Consumenten van fastfood en gemaksvoedsel blijken aanzienlijk meer ftalaten binnen te krijgen dan mensen die maaltijden eten die gemaakt zijn van verse ingrediënten.
Dat ontdekten onderzoekers van de Amerikaanse George Washington University. Bijna 9.000 proefpersonen vulden een gedetailleerde vragenlijst in over wat ze de voorgaande 24 uur hadden gegeten en leverden een urinestaal aan.
Vleeswaren, brood, cake, pizza, burrito's, rijstgerechten, noedels
De onderzoekers waren met name op zoek naar de ftalaten DEHP en DiNP. Ze vonden bij degenen die het meeste gemaksvoedsel gegeten hadden tot 24% hogere niveaus aan DEHP en 39% meer aan DiNP dan bij de proefpersonen die aangaven de afgelopen 24 uur geen zwaar bewerkte voedingsmiddelen gegeten te hebben.
Vooral vleesproducten en graanproducten als brood, cake, pizza, burrito's, rijstgerechten en noedels bleken samen te hangen met de hogere niveaus aan ftalaten.
Groenten en fruit
Onderzoeker Ami Zota vindt vervolgonderzoek nodig naar het verband tussen ftalaten in fastfood en gezondheidsproblemen. Wat haar betreft is gemaksvoedsel toch al niet aan te raden, omdat het te vet, zout en calorierijk is. "Mensen die zich zorgen maken over ftalaten doen er goed aan meer groenten en fruit te eten en minder fastfood. Een eetpatroon met vers voedsel biedt een scala aan gezondheidsvoordelen die veel verder reiken dan het ftalatenprobleem."
Ftalaten zijn schadelijke chemische stoffen die als weekmaker toegepast worden in allerlei soorten plastic en ook in verpakkingen van voedingsproducten. Het zijn zogeheten hormoonverstoorders die lijken te zorgen voor een scala aan gezondheidsproblemen bij kinderen en volwassenen. In de EU is het gebruik van ftalaten in kinderverzorgingsartikelen en speelgoed sinds 1999 verboden.
Fotocredits: 'One of the last things I'd think to find in a box of pizza would be a free burrito', Jeremy Noble
Dit artikel afdrukken
Vleeswaren, brood, cake, pizza, burrito's, rijstgerechten, noedels
De onderzoekers waren met name op zoek naar de ftalaten DEHP en DiNP. Ze vonden bij degenen die het meeste gemaksvoedsel gegeten hadden tot 24% hogere niveaus aan DEHP en 39% meer aan DiNP dan bij de proefpersonen die aangaven de afgelopen 24 uur geen zwaar bewerkte voedingsmiddelen gegeten te hebben.
Vooral vleesproducten en graanproducten als brood, cake, pizza, burrito's, rijstgerechten en noedels bleken samen te hangen met de hogere niveaus aan ftalaten.
Groenten en fruit
Onderzoeker Ami Zota vindt vervolgonderzoek nodig naar het verband tussen ftalaten in fastfood en gezondheidsproblemen. Wat haar betreft is gemaksvoedsel toch al niet aan te raden, omdat het te vet, zout en calorierijk is. "Mensen die zich zorgen maken over ftalaten doen er goed aan meer groenten en fruit te eten en minder fastfood. Een eetpatroon met vers voedsel biedt een scala aan gezondheidsvoordelen die veel verder reiken dan het ftalatenprobleem."
Ftalaten zijn schadelijke chemische stoffen die als weekmaker toegepast worden in allerlei soorten plastic en ook in verpakkingen van voedingsproducten. Het zijn zogeheten hormoonverstoorders die lijken te zorgen voor een scala aan gezondheidsproblemen bij kinderen en volwassenen. In de EU is het gebruik van ftalaten in kinderverzorgingsartikelen en speelgoed sinds 1999 verboden.
Fotocredits: 'One of the last things I'd think to find in a box of pizza would be a free burrito', Jeremy Noble
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ftalaten zijn maar een klein deel van het plaatje. In kunststoffen zitten allerlei schadelijke stoffen.
Waarvan BPA (of de vervanger BPS) de meest beruchte is - schadelijker dan ftalataten (BPA wordt veel gebruikt in kunststoffen die tegen hitte moeten kunnen - zoals bij blikken en potten (baby-voeding!... Olvarit zegt geen BPA te gebruiken.... maar hoe zit het met BPS?) die heet afgevuld worden, en bij magnetronverpakkingen... ook andere kunststoffen - zoals anti-aanbaklagen in pannen, ovenblikken en tosti-ijzers - zijn hittebestendig gemaakt met schadelijke stoffen).
De werking komt vaak overeen. Het zijn 'endocrine disruptors' - hormoonverstorende stoffen. En hebben daarmee een brede reeks aantastingen als gevolg.
Die stoffen zijn niet allemaal bekend. De recepturen van plastics verschillen ook enorm, en probeer maar eens uit te zoeken wat er allemaal gebruikt is.
Kinderen (extra kwetsbaar)? Die krijgen op allerlei manieren deze stoffen binnen. Ook door PET flessen. Slakjes die geteeld werden op de binnenkant van PET flessen kregen al na 2 weken (5 dagen) afwijkingen. Waardoor de hormoonverstorende werking van PET precies veroorzaakt wordt is onbekend. Misschien is het de Antimoon in de PET?
Jammer dat in dit onderzoek alleen naar ftalaten is gekeken, en het bloed niet onderzocht op minstens 10 andere schadelijke stoffen uit plastics.
Kosten ten koste van
#1 De onderzoekers keken wel naar BPA: In addition, the researchers also looked for exposure to another chemical found in plastic food packaging--Bisphenol A or BPA. Researchers also believe exposure to BPA can lead to health and behavior problems, especially for young children. This study found no association between total fast food intake and BPA. However, Zota and her colleagues found that people who ate fast food meat products had higher levels of BPA than people who reported no fast food consumption.
De waarden werden niet in het bloed, maar in urinemonsters gemeten.
ok bedankt voor deze toelichting. ik had me niet meer in het onderzoek zelf verdiept :(... er is al zoveel gepubliceerd op dit gebied... en de autoriteiten maar sussen.... het kan geen kwaad allemaal samen... of zelfs apart van elkaar....
te gek voor woorden, dit negeren.
ps
de vervanging van BPA door BPS gebeurt steeds meer, o.i.v. de negatieve publicaties over BPA. BPS - meting is daarom ook belangrijk geworden. Er is een zekere analogie met kunststof/ nano-deeltjes 'gelakte' anti-aanbakpannen.... steeds vaker 'PFOA-vrij' (die werknemers van DuPont zitten er maar mee... net zoals een groot deel van de Nederlanders momenteel... aantoonbaar aanwezig in het lichaam... en welke stoffen daarvoor in de plaats komen? C-6 ipv C-8? welke nano-deeltjes worden gebruikt in de rode stip?).