Hoe beter adolescenten leren koken, hoe gezonder ze later eten, meldt Science Daily op grond van Amerikaans onderzoek. Voor het onderzoek rapporteerden bijna 5.000 deelnemers in 2002-2003 over hun kookvaardigheden toen ze 18 tot 23 jaar oud waren. 13 jaar later, eenmaal tussen de 30 en 35 jaar, kregen ze vragen voorgelegd als ‘Hoe vaak bereidt u een maaltijd met groenten?’ ‘Hoe vaak eet u met het gezin?’ en ‘Hoe vaak eet u in een fastfoodrestaurant?’. Degenen met relatief goede kookvaardigheden aten vaker met het gezin en nuttigden minder fastfoodmaaltijden; zij hadden een betere 'nutritional well-being', ofwel een gezonder voedingspatroon. Helaas neemt het aantal mensen dat thuis kookt af. Amerikanen houden niet van koken en Britten vinden het moeilijk.
ScienceDaily - Adolescents' cooking skills strongly predict future nutritional well-being: Confidence in cooking ability led to fewer fast food meals, more meals as a family, and more frequent preparation of meals with vegetables in adulthood, according to a new study published in the Journal of Nutrition Education and Behavior
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
"...doet later gezonder eten"
Ho ho, hoe logisch deze conclusie ook mag klinken, dit is nog altijd een observationele studie; er valt geen causaal verband vast te stellen. Vooral bij aansprekende resultaten ('in the eye of the beholder') blijkt het telkens weer aanlokkelijk om een oorzakelijk verband aan te nemen...
Kop: 'Vroeg leren koken voorspelt gezonder eten op latere leeftijd best goed, waarom weten we niet. Of de cijfers voldoende robuust zijn ook niet, maar het lijkt er wel op.'
Of je maakt een vraag van de huidige kop...
Dennis, laten we eens doen waar we het onder ons tweeën en inmiddels ook met Robert Hoenselaar over gehad hebben: dit soort nieuws op zijn vooronderstellingen beoordelen.
Wat wilden de wetenschappers weten, waar gingen ze vanuit, is hun beginvraag wel de juiste en welke invloed hadden impliciete vooronderstellingen?
Als ik het simpel mag beginnen:
- zelf koken is gezonder
- dat moet je leren en moet vroeg gebeuren want anders leer je het niet meer
- klopt het dat jong geleerd, oud gedaan zich voldoende onderscheidt?
NB: ik lees het nieuws net als jij nu voor het eerst en heb het onderliggende onderzoek nog amper/niet gezien.
Eigenlijk, Dennis Zeilstra, moet achter elke kop die iets duidt over wat een onderzoekverslag beweert, een vraagteken staan. Of een mededeling tussen aanhalingstekens.
Of, leuk wel, een vast chapeau (ouderwetse krantentaal, een kopje boven de kop van het bericht is een chapeau).
Dat chapeau kan luiden: Maak het de kat wijs. Of: Geloof je het zelf?
Op Foodlog veel berichten over onderzoeksresultaten die bij nader inzien dringen gerelativeerd moeten worden. Het geeft veel pret in mijn huishouden.