Een jaar lang heerst de coronacrisis in Nederland. Foodlog helpt je het coronanieuws te duiden, door het te rangschikken in 4 thema's. In onze dagelijkse newsroom, het Corona-effect, brengen we je een selectie van de berichten die wij relevant vinden uit de (inter)nationale pers.
Het nieuws van 2 april 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.
Voedselveiligheid
De gesloten horeca en opkomst van de korte keten laten hun sporen na op het gebied van voedselveiligheid. Dat meldt in ieder geval het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van Voedselketen (FAVV). Dit agentschap kreeg vorig jaar in totaal 3.605 klachten van consumenten binnen, een daling van 22% ten opzichte van 2019 (VILT, 3.1).
Het totaal aantal klachten over horecazaken liep vorig jaar 43% terug. Over restaurants kwam 53% minder klachten binnen, over schoolrestaurants zelfs 70% minder.
De door de coronacrisis gegroeide populariteit van de korte keten ziet het FAVV daarentegen terug in een stijging van het aantal klachten over de korte ketenverkoop. "Mensen zijn door corona meer in de korte keten gaan kopen, ook om de drukke supermarkten te ontlopen," zegt FAVV-woordvoerder Hélène Bonte. Dat betekent niet dat consumenten minder alert blijven op voedselveiligheid: het aantal klachten over de korte keten steeg van 1 in 2019 naar 21 in 2020.
De meldingen uit de korteketenverkoop lijken op die over supermarktverkopen. Denk aan foutieve houdbaarheidsdata op het etiket, het niet vermelden van allergenen, tekortschietende hygiëne in het bedrijf of van het personeel, lichamelijke klachten na het consumeren van voeding, klachten over de fabricage- of bewaarmethode zoals het niet-respecteren van de koudeketen en de houdbaarheidsdata.
Het FAVV gaat elke klacht na met een feitelijke controle. Dat leidde vorig jaar in 42% van de gevallen tot maatregelen als een waarschuwing, boete of zelfs sluiting van de zaak.
Vieze mondkapjes
De regels voor het gebruik van mondkapjes staan duidelijk op de site van de Rijksoverheid. Maar hoeveel mensen houden zich aan de regels:
Volgens een enquête van de krant BN DeStem blijkt dat 86% van de respondenten een vies mondkapje draagt. Hoe erg is dat, vroeg RTL Nieuws (3.9) aan Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Wageningen Universiteit. Zwietering herhaalt: gebruik een mondkapje één keer en blijf er met je handen vanaf. Dat is de beste manier om jezelf en anderen te beschermen - het virus kan immers op allerlei plekken zitten waar je met je handen aan komt. Als je dan vervolgens aan het mondkapje zit, is het risico groot dat je jezelf besmet maar ook dat je het virus rondblaast en anderen besmet.
Het is ook gewoon hygiënisch. "Je mond is een van de vieste plekken van je lichaam, daar zitten veruit de meeste bacteriën." Daar maak je jezelf overigens niet ziek mee, met je eigen bacteriën, maar het is gewoon vies. Vergelijk je mondkapjesroutine gewoon met de gewoonte iedere dag een schone onderbroek aan te trekken. Zwietering: "Dat vindt iedereen heel logisch. En als je het niet doet, gaat het op een gegeven moment toch een beetje stinken."
Dit artikel afdrukken
Voedselveiligheid
De gesloten horeca en opkomst van de korte keten laten hun sporen na op het gebied van voedselveiligheid. Dat meldt in ieder geval het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van Voedselketen (FAVV). Dit agentschap kreeg vorig jaar in totaal 3.605 klachten van consumenten binnen, een daling van 22% ten opzichte van 2019 (VILT, 3.1).
Het totaal aantal klachten over horecazaken liep vorig jaar 43% terug. Over restaurants kwam 53% minder klachten binnen, over schoolrestaurants zelfs 70% minder.
De door de coronacrisis gegroeide populariteit van de korte keten ziet het FAVV daarentegen terug in een stijging van het aantal klachten over de korte ketenverkoop. "Mensen zijn door corona meer in de korte keten gaan kopen, ook om de drukke supermarkten te ontlopen," zegt FAVV-woordvoerder Hélène Bonte. Dat betekent niet dat consumenten minder alert blijven op voedselveiligheid: het aantal klachten over de korte keten steeg van 1 in 2019 naar 21 in 2020.
De meldingen uit de korteketenverkoop lijken op die over supermarktverkopen. Denk aan foutieve houdbaarheidsdata op het etiket, het niet vermelden van allergenen, tekortschietende hygiëne in het bedrijf of van het personeel, lichamelijke klachten na het consumeren van voeding, klachten over de fabricage- of bewaarmethode zoals het niet-respecteren van de koudeketen en de houdbaarheidsdata.
Het FAVV gaat elke klacht na met een feitelijke controle. Dat leidde vorig jaar in 42% van de gevallen tot maatregelen als een waarschuwing, boete of zelfs sluiting van de zaak.
Vieze mondkapjes
De regels voor het gebruik van mondkapjes staan duidelijk op de site van de Rijksoverheid. Maar hoeveel mensen houden zich aan de regels:
- Gebruik elk mondkapje één keer.
- Raak je mondkapje alleen met schone handen aan.
- Houd je mondkapje alleen vast aan het elastiek of touwtje.
- Pak elke vier uur een schoon mondkapje.
- Was stoffen mondkapjes dagelijks op 60 graden.
Volgens een enquête van de krant BN DeStem blijkt dat 86% van de respondenten een vies mondkapje draagt. Hoe erg is dat, vroeg RTL Nieuws (3.9) aan Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Wageningen Universiteit. Zwietering herhaalt: gebruik een mondkapje één keer en blijf er met je handen vanaf. Dat is de beste manier om jezelf en anderen te beschermen - het virus kan immers op allerlei plekken zitten waar je met je handen aan komt. Als je dan vervolgens aan het mondkapje zit, is het risico groot dat je jezelf besmet maar ook dat je het virus rondblaast en anderen besmet.
Het is ook gewoon hygiënisch. "Je mond is een van de vieste plekken van je lichaam, daar zitten veruit de meeste bacteriën." Daar maak je jezelf overigens niet ziek mee, met je eigen bacteriën, maar het is gewoon vies. Vergelijk je mondkapjesroutine gewoon met de gewoonte iedere dag een schone onderbroek aan te trekken. Zwietering: "Dat vindt iedereen heel logisch. En als je het niet doet, gaat het op een gegeven moment toch een beetje stinken."
3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
Minder klachten over voedselveiligheid door corona
VILT -
Rutte en Laschet roepen op: steek tijdens Pasen grens niet over
De Telegraaf -
Mondkapjesweigeraars geven winkelstress: ’Niemand wil een klap krijgen’
De Telegraaf -
We’re in a really good place': is Israel nearing the Covid endgame?
The Guardian -
Merendeel van de Nederlanders vindt reizen met gezondheidspaspoort goed idee
De Telegraaf -
‘Eindelijk weer eens positief nieuws’: vaccins remmen behalve ziekte ook de epidemie
de Volkskrant -
Move your body for five minutes every hour to counteract lockdown inactivity
ScienceDaily -
Can Vaccinated People Spread the Virus?
The New York Times -
Was jij je mondkapje nooit (en is dat erg)?
RTL Nieuws -
Vakantiegangers en stagiairs opgeroepen Curaçao te verlaten
NOS -
Blijdschap over vaccinatiestudie: 'Versoepelen als prik minder besmettelijk maakt'
NOS -
Delhaize: “Sommige gevaccineerde klanten weigeren mondmasker te dragen”
Het Nieuwsblad -
Profiteren van extra uurtje: ‘Ommetjes populairder dan ooit, daar moeten we het nu van hebben’
Brabants Dagblad
4. Overig
-
Coronavirus: What are the lockdown rules in different EU countries?
Deutsche Welle -
Curfews and quarantines: Europe faces another Easter of Covid restrictions
The Guardian -
Europa beslecht vaccinruzie, klaagt over ‘Weens egoïsme’
de Volkskrant -
Thuiswerkende Belgen kopen meer dierenvoeding
De Tijd -
De coronadictatuur laat nog even op zich wachten
NRC
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
-Gebruik elk mondkapje één keer.
-Raak je mondkapje alleen met schone handen aan.
-Houd je mondkapje alleen vast aan het elastiek of touwtje.
Dit werkt dus niet voor de boodschappen doende burger he.
-Ten eerste zijn er nauwelijks mensen die continue een complete doos/zak met muilkorven meeneemt als die boodschappen gaat doen om voor elke winkel een nieuwe te pakken.
-Ten tweede kan je tijdens het boodschappen doen nooit zo'n ding met schone handen pakken want: ook al staan er overal van die flessen met troep om je handen te poetsen, dat is onvoldoende. Je moet een minuut lang je handen met water en zeep wassen en dan dat ding aan het elastiek vastpakken. Op die manier je handen wassen kan al niet. Daarbij zet men dat ding al op voordat ze de winkel in gaan, sterker, ik zie ze zelfs al vanaf huis met dat ding onder de kin lopen, dan is die ook al niet meer schoon. Ook behoor je je handen een minuut te wassen met water en zeep voordat je hem afzet, gaat ook niet lukken, dus je zet het af met vieze handen, want in de hele winkel wordt verder niks ontsmet, je raakt even je gezicht aan en hup, er zitten bacteriën aan het pakje boter oid.
-Derde: nou ja, dat is al helemaal niet te doen als er niemand is die complete dozen/zakken met die dingen meeneemt om het op die manier eruit te pakken, die komen uit jaszakken enz.
En je kan dus wel ziek worden van jezelf door die dingen, want de aspargillus bacterie kan zich uit je eigen lichaam in dat ding vermeerderen door warmte en vocht uit je adem en dat kan je weer versterkt vermenigvuldigd inademen. Wij lopen rond met honderden bacteriën en virussen, zonder die dingen is er geen leven, dus we kunnen wel degelijk ziek van onszelf worden.
Maar ja, dat zal mijn mening dan wel weer zijn en niet de informatie die ik diverse immunologen enz heb horen vertellen..........
Ik heb ergens in september een mondkapje gekregen die je kon wassen, alleen vergeet ik dat wassen steeds.. ik prop m altijd in m'n jaszak. Veel beter voor het milieu in ieder geval dan 3 per dag weggooien. Hij ruikt nog prima overigens ;) Goede mondhygiëne blijkbaar.
Aspergillus is een schimmel
#3 Gaat het verder wel goed met je?
Ja hoor!