Zo'n 3000 etiketten nam Jos Bruin van Warenwetadvies.nl de afgelopen drie jaar onder de loep. 95 Procent daarvan bevat fouten. Dat zei hij vrijdag op het symposium 'Etikettering als marketinginstrument' van de Stichting Food Micro & Innovation.
Dat kunnen kleine foutjes zijn, zoals het vermelden van zout in plaats van natrium, maar circa vier tot vijf procent is ernstiger en kan leiden tot een recall. Dat zijn de gevallen die bij constatering door de VWA leiden tot meer meer dan een waarschuwing.
Bij de fouten gaat het om een verkeerde aanduiding van het product of een ingrediënt, voedingswaardeclaims, ten onrechte gebruikte gezondheidsclaims, misleiding, verkeerde allergenendeclaratie en een foutieve voedingswaarde.
bron: EVMI
Extra informatie op internet is altijd prima. Maar het moet niet ten koste gaan van de basisinformatie die altijd op verpakkingen moet staan.
Is het jullie trouwens wel eens opgevallen dat ingrediëntendeclaraties niet staan op wijn en (andere) sterke dranken? Zou daar nog een bepaalde reden voor zijn? Op bier wel altijd een ingediëntenlijst, maar zelden een overzichtje van de voedingswaarden. Weet iemand hier meer van?