"De Vlaamse varkenshouderij staat op instorten. Een kwart van de varkensboeren is virtueel failliet."
Dat schrijft De Tijd. De krant geeft vanavond op zijn website een voorzet om ons te verleiden morgen de weekenduitgave van de krant te kopen.
"De tijd dat je in de varkenshouderij goed geld kon verdienen en een pronkerige villa voor je stallen kon zetten, lijkt voorgoed voorbij. De Europese markt wordt overspoeld met goedkoop vlees uit Polen, Spanje of Duitsland."
"Het probleem reikt ook verder dan de boeren alleen. Ook de veevoederfabrikanten, veeartsen en leveranciers van fokmateriaal die met grote openstaande facturen zitten, dreigen in hun val meegesleurd te worden. 's Avonds is het knop omdraaien en een Duvel drinken, zegt een handelaar bij een grote veevoederfabrikant."
In Spanje lijkt het echter prima te gaan met de varkenshouderij. De export van het land steeg met 15,2%, meldt Vilt.be vandaag.
Fotocredits: Belgische beer, agriflanders
Dit artikel afdrukken
's Avonds is het knop omdraaien en een Duvel drinken', zegt een handelaar bij een grote veevoederfabrikantOf de krant de sombere berichtgeving van Foodlog over de Nederlandse varkenshouderij volgt, valt niet af te leiden uit de teneur van het inleidend webartikel. Enkele citaten geven de lezer wel een ongemakkelijk gevoel.
"De tijd dat je in de varkenshouderij goed geld kon verdienen en een pronkerige villa voor je stallen kon zetten, lijkt voorgoed voorbij. De Europese markt wordt overspoeld met goedkoop vlees uit Polen, Spanje of Duitsland."
"Het probleem reikt ook verder dan de boeren alleen. Ook de veevoederfabrikanten, veeartsen en leveranciers van fokmateriaal die met grote openstaande facturen zitten, dreigen in hun val meegesleurd te worden. 's Avonds is het knop omdraaien en een Duvel drinken, zegt een handelaar bij een grote veevoederfabrikant."
In Spanje lijkt het echter prima te gaan met de varkenshouderij. De export van het land steeg met 15,2%, meldt Vilt.be vandaag.
Fotocredits: Belgische beer, agriflanders
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Export is niet altijd uit weelde. Kan ook zijn dat ze het teveel tegen lage prijzen naar het buitenland moeten exporteren, die daar dan weer last van hebben. Een neef van mij die als vleeshandelaar in Spanje woont zegt: als Nederland verkoopt naar het buitenland heet het export. Doen wij het dan is het dumpen.
Slechte prijzen ondanks record export. Misschien moeten de slachterijen (Boerenbond) hun winstmarges verlagen. De slachtkosten moeten in tijden van crisis ook naar beneden.
Luc, dat is logisch. Dit type export is gewoon overaanbod laten weglopen op markten waar ook al aanbod is. Je mag blij zijn dat ze nog niet direct gekoppeld zijn qua prijsvorming.
De Nederlandse varkenshouderij wil er zelfs zijn strategie van maken. Dan komt die koppeling veel dichterbij. Onze regering heeft inmiddels in politieke maar duidelijke woorden van laten weten daar geen geld in te steken als het mis mocht gaan. Wat vinden jullie daar in België van?
Er zitten/zaten een paar structurele weeffouten in de Vlaamse varkenskweek. (Oost- en West-Vlaanderen). Bestaan die weeffouten ook in Nederland ?
Ga naar Google Maps, naar Hoofdplaat in Zeeuws-Vlaanderen.
Kies voor de modus ‘earth’
Groote herverkaveling.
Zak wat naar het zuiden en ga de grens met België over.
Schokkend kleine verkavelde erf-velden.
Nergens is het boerenbedrijf zo moeilijk. Kun je niet vergelijken met Nederland.
Dus de vlucht naar voren naar vleeskweek
Ken via mijn ouders de opzet van de varkenskweek.
Boeren, die nergens financiële steun kregen of vonden.
Geen Rabo, ook al is dat het tegendeel van een altruïstische organisatie, en de Crédit Agricole kreeg pas in 2003 wat greep in België op landbouwkredieten, maar ze kregen wel steun van grote industriële varkensslachters waar ze leveringscontracten konden afsluiten, mits er ook een contract (zogenaamd voor de kwaliteit van het vlees) bij een varkensvoerleverancier werd afgesloten…
De een bepaald de afname prijs, de ander de voederkosten, en beiden bepaalde de overlevingsmarge voor de boer.
De stallen ?
Die werden niet door banken gefinancierd, maar door gezamenlijke financiering van voerleverancier en slachterij…
Ze zaten (zitten?) compleet in de tang van een structuur die hun winst tegen verlies bepaalde en ze werden kunstmatig boven verzuipen gehouden.
Brussel ?
Daar hebben ze nog nooit een big uit een zeug zien trekken, die niet van zelf kwam..
Ik vrees dat heel wat Vlaamse vleesboeren blij met een kiloknaller zijn…
In Limburg geeft het provinciebestuur 'de sector' (varkenshouders, vakorganisaties, adviesorganisaties, banken, retail, onderwijs) een blanco blad met 2 vragen: wat is uw toekomstvisie en hoe denkt ge daar te gaan geraken?
In een reportage op TV Limburg haalt men drie redenen aan voor de toestand: 1. overaanbod, 2. minder consumenten, 3. Rusland.
Volgens de obligate boer-aan-het-woord-in-zijn-stal is er altijd hoop, alleen is volgens hem de vraag of het 'onder deze vorm verder moet'. Hij heeft tien mindere jaren achter de rug, zegt hij.