegroeid, zelfde wijze zijn geslacht etc. Binnen één zo'n groep vind je ontzettend veel spreiding in gewicht, malsheid, samenstelling, kwaliteit en andere parameters.
Kortom, kwaliteit verschil tussen vlees van 2 verschillende kippen kan door tal van factoren beïnvloed worden. Één daarvan is dierenwelzijn, echter of je de invloed van dierenwelzijn gaat vinden in de proeverij lijkt mij sterk.
Om de invloed van diervriendelijkheid goed te meten zou je (wetenschappelijk gezien) een experiment op moeten zetten waarbij je kuikens van 1 ras onder verschillende omstandigheden (qua diervriendelijkheid) zou moeten laten opgroeien. Vervolgens zouden deze kippen op dezelfde dag, op dezelfde manier moeten worden geslacht en op dezelfde manier worden gegaard en door een getraind panel worden geproefd.
Ik hoop dat jullie hier rekening mee houden bij de resultaten van de proeverij, en eet smakelijk!!
Maurice, dank! We krijgen ook via mail verschillende suggesties over de opzet. Ik kan je geruststellen: we hebben terdege over dergelijke aspecten nagedacht.
Hoe we de proeverij doen, houden we nog even voor ons. Tijdens de proeverij doen we het allemaal uit de doeken.
Laat ons vooral weten welke tips, waarschuwingen of bedenkingen je hebt. Wellicht hebben we toch nog iets gemist.