Da's nou eens een verrassende uitslag!
Het 'Limburgs goud' is van zijn troon gestoten. Een nationale vakjury was onverbiddelijk.
Asperges uit het Twentse Bentelo zijn de lekkerste van Nederland.
De jury beoordeelde de groente op geur, smaak, mondgevoel en nasmaak. Deze beoordeling was voor de tukkers in het hol van de leeuw, namelijk in het Limburgse Wellerlooi. Maar deze uitwedstrijd werd glansrijk gewonnen; de fijnproevers waren unaniem in hun oordeel.
Deelnemers uit zes Nederlandse provincies brachten elk twee kilo asperges in en schilden en kookten deze ter plaatse, allemaal op dezelfde manier.
bron: AGD
Dit artikel afdrukken
Het 'Limburgs goud' is van zijn troon gestoten. Een nationale vakjury was onverbiddelijk.
Asperges uit het Twentse Bentelo zijn de lekkerste van Nederland.
De jury beoordeelde de groente op geur, smaak, mondgevoel en nasmaak. Deze beoordeling was voor de tukkers in het hol van de leeuw, namelijk in het Limburgse Wellerlooi. Maar deze uitwedstrijd werd glansrijk gewonnen; de fijnproevers waren unaniem in hun oordeel.
Deelnemers uit zes Nederlandse provincies brachten elk twee kilo asperges in en schilden en kookten deze ter plaatse, allemaal op dezelfde manier.
bron: AGD
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
maar waarom deze nu precies? is het een bepaald ras? zijn ze langzaam dan wel snel grootgebracht?
Beste van het land, ja doeg he?
Beste van zes boeren!
De grond zal wel goed zijn, afgaand op de verhalen van mijn familie die vlakbij een boerderij had (Delden). Slechte grond voor andere agrarische doeleinden (zoals het gezegde luidt: 'het is slecht boeren op 't zand), maar daarom wellicht erg geschikt voor asperges die geen zware grond kunnen hebben.
Heeft de Sallandse asperge zeker niet meegedaan... Volgens velen de lekkerste. Ook Jonnie Boer gebruikt dit overheerlijke streekproduct.
zoals ailko ook kan beamen is de grond en de hardheid van het grondwater van groot belang.
Asperges zijn zeer gevoelig voor weersinvloeden. Het is zeker niet onverstandig als aspergeteler om een betrouwbare meteoroloog in te schakelen om dagelijks een update te geven. De groei is sterk afhankelijk van de temperatuur, en als je dan bedenkt dat het keren van het afdekzeil 10 graden kan schelen heeft dit invloed op de smaak en kwaliteit. (wit/zwart)
De langer een aspergeplant wordt gebruikt de houteriger de asperge wordt. Een asperge kan maximaal 8 jaar op 1 stuk land staan om optimale smaak te behouden. Daarna is de grond uitgeput en kan er voor 15 jaar geen asperge meer gekweekt worden.
Ook is het van belang de 1e jaars planten niet aan te raken. Deze kunnen dit niet goed verdragen. Buiten dat ze kwantitatief achteruit gaan wordt ook de kwaliteit aangetast.
Naast deze informatie is er nog veel meer over te vertellen over de assperge maar het is veel interessanter om dit zelf te ondervinden door bij een teler langs te gaan. Deze zijn vaak zeer behulpzaam en geven graag een rondleiding.
Worden de asperges uit de andere windstreken nu eerst via Twente vervoerd en daarna pas de winkel in?
Om ze Twentse asperges te kunnen noemen?