Bijna driekwart van de Nederlanders is bereid één euro meer te betalen per kilo vlees als die euro gebruikt wordt om natuur te herstellen, boeren te helpen milieuvriendelijker te worden en groenten en fruit goedkoper te maken. Dat blijkt uit een onderzoek van DVJ Insights voor de TAPP coalitie.
De TAPP Coalitie (True Animal Protein Price) bestaat uit een groep voorstanders van een 'vleesheffing'. TAPP vroeg marktonderzoeker DVJ Insights om het draagvlak voor een vleesheffing in Nederland, Duitsland en Frankrijk te peilen. Uit de peiling blijkt dat met name de Nederlanders hier wel wat voor voelen. Zo'n 63% zegt best één euro meer te willen betalen per kilo vlees als daarmee onder andere het milieu en de boer geholpen worden.
Volgens de onderzoekers wordt dit percentage met name ondersteund door VVD- en CDA-kiezers die met respectievelijk 71% en 67% vóór stemden. Met bijna 80% voelt een nog grotere meerderheid er iets voor om juist groenten, fruit, aardappelen en vleesvervangers goedkoper te maken.
Of de vleestaks er daadwerkelijk gaat komen is maar de vraag. Landbouwminister Carola Schouten liet afgelopen zomer al weten het onderwerp niet uit de weg te gaan, maar dat dit niet meer vóór de Tweede Kamerverkiezingen doorgang vindt.
Duitsland en Frankrijk
Het onderzoek focuste zich niet alleen op Nederland. Ook respondenten uit Frankrijk en Duitsland werd om hun mening gevraagd. Een kleine meerderheid in alle landen samen voelt wat voor een eventuele vleestaks, zo'n 55%. Een derde van de deelnemers staat neutraal tegenover de plannen en 12% is tegen een vleestaks. In totaal deden er 1.558 deelnemers uit de 3 genoemde landen mee aan het onderzoek, 513 uit Nederland, 514 uit Duitsland en 531 uit Frankrijk.
Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking tussen Boerenbusiness en Foodlog.
Dit artikel afdrukken
Volgens de onderzoekers wordt dit percentage met name ondersteund door VVD- en CDA-kiezers die met respectievelijk 71% en 67% vóór stemden. Met bijna 80% voelt een nog grotere meerderheid er iets voor om juist groenten, fruit, aardappelen en vleesvervangers goedkoper te maken.
Of de vleestaks er daadwerkelijk gaat komen is maar de vraag. Landbouwminister Carola Schouten liet afgelopen zomer al weten het onderwerp niet uit de weg te gaan, maar dat dit niet meer vóór de Tweede Kamerverkiezingen doorgang vindt.
Duitsland en Frankrijk
Het onderzoek focuste zich niet alleen op Nederland. Ook respondenten uit Frankrijk en Duitsland werd om hun mening gevraagd. Een kleine meerderheid in alle landen samen voelt wat voor een eventuele vleestaks, zo'n 55%. Een derde van de deelnemers staat neutraal tegenover de plannen en 12% is tegen een vleestaks. In totaal deden er 1.558 deelnemers uit de 3 genoemde landen mee aan het onderzoek, 513 uit Nederland, 514 uit Duitsland en 531 uit Frankrijk.
Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking tussen Boerenbusiness en Foodlog.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Haha Hendrik, 60 respondenten is een groepsdiscussie.
Maar je #4 is natuurlijk waar, het moet duurder. Alleen zal dat niet gaan via de producten zelf, maar door de belastingen die we moeten gaan betalen voor het redden van het klimaat.
#2 513 respondenten is op zich okay! Representatief slaat op hoe de respondenten worden geselecteerd. (60 respondenten is een statistisch minimum)
Groente (en fruit?!)/is aardgas/ is klimaat/MOET veel duurder!
Er is nog altijd verschil tussen de burger en consument.
Hoe heeft men sociaal wenselijke antwoorden vermeden?
Ja een behoorlijk representatief onderzoek.
513 Nederlanders hebben meegedaan is 0,003% van de bevolking en misschien zijn ze ook nog wel geselecteerd.
Als we hier beleid op denken te kunnen maken zijn we de weg behoorlijk kwijt.