Dat baart de onderzoekers zorgen. “We moeten vermijden dat biolabels andere eigenschappen van een voedingsproduct ten onrechte positief beïnvloeden”, merkt onderzoeker Joachim Schouteten op in het Universiteitsblad van UGent. Hierdoor kunnen consumenten denken dat ze meer van deze producten mogen eten. “Dat heeft nefaste [funeste] gevolgen voor de gezondheid van de consument en voor de ecologische voetafdruk van onze voedingsgewoontes”, aldus mede-onderzoeker hoogleraar Hendrik Slabbinck.
De proefpersonen voelden zich na het eten van de als biologische gelabelde yoghurt of chips gelukkiger. Dat is waarschijnlijk perceptie: biologische producten zijn immers gezonder. “Ze voelden zich minder schuldig”, zegt Schouteten in De Standaard. Meer betalen voor een biologisch product wilde het testpubliek ook wel, tot zo’n 30% meer zelfs.
Maar tussen zeggen en doen zit een wereld van verschil. “In de realiteit is de consument bereid om misschien 5%, maximaal 10% meer te betalen voor een biologisch product”, aldus Slabbinck. Dat neemt niet weg dat bijvoorbeeld biologische chips of biologische rietsuiker even dik maken als 'gewone'.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
"Meer betalen voor een biologisch product wilde het testpubliek ook wel, tot zo’n 30% meer zelfs."
Dat er tussen zeggen en doen een wereld van verschil zit kan ook liggen aan het feit dat biologische producten voor niet iedereen financieel haalbaar zijn.
'Dat is waarschijnlijk perceptie'.
Inderdaad perceptie. Maar dit is een open deur die in dit artikel wordt ingetrapt. Een paar jaar geleden werd men al eens met de neus op de feiten gedrukt.
Ik zou weleens de tabel willen zien met de 'lekker' score voor bio.
Laten we eerst de vraag eens beantwoorden waar voedsel gezonder van wordt en hoe de smaak beinvloed wordt?
Zou het zo kunnen zijn dat beide elkaar ondersteunen?
Kan iemand daar een uitsprak over doen?
Consumenten geven ons wel iets aan.