Gaat dit soort blije gezichten in de toekomst toch wat meer op somber?
Eric Ottevanger stuurt me zojuist een bericht met een nieuw onderzoek over de kansen van bio in Nederland. In tendentieuze schmierende Telegrofstijl gerapporteerd zou er de kop boven moeten staan die hierboven staat. Als je het leest, komt diezelfde kop spontaan in je kop op.
Een citaat: Als een bioproduct 10 procent duurder is dan de ‘gewone’ variant, laat 60 procent het links liggen. In de praktijk zijn biologische producten vrijwel altijd duurder, vaak zelfs 50 tot 100 procent. Zelfs de milieubewuste consument heeft zulke bedragen niet over voor biologische spullen.
De enquête laat ook zien dat consumenten bio-voedsel helemaal links laten liggen als het ook maar iets duurder wordt. ‘Bio is nu echt een nichemarkt’, concludeert onderzoeker Ingrid de Laat van Research International. ‘Het wordt vaak niet gezien als beter dan normale producten.’
Als producenten van biologisch eten hun hoop hebben gevestigd op jongeren, dan komen ze bedrogen uit. Het zijn juist ouderen die bereid blijken bioproducten te proberen, zo toont het onderzoek aan.
Lees hier het hele artikel. Je vindt er ook de downloads van het onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van het gratis dagblad DAG.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Waarom is biologische teelt eigenlijk duurder?
Er worden nu al heel aardige pogingen gedaan om bio modieuzer te maken. Marqt (deels bio) is ook weer zo'n poging net als EKO Plaza. Het wordt daarmee nog steeds geen mainstream, maar zit wel dichter bij bij mensen die best wat meer geld willen betalen voor producten die zowel schoer zijn geproduceerd als beter zijn. Dat laatste is ook een punt. Je kunt je niet blijven verstoppen achter schorseneren en obscure knolletjes.
"Waarom is biologische teelt eigenlijk duurder"
Dat is inderdaad één van de vragen die bij je opkomt. Ik kan me herinneren dat ik, alweer lang geleden, bij Delhaize kruiden zag: zowel biologisch als niet-biologisch voor dezelfde prijzen.
Andere vragen zijn bijvoorbeeld: waarom legt de Nederlander wél veel geld neer voor kant-en-klare Excellent-troep? Waarom laten ze zich wel door Sonja Bakker dure Unilever-producten aanpraten? Waarom handelt de Britse consument anders?
Wat ik thuis teel is vele malen goedkoper dan wat ik in de supermarkt kan kopen. Het is daarnaast biologisch én 100% herbi-, fungi- en pesticidevrij.
Natuurlijk is het bij mij zelfvoorzienend dus kleinschalig, maar waarom kan ik met mijn kleinschaligheid wel goedkoop, en de biologische landbouw in hun grootschaligheid niet?