Nee hoor, niet in Nederland. Maar wel in een beschaafd Noord-Europees land.
Afgelopen zaterdag werd bekend dat de hygiene-condities voor voeding in Engelse ziekenhuizen onder maat zijn. Onhygienische toestanden en zelfs ongedierte blijken eerder regel dan uitzondering:
- 46% van de onderzochte 377 ziekenhuizen bleken 'poor levels of cleanliness' te hebben
- 18% voldoet niet aan de normen voor het bewaren van voedingsmiddelen
- 18% koelt onvoldoende
- 5% gebruikt producten over de verstreken houdbaarheidsdatum heen
- 15% lijdt onder slechte persoonlijke hygiene (zoals het niet wassen van handen)
- 28% kon niet de juiste controle documenten overleggen
Ondanks de veelzeggende foto bij het oorspronkelijke BBC-artikel, had overigens maar 3% last van ongedierte.
De Engelse Voedings- en Waren Autoriteit (FSA) vindt het niet kunnen.
De BBC citeert de FSA als volgt:
The Food Standards Agency said it would be concerned about "any reports of poor hygiene standards in any catering businesses" but that hygiene was of "paramount importance" when serving food to hospital patients.
Vraag: waarom is eten kennelijk zo onbelangrijk in ziekenhuizen? Dat is in Nederland nl. niet anders. Op bezoek in een Frans ziekenhuis, stelde ik gisteren hetzelfde vast. Het ligt dus niet aan het land.
Bron: BBC
Dit artikel afdrukken
Afgelopen zaterdag werd bekend dat de hygiene-condities voor voeding in Engelse ziekenhuizen onder maat zijn. Onhygienische toestanden en zelfs ongedierte blijken eerder regel dan uitzondering:
- 46% van de onderzochte 377 ziekenhuizen bleken 'poor levels of cleanliness' te hebben
- 18% voldoet niet aan de normen voor het bewaren van voedingsmiddelen
- 18% koelt onvoldoende
- 5% gebruikt producten over de verstreken houdbaarheidsdatum heen
- 15% lijdt onder slechte persoonlijke hygiene (zoals het niet wassen van handen)
- 28% kon niet de juiste controle documenten overleggen
Ondanks de veelzeggende foto bij het oorspronkelijke BBC-artikel, had overigens maar 3% last van ongedierte.
De Engelse Voedings- en Waren Autoriteit (FSA) vindt het niet kunnen.
De BBC citeert de FSA als volgt:
The Food Standards Agency said it would be concerned about "any reports of poor hygiene standards in any catering businesses" but that hygiene was of "paramount importance" when serving food to hospital patients.
Vraag: waarom is eten kennelijk zo onbelangrijk in ziekenhuizen? Dat is in Nederland nl. niet anders. Op bezoek in een Frans ziekenhuis, stelde ik gisteren hetzelfde vast. Het ligt dus niet aan het land.
Bron: BBC
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
@Dick, dit komt omdat de regelegeving binnen de ziekenhuizen wat hygiëne aangaat, wat patientenzorg raakt, zo strikt is dat ze daarop alles focussen. Ze zijn zo procesmatig bezig dat ze vergeten hoe belangrijk het eten is. In Nederland werd men zich er met een schok van bewust dat ze dit helemaal in het verdomhoekje hadden gedreven met zijn allen.
Ze zijn in Nederland althans met een inhaalslag bezig. nu nog zorgen dat de mensen die het rondbrengen(de voedingsassistenten) een beetje allerter zijn en ook die gemeende en o zo nodige vriendelijkheid aan de dag kunnen leggen. Dat is weer een geheel ander proces overigens......
Maar Ailko, hoor wat je zegt: de focus is op hygiene en voedselveiligheid. Da's nogal een ironische in het kader van dit nieuws.
Als patient en als werknemer van een groot Academisch ziekenhuis kan ik uit eigen ervaring weinig zeggen over de hygiene in de keukens. Volgens mij zit het daar wel goed mee in NL, ken niemand die er ziek van is geworden...
Over de smaak wel: schrikbarend slecht. Voedingskwaliteit stond altijd centraal, niet smaak. Het gevolg is dat sommige patienten gewicht verliezen in het ziekenhuis en de meer gastronomisch ingestelde werknemers zoals ik steen en been klagen. Het gevolg als je dietisten de scepter over de keuken laat zwaaien?
Smaakverbetering is een vlak waarop men, in ons instituut althans, bezig is verbetering aan te brengen. Hoe beter de patient eet, hoe sneller weer thuis immers.
@Dick, ik kan mij voorstellen dat je dat denkt. Hygiëne in de keukens is dermate groot dat ze juist daar op focussen en niet op het voedsel.
Voedselveiligheid en de procedures die daaraan hangen is nodig ivm het o zo heilige HACCP. Daar zijn ze zo mee bezig dat ze vergeten wat de sociale en geneeskrachtige werking van voedsel kan zijn.
@Jurgen, diëtisten bepalen wat je eet. je kunt niet afwijken van de standaard zonder dat je hierover met een diëtist hebt gesproken. Deze mensen zijn vaak zo graat mager dat je het wel kan vergeten dat je iets extra's kan krijgen. Immers het huidige dogma; obesitas, gezond eten en vooral niet te veel, speelt hier een bepalende rol.
Jurgen, da's een boeiend criterium: nog niemand ziek van geworden. Misschien leggen we nl. wel teveel nadruk op hygiene.
De zoon van een kleine supermarktbaas zei me laatst dat ze thuis vroeger altijd de te oude spullen uit de winkel aten. En nooit ziek geworden.
Beestjes zouden me alleen weer een beetje ver gaan. Vooral als het er veel zijn. Maar het komt kennelijk maar weinig voor.