Zo'n 3000 etiketten nam Jos Bruin van Warenwetadvies.nl de afgelopen drie jaar onder de loep. 95 Procent daarvan bevat fouten. Dat zei hij vrijdag op het symposium 'Etikettering als marketinginstrument' van de Stichting Food Micro & Innovation.
Dat kunnen kleine foutjes zijn, zoals het vermelden van zout in plaats van natrium, maar circa vier tot vijf procent is ernstiger en kan leiden tot een recall. Dat zijn de gevallen die bij constatering door de VWA leiden tot meer meer dan een waarschuwing.
Bij de fouten gaat het om een verkeerde aanduiding van het product of een ingrediënt, voedingswaardeclaims, ten onrechte gebruikte gezondheidsclaims, misleiding, verkeerde allergenendeclaratie en een foutieve voedingswaarde.
bron: EVMI
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Maar het is ook weer zo dat de etiketten nauwelijks gelezen worden. Dan maakt het niet uit of er iets verkeerds staat. Dit afgezien verkeerde allergie-aanduidingen, want die worden door de doelgroep goed gelezen, neem ik aan.
@WvdL. Er is een grote groep mensen die junk food eet. Moet ik het daarom ook eten? Er is een grote groep mensen die geen etiketten leest. Mag ik ze daarom ook niet lezen, of moet ik tevreden zijn met verkeerde informatie?
@Wouter: ben je serieus?
Als de beschrijving niet deugt, kun je vreselijk de mist ingaan. Kun je producten niet meer kopen, omdat je niet zeker weet of wat er staat er ook werkelijk wel/niet in zit. Niet alleen allergisch gevaarlijk, maar ook voor mensen die een dieet volgen.
Ik wacht op de reactie van Lizet op de verkeerde allergenendeclaratie.
Of het serieus is, hangt af van welke type fouten gemaakt worden en of er beterschap is beloofd. Ieder mens (100%) maakt wel eens fouten en toch is de mensheid nog niet slecht. Nuance dus graag: wat is de schade en wat wordt eraan gedaan.
Alleen al het feit dat je al een aardige (bio-)chemische achtergrond moet hebben om te weten wat saturated/saturized en 'un-saturated' is, nog afgezien van de andere termen..
Is dit informatie voor de consument, of is dit informatie die wettelijk geclaimed wordt door Inspectie Volksgezondheid en er alleen op komt om 'liability' redenen ?