Nieuws over de coronapandemie vind je overal. Op Foodlog helpen we je het te duiden, door het te rangschikken in 4 thema's. In onze dagelijkse newsroom, het Corona-effect, brengen we je een selectie van de berichten die wij relevant vinden uit de (inter)nationale pers.
Het nieuws van 5 februari 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.
In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.
Kloof tussen gezond en ongezond levende kinderen groeit door corona
De helft van de kinderen beweegt sinds de uitbraak van de coronapandemie een stuk minder dan voorheen en leeft veel ongezonder. Zo drinkt één op de 5 kinderen meer dan 3 suikerhoudende drankjes per dag waar dat ervoor nog één op de zeven was (Metro, 3.2). Dat blijkt uit onderzoek door kinderartsen van het Maastricht UMC+ in samenwerking met andere ziekenhuizen. Ook eten ze meer ongezonde snacks, zijn ze zwaarder geworden (ook toen ze weer naar school en sportclubs konden), slapen ze korter en hebben ze meer schermtijd dan voor de coronocrisis.
Er zijn ook kinderen, 40% blijkt uit het onderzoek, die juist meer zijn gaan bewegen. Eén op de vijf eet méér fruit, één op de drie drinkt meer water en een deel van de kinderen is juist minder ongezonde snacks gaan eten. Jammer genoeg "zorgt dit er wel weer voor dat de kloof tussen kinderen die gezond en ongezond leven groter wordt," zegt kinderarts Anita Vreugdenhil. Zij pleit voor een 'Deltaplan Jong & Gezond', een landelijke aanpak om de leefstijl van kinderen te verbeteren. "Zorginstanties, scholen, sportaanbieders, gemeenten, voedingsdeskundigen en wijkteams moeten hun krachten bundelen en op landelijk en regionaal niveau samenwerken om onze kinderen zo gezond mogelijk uit deze pandemie te krijgen.”
Vaccinatiebewijs
Om een vaccinatiebewijs vragen 'mag', maar het is een zwaar middel dat niet lichtvaardig ingezet moet worden. Volgens de Gezondheidsraad mogen bedrijven en instellingen vaccinatiebewijzen eisen, maar alleen onder strikte voorwaarden. Discriminatie, stigmatisering en privacyschending liggen op de loer, schrijft de NRC (4.4). Omdat vaccineren de enige uitweg uit de coronacrisis is, maar een kwart van de Nederlanders aangeeft zich niet te willen laten vaccineren, vroeg het kabinet om advies hoe de gewenste groepsimmuniteit te bereiken zou kunnen zijn. Een vaccinbewijs kan in sommige omstandigheden uitkomst bieden - denk aan een horecaondernemer of evenementenorganisator die zwaarwegende argumenten kunnen hebben om een vaccinatiebewijs te eisen van personeel of klanten. Of die argumenten zwaar genoeg wegen, zal in voorkomende gevallen de rechter moeten uitmaken.
Horeca- en culturele ondernemers zien zich nog niet om een vaccinbewijs vragen. "Gaat niet gebeuren. Echt niet,” zegt Johan de Vos, eigenaar van Boerke Verschuren in Breda, in Trouw (3.9). Ook de brancheverenigingen van musea, podia en evenementenorganisaties zijn nog niet overtuigd. Eerst het advies maar eens bestuderen. Volgens Marc Kaptein, medisch directeur Nederland van vaccinfabrikant Pfizer, is het gewoon nog te vroeg voor een vaccinbewijs (De Telegraaf, 4.5). "Als je gevaccineerd bent tegen corona, word je in principe niet ziek, maar je kunt nog niet zeggen dat je geen drager bent van het virus. Daar is het laatste woord absoluut nog niet over gesproken. Het is daarom veel te vroeg voor een vaccinatiebewijs. Je kunt daar pas in april/mei mee gaan experimenteren.”
Volgens het RIVM is de vaccinatiebereidheid inmiddels overigens opgelopen tot 83%. Dat is misschien genoeg voor groepsbescherming en zou de noodzaak van een vaccinbewijs sterk verminderen.
Coronamiljoenen voor de landbouw
Nederland ontvangt in 2021 en 2022 in totaal €52,4 miljoen vanuit het Europese Herstelfonds voor een veerkrachtig, duurzaam en economisch herstel van de landbouw uit de coronacrisis, (Rijksoverheid, 1.1). Het geld komt beschikbaar via het Plattelandsontwikkelingsprogramma van het GLB. Agrariërs kunnen via de Investeringsregeling Groen-economisch herstel en de Samenwerkingsregeling Groen-economisch herstel aanspraak maken op de gelden, maar onder een aantal voorwaarden. "Zo moet tenminste 55% van de middelen besteed worden aan economisch herstel na COVID-19 en tenminste 37% aan milieu- en klimaatdoelen. Daarnaast moet de inzet op milieuambitie in een lidstaat minimaal gelijk blijven. Een interbestuurlijke werkgroep gaat de komende maanden de regelingen uitwerken."
Dit artikel afdrukken
In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.
Kloof tussen gezond en ongezond levende kinderen groeit door corona
De helft van de kinderen beweegt sinds de uitbraak van de coronapandemie een stuk minder dan voorheen en leeft veel ongezonder. Zo drinkt één op de 5 kinderen meer dan 3 suikerhoudende drankjes per dag waar dat ervoor nog één op de zeven was (Metro, 3.2). Dat blijkt uit onderzoek door kinderartsen van het Maastricht UMC+ in samenwerking met andere ziekenhuizen. Ook eten ze meer ongezonde snacks, zijn ze zwaarder geworden (ook toen ze weer naar school en sportclubs konden), slapen ze korter en hebben ze meer schermtijd dan voor de coronocrisis.
Er zijn ook kinderen, 40% blijkt uit het onderzoek, die juist meer zijn gaan bewegen. Eén op de vijf eet méér fruit, één op de drie drinkt meer water en een deel van de kinderen is juist minder ongezonde snacks gaan eten. Jammer genoeg "zorgt dit er wel weer voor dat de kloof tussen kinderen die gezond en ongezond leven groter wordt," zegt kinderarts Anita Vreugdenhil. Zij pleit voor een 'Deltaplan Jong & Gezond', een landelijke aanpak om de leefstijl van kinderen te verbeteren. "Zorginstanties, scholen, sportaanbieders, gemeenten, voedingsdeskundigen en wijkteams moeten hun krachten bundelen en op landelijk en regionaal niveau samenwerken om onze kinderen zo gezond mogelijk uit deze pandemie te krijgen.”
Vaccinatiebewijs
Om een vaccinatiebewijs vragen 'mag', maar het is een zwaar middel dat niet lichtvaardig ingezet moet worden. Volgens de Gezondheidsraad mogen bedrijven en instellingen vaccinatiebewijzen eisen, maar alleen onder strikte voorwaarden. Discriminatie, stigmatisering en privacyschending liggen op de loer, schrijft de NRC (4.4). Omdat vaccineren de enige uitweg uit de coronacrisis is, maar een kwart van de Nederlanders aangeeft zich niet te willen laten vaccineren, vroeg het kabinet om advies hoe de gewenste groepsimmuniteit te bereiken zou kunnen zijn. Een vaccinbewijs kan in sommige omstandigheden uitkomst bieden - denk aan een horecaondernemer of evenementenorganisator die zwaarwegende argumenten kunnen hebben om een vaccinatiebewijs te eisen van personeel of klanten. Of die argumenten zwaar genoeg wegen, zal in voorkomende gevallen de rechter moeten uitmaken.
Horeca- en culturele ondernemers zien zich nog niet om een vaccinbewijs vragen. "Gaat niet gebeuren. Echt niet,” zegt Johan de Vos, eigenaar van Boerke Verschuren in Breda, in Trouw (3.9). Ook de brancheverenigingen van musea, podia en evenementenorganisaties zijn nog niet overtuigd. Eerst het advies maar eens bestuderen. Volgens Marc Kaptein, medisch directeur Nederland van vaccinfabrikant Pfizer, is het gewoon nog te vroeg voor een vaccinbewijs (De Telegraaf, 4.5). "Als je gevaccineerd bent tegen corona, word je in principe niet ziek, maar je kunt nog niet zeggen dat je geen drager bent van het virus. Daar is het laatste woord absoluut nog niet over gesproken. Het is daarom veel te vroeg voor een vaccinatiebewijs. Je kunt daar pas in april/mei mee gaan experimenteren.”
Volgens het RIVM is de vaccinatiebereidheid inmiddels overigens opgelopen tot 83%. Dat is misschien genoeg voor groepsbescherming en zou de noodzaak van een vaccinbewijs sterk verminderen.
Coronamiljoenen voor de landbouw
Nederland ontvangt in 2021 en 2022 in totaal €52,4 miljoen vanuit het Europese Herstelfonds voor een veerkrachtig, duurzaam en economisch herstel van de landbouw uit de coronacrisis, (Rijksoverheid, 1.1). Het geld komt beschikbaar via het Plattelandsontwikkelingsprogramma van het GLB. Agrariërs kunnen via de Investeringsregeling Groen-economisch herstel en de Samenwerkingsregeling Groen-economisch herstel aanspraak maken op de gelden, maar onder een aantal voorwaarden. "Zo moet tenminste 55% van de middelen besteed worden aan economisch herstel na COVID-19 en tenminste 37% aan milieu- en klimaatdoelen. Daarnaast moet de inzet op milieuambitie in een lidstaat minimaal gelijk blijven. Een interbestuurlijke werkgroep gaat de komende maanden de regelingen uitwerken."
1. Scheuren in de voedselketen
Toelichting ›-
52,4 miljoen vanuit Europa voor corona-herstel landbouw
Rijksoverheid -
Corona lockdowns drukken bieromzet Carlsberg
VMT -
Het dieprode jaar van de Albert Heijn op Schiphol
Distrifood -
Food inflation concerns deepen as prices reach highest level since 2014
The Financial Times -
Duitse eigenaar pompt opnieuw miljoenen in Makro
De Tijd
2. Sporen van nieuwe voedselsystemen
Toelichting ›-
‘Horeca zeer geïnteresseerd in vaccinatiebewijs’
De Telegraaf -
Fygitale retail na corona: “Investeer in menselijke relaties” (Karel Demeester, Callebaut Collective)
RetailDetail -
ABN Amro: April en mei topmaanden voor supers
Distrifood -
E-commerce boost for fruit and vegetable sales as online purchases increase amid COVID-19
Food Ingredients First
3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
Kinderartsen luiden noodklok: Ongezonde kinderen worden steeds dikker in coronatijd
De Telegraaf -
Kinderen bewegen sinds coronacrisis aanzienlijk minder en eten ongezonder
Metro -
Niet-thuiswerkers ervaren steeds meer stress en zijn bang voor besmetting
NOS -
Thuiswerken maakt ons minder gelukkig en verbonden met collega’s
Metro -
'Proeffestivals in buitenlucht vinden waarschijnlijk in maart plaats'
Het Financieele Dagblad -
De carnavalsbond roept op om thuis te blijven. ‘Het carnavalsvirus is sterker dan het coronavirus’
Trouw -
‘Niemand durft te zeggen: we moeten minder coronapatiënten toelaten op de ic’
AD -
Kabinet en Kamer maken geesten rijp voor verlenging van avondklok
Het Financieele Dagblad -
Aan de deur om een vaccinatiebewijs vragen? ‘Nee, dat gaan we niet doen’
Trouw -
Naar festival met vaccinatiebewijs? 'Dit middel kan helpen'
RTL Nieuws -
Naar de kroeg met vaccinatiebewijs? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan
Trouw -
Canada wekt ergernis met hamsteren vaccins
NRC -
Langzame inhaalslag vaccinaties: Nederland nadert Frankrijk en Oostenrijk
De Telegraaf -
Risk of Covid infection from touching surfaces is low, US study says
Daily Mail -
Wetenschappers: Ziektes die overdraagbaar zijn van dier op mens gevaarlijk onderschat
Trouw
4. Overig
-
SARS-CoV-2 werd wellicht mede mogelijk gemaakt door klimaatverandering
Scientias -
Al 1400 relschoppers avondklok aangehouden: dagelijks 50-100 erbij
De Telegraaf -
Hoeveel vrijheid hebben niet-gevaccineerden straks nog om te reizen en uit te gaan?
de Volkskrant -
Vaccinbewijs mag, met vele mitsen
NRC -
Medisch directeur Pfizer: te vroeg voor vaccinatiebewijs
De Telegraaf -
Lockdownversoepeling lonkt in landen om ons heen
De Telegraaf -
COVID: No special freedoms for the vaccinated
Deutsche Welle -
WHO acht 'filmscenario' dat coronacrisis uit Chinees lab komt onwaarschijnlijk
Knack -
WHO team says it should inspect Wuhan bat caves to try to find Covid origins
Independent -
WHO-team: coronavirus komt niet uit lab in Wuhan
De Telegraaf -
Rutte over SputnikV-vaccin: 'Als het helpt, bel ik iedereen. Ook Vladimir'
RTL Nieuws -
Franse dierentuin wil leeuwen Artis toch niet: ’Verbaasd over heftige reactie’
De Telegraaf
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#18 Zeker. Als ik het goed heb begrepen is er een samenspel tussen individu en omgeving. Individuen passen zich aan, aan een ziekmakende omgeving?
#17 Even los van de ouderdomskwalen zouden de mensen niet ook gewoon zelf eens verantwoordelijk zijn voor wat ze naar binnen schuiven er wordt altijd maar naar de voedingsbranche of naar de overheid gewezen maar hoe vaak is het niet gewoon de gemakszuchtigheid de oorzaak, het is jouw lichaam en jij bent in de positie om te kijken wat erin gaat.
Het lijkt mij toe dat een groot deel van de gevolgen van de pandemie op rekening komt van een beroerde gezondheid bij veel mensen. Mensen die metabool zijn aangedaan, hebben moeite om het virus te verwerken?
Vervolgens hebben we het vooral over lapmiddelen, maar niet over het aanpakken van oorzaken?
De voedselindustrie en de voedseltechnologen hebben hier - ook - een verantwoordelijkheid? Wordt die genomen?
Nog niet zo heel lang geleden werd vaccinatie als een verworvenheid van de moderne maatschappij gezien, een uiting van welvaart. Inmiddels is het wantrouwen tegen overheid en wetenschap uit de VS overgewaaid en heeft het zich hier gevestigd, zoals zoveel dingen.
In november bleek uit een steekproef dat 6% van de mensen al
antistoffen tegen corona hebben. als je antistoffen aanmaakt ben je daarna dan immuun xxx volgens dit onderzoek wel.
Dan zou je dus kunnen stellen dat het overgrote deel vd bevolking die met corona in aanraking zijn geweest al immuun is en dus niet gevaccineerd zou behoeven te worden.
Er zijn al 1.000.000 positieve testen als je daar nog alle gevallen die niet getest zijn bij optelt zouden we wel eens verder kunnen zijn dan we denken.
Je zou ook kunnen kijken of je mensen die al eens positief getest zijn niet als laatste moet gaan vaccineren.