• Deel dit artikel:

Bron

van dit artikel

De oprukkende antibioticaresistentie baart veel zorgen. Faagtherapie zou een oplossing kunnen bieden. De farmaceutische industrie en wetgevers willen er niet aan.
Elk jaar sterven in Europa zo'n 25.000 mensen aan een infectie waartegen antibiotica niet meer werken. Diverse experts waarschuwen dat antibioticaresistentie wel eens tot de grootste gezondheidscrisis van deze eeuw zou kunnen leiden. Operaties worden onmogelijk omdat het infectiegevaar te groot wordt en ziekten als tbc zijn niet meer te behandelen.

Stilstand farmaceutische industrie
Nieuwe, krachtige antibiotica zouden dit tij moeten kunnen keren. Maar de farmaceutische industrie staat niet te springen om grote investering te doen in medicijnen die alleen als laatste redmiddel inzetbaar zijn. Het is bovendien niet zonneklaar dat nieuwe antibiotica dé oplossing zijn. "De relatie tussen antibioticagebruik en de ontwikkeling en verspreiding van multi-resistente bacteriën is niet één op één", zegt microbioloog Herman Goossens (Universiteit Antwerpen) in Knack Magazine (via Blendle). "We weten te weinig over resistentievorming om betrouwbare voorspellingen te kunnen doen."

Wellicht biedt een al uit 1919 stammend alternatief uitkomst: de bacteriofaag. Fagen zijn de natuurlijke vijanden van bacteriën. Ze dringen bacteriën binnen zoals virussen dat doen bij onze lichaamscellen, en zijn in staat hun gastheer te vernietigen, ongeacht hun resistentie tegen antibiotica. In het Militair Hospitaal in Neder-Over-Heembeek wordt de faagtherapie onderzocht. Klein probleempje: de huidige medische regelgeving voorziet er niet in, dus mag de 'experimentele therapie' alleen gebruikt worden bij patiënten bij wie de erkende medicijnen geen soelaas bieden.

Faagcocktails zijn nodig omdat bacteriofagen specifiek te werk gaan en nooit alle stammen van een bacterie aanpakken - in tegenstelling tot antibiotica die breed werken
'Faagcocktails'
Jean-Paul Pirnay, hoofd van het brandwondencentrum van het Militair Hospitaal, experimenteert met 'faagcocktails', mengsels van verschillende types bacteriofagen. De faagcocktails worden afgestemd op de bacteriën die aangetroffen worden in een geïnfecteerde patiënt. De cocktails zijn nodig omdat bacteriofagen specifiek te werk gaan en nooit alle stammen van een bacterie aanpakken - in tegenstelling tot antibiotica die breed werken. Pirnay voorziet dat commerciële cocktails die overal hetzelfde zijn, waarschijnlijk niet altijd even effectief zullen blijken. Dus pleit hij voor een "doordachte toepassing van een klein aantal specifieke fagen die vooraf hun activiteit tegen de ziekmakende bacteriën hebben aangetoond." Pirnays collega Gilbert Verbeken vult dat als volgt in: "Wereldwijd hebben we grote “faagbanken” nodig waarin per bacteriesoort en -stam monsters van fagen liggen opgeslagen. Een beetje zoals de bloedbanken, die zo veel mogelijk soorten plasma bijhouden zodat er altijd een match is met de patiënt."

In een omgeving met fagen en bacteriën zullen altijd nieuwe faagtypes opstaan, waaronder altijd enkele die bacteriën kunnen doden die resistent zijn tegen andere fagen. Waarom zouden we dat krachtige wapen dat de evolutie ons biedt dan niet gebruiken?
Krachtig wapen dat de evolutie ons biedt
Omdat fagen levende organismen zijn, kunnen ze zich, in tegenstelling tot antibiotica, aanpassen aan een bepaalde omgeving. "In een omgeving met fagen en bacteriën, bijvoorbeeld het spoelwater van een wond, zullen altijd nieuwe faagtypes opstaan", zegt Pirnay. "Daaronder zullen er zich altijd enkele bevinden die bacteriën kunnen doden die resistent zijn tegen andere fagen. Waarom zouden we dat krachtige wapen dat de evolutie ons biedt dan niet gebruiken?"

Voor de farmaceutische industrie en commerciële toepassingen zijn het juist die kenmerken die bacteriofagen minder interessant maken voor verdere ontwikkeling. Levende organismen zijn niet patenteerbaar en de patiëntgebonden specifieke toepassingen beperken grootschalige productie. Bovendien vallen bacteriofagen in Europa onder dezelfde strenge regels als vaccins, waardoor de ontwikkelingsmogelijkheden beperkt zijn.

Strenge regels omzeilen
Beide experts denken daarom dat de faagtherapie opgepakt zou moeten worden door de publieke sector. "We hopen dat de faagtherapie dezelfde kant opgaat als de stoelgangtransplantatie, die intussen al goed is ingeburgerd", zegt Pirnay. "Ook dat was een experimentele behandeling, maar ziekenhuizen hebben nooit aan de regelgevende instanties gevraagd of en hoe ze ermee aan de slag konden gaan. En nu zien we dat de Hoge Gezondheidsraad (het Belgische wetenschappelijke adviesorgaan voor de volksgezondheid, red.) realistische richtlijnen heeft gepubliceerd die afwijken van de strikte eisen, en dat hij zelfs voor “stoelgangbanken” pleit. Dat moet ook mogelijk zijn voor de faagtherapie."
Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Laden...
Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #1
  • 16 jun '16
  • 16:27

Ook in Nederland is de poeptransplantatie inmiddels tot de reguliere behandelingen doorgedrongen.

Begin dit jaar startte het LUMC de Nederlandse Donor Feces Bank.

Arnold van Woerkom
Arnold van Woerkom Land- en tuinbouw
  • #2
  • 17 jun '16
  • 15:58

Cècile, Iedereen met een beetje gezond boerenverstand wil deze behandeling toch toegepast krijgen Een actie vanuit het natuurlijk denken zonder de onvermijdelijke schadelijke bijwerking van chemische middelen. De consument (patiënt) heeft maar een doel, zo snel als mogelijk, en zonder schadelijke bijwerkingen, beter worden. De farmaceutische industrie heeft alleen maar als doel business en het liefst de kraan open laten staan, voor nog meer business. Laat ons weer terug gaan naar vroeger, waar men gewend was te denken vanuit oorzaak en gevolg. En vanuit die situatie de natuurlijke spelregels gaan volgen, we zullen verrast staan. O ja Dick stelde je moet een goede vraag stellen. Zou wel eens willen weten welk percentage van de mensen denkt dat de chemie ons gaat redden tegenover gezonde voeding daardoor gezonder leven en natuurlijke oplossingen. En deze vraag om het jaar herhalen, ben er van overtuigd dat we op een keerpunt staan. Het natuurlijk besef gaat de overhand krijgen. Nee niet zonder medicijnen maar alleen in het uiterste geval, nadat andere opties met kennis van zaken bekeken zijn.

Jos van Vonderen
Jos van Vonderen Land- en tuinbouw
  • #3
  • 17 jun '16
  • 17:25

En vooral je handen niet tien maal per dag wassen met Dettol.
Ik zou zeggen; een beetje gezonde weerstand opbouwen daar is ook niets mis mee.

Jack van Messel
  • #4
  • 17 jun '16
  • 23:07

Je kan faagtherapie al kopen voor uitwendige toepassingen: Gladskin met Staphefekt

Florine Boucher
Florine Boucher Culinair schrijfster
  • #5
  • 18 jun '16
  • 17:58

Misschien zou de overheid kunnen investeren in de ontwikkeling van faagtherapie(ën) samen met de zorgverzekeringsmaatschappijen. Geen dure patenten die de prijs van de faagtherapie opdrijven. Het kan enorm kostenbesparend werken in de toekomst. Het is een rekensom. Lange termijn denken in dezen lijkt me niet onverstandig. En verder geloof ik heel sterk in gezonde voeding en natuurlijke oplossingen. Cécile # 2.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

N van Rooij

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Sytske Barkhuis

Likes vandaag

Marcel Kuijpers

Land- en tuinbouwtechnologie

Likes vandaag

Frits van der Schans

Food- en agri-economie

Likes vandaag

Carolien Makkink

Diervoeding

Likes vandaag

Jaap J. Schröder

natuurbescherming

Likes vandaag