De newsroom van 7 september 2021, de Foodlog-selectie van berichten die wij relevant vinden uit de (inter)nationale pers. Hier vind je onze voorgaande selecties.
Tijdens de coronaperiode verspilden we minder voeding. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door supermarkten, WUR en het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit. Ze voerden dit onderzoek uit onder de vlag van de stichting Samen tegen Voedselverspilling.
Volgens Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen tegen Voedselverspilling, zitten we inmiddels alweer bijna op het pre-corona niveau van voedselverspilling. "Mensen planden toen blijkbaar beter, maakten meer gebruik van boodschappenlijstjes", zegt Timmermans op de NOS (1.1). "Er waren minder impulsaankopen, men kocht vaker langer houdbare producten en er waren - doordat we meer verplicht thuis zaten - minder onverwachte gebeurtenissen." Een andere belangrijke ontwikkeling was volgens Timmermans de populariteit van verspakketten, die tot minder verspilling thuis leidden.
Tussen 8 en 17 mei 2020 onderzocht Wageningen Food & Biobased Research middels een representatieve steekproef onder 1.500 consumenten welke verschillen zij tijdens de coronamaatregelen ervaren hebben ten opzichte van voor deze periode. Zij kregen vragen voorgelegd over hun planning- en aankoopgedrag, het bereiden van maaltijden, het bewaren van voedselproducten en de hoeveelheid voedsel die zij weggooiden. Ongeveer 70% gaf aan niet meer of minder weg te gooien, ongeveer 26% gaf aan minder weg te gooien. Het ging in het laatste geval vooral om verse groente, vers fruit en maaltijdresten. De inzichten uit dit onderzoek zullen worden gebruikt om voedselverspilling effectiever tegen te kunnen gaan in de toekomst.
In de verspillingsvrije week, die vandaag begint, staat brood centraal. Brood staat in de top 3 als het gaat om verspilling. We kunnen, volgens het Voedingscentrum (2.1), in één week tijd ruim 60 miljoen boterhammen besparen door ze simpelweg niet weg te gooien.
Dit artikel afdrukken
Volgens Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen tegen Voedselverspilling, zitten we inmiddels alweer bijna op het pre-corona niveau van voedselverspilling. "Mensen planden toen blijkbaar beter, maakten meer gebruik van boodschappenlijstjes", zegt Timmermans op de NOS (1.1). "Er waren minder impulsaankopen, men kocht vaker langer houdbare producten en er waren - doordat we meer verplicht thuis zaten - minder onverwachte gebeurtenissen." Een andere belangrijke ontwikkeling was volgens Timmermans de populariteit van verspakketten, die tot minder verspilling thuis leidden.
Tussen 8 en 17 mei 2020 onderzocht Wageningen Food & Biobased Research middels een representatieve steekproef onder 1.500 consumenten welke verschillen zij tijdens de coronamaatregelen ervaren hebben ten opzichte van voor deze periode. Zij kregen vragen voorgelegd over hun planning- en aankoopgedrag, het bereiden van maaltijden, het bewaren van voedselproducten en de hoeveelheid voedsel die zij weggooiden. Ongeveer 70% gaf aan niet meer of minder weg te gooien, ongeveer 26% gaf aan minder weg te gooien. Het ging in het laatste geval vooral om verse groente, vers fruit en maaltijdresten. De inzichten uit dit onderzoek zullen worden gebruikt om voedselverspilling effectiever tegen te kunnen gaan in de toekomst.
In de verspillingsvrije week, die vandaag begint, staat brood centraal. Brood staat in de top 3 als het gaat om verspilling. We kunnen, volgens het Voedingscentrum (2.1), in één week tijd ruim 60 miljoen boterhammen besparen door ze simpelweg niet weg te gooien.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
3. Het ‘nieuwe gezond’
4. Een kwestie die zelden of nooit aan de orde komt, is het feit dat bij het dragen van een mondkapje minuscule microvezels vrijkomen, die bij inademing gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Het risico wordt groter wanneer mondkapjes opnieuw worden gebruikt. Dit gevaar kwam aan het licht in een prestatieonderzoek in het juninummer 2021 van Journal of Hazardous Materials.
5. Meer dan 100 jongeren in Ontario in het ziekenhuis vanwege vaccinatie-gerelateerde hartproblemen. Toronto Sun
4. Overig
3. Een wetenschappelijk onderbouwde analyse van waarom mondmaskers ondoeltreffend, onnodig en schadelijk zijn. MeehanMD
5. Barsten in de prikketen
1. Bijna 2.000 - en nog steeds groeiende - commentaren op een Medscape-pagina waarin werd gevraagd naar de bezorgdheid van medische beroepsbeoefenaren over de COVID-vaccins, wijzen erop dat een aanzienlijk aantal artsen niet zo'n voorstander is van de vaccins als gedacht wordt. Medscape
In 1 week 60 miljoen boterhammen weggooien? Nederland heeft ca 7 miljoen huishoudens, dat wordt dan 60 : 7 = ca 8,5 boterham per huishouden per week. Gedeeld door 7 dagen is ruim 1,2 boterham per huishouden per dag. Tja, is dat veel? Is dat te voorkomen? Invriezen zeggen ze. Wat is het verschil in effect (energie enz.) tussen weggooien/evt. naar de VAM en invriezen?
Gert #4, dat klopt bij ons wel. Het betreft dan het achterste kapje, wat al droger en taaier begint te worden. Gaat naar de honden....