Slangen staan erom bekend dat zij met hun tong kunnen ruiken. Op hun tong zitten namelijk reukreceptoren. Nieuw onderzoek toont aan dat reukreceptoren die in de neusholte van mensen voorkomen ook aanwezig zijn in smaakcellen van hun tong, schrijft ScienceDaily. Voorheen werd aangenomen dat smaak en geur onafhankelijke zintuigen zijn. De sensorische prikkels zouden pas in het brein samenkomen om een ‘geurervaring’ te creëren. De interactie tussen geur en smaak wijst er echter op dat geur mogelijk al op de tong en niet pas in de hersenen wordt gevormd.

Amerikaanse onderzoekers isoleerden smaakcellen uit de tongen van transgene muizen en mensen. In beide soorten smaakcellen werden functionele reukreceptoren aangetroffen. Met behulp van calcium imaging konden ze aantonen dat de smaak- en reukcellen onder laboratoriumomstandigheden vergelijkbaar reageren op geurmoleculen.

Met deze kennis over de reukreceptoren in de tong kan verder onderzoek worden gedaan naar de manier waarop mensen geur waarnemen, welke moleculen de reukreceptoren triggeren en hoe die onze smaakperceptie beïnvloeden.
ScienceDaily - Smelling with your tongue: Identification of functional olfactory receptors in human taste cells opens doors to new approaches to modify food flavor
  • Deel
Druk af