's Avonds is het knop omdraaien en een Duvel drinken', zegt een handelaar bij een grote veevoederfabrikantOf de krant de sombere berichtgeving van Foodlog over de Nederlandse varkenshouderij volgt, valt niet af te leiden uit de teneur van het inleidend webartikel. Enkele citaten geven de lezer wel een ongemakkelijk gevoel.
"De tijd dat je in de varkenshouderij goed geld kon verdienen en een pronkerige villa voor je stallen kon zetten, lijkt voorgoed voorbij. De Europese markt wordt overspoeld met goedkoop vlees uit Polen, Spanje of Duitsland."
"Het probleem reikt ook verder dan de boeren alleen. Ook de veevoederfabrikanten, veeartsen en leveranciers van fokmateriaal die met grote openstaande facturen zitten, dreigen in hun val meegesleurd te worden. 's Avonds is het knop omdraaien en een Duvel drinken, zegt een handelaar bij een grote veevoederfabrikant."
In Spanje lijkt het echter prima te gaan met de varkenshouderij. De export van het land steeg met 15,2%, meldt Vilt.be vandaag.
Fotocredits: Belgische beer, agriflanders
In Limburg geeft het provinciebestuur 'de sector' (varkenshouders, vakorganisaties, adviesorganisaties, banken, retail, onderwijs) een blanco blad met 2 vragen: wat is uw toekomstvisie en hoe denkt ge daar te gaan geraken?
In een reportage op TV Limburg haalt men drie redenen aan voor de toestand: 1. overaanbod, 2. minder consumenten, 3. Rusland.
Volgens de obligate boer-aan-het-woord-in-zijn-stal is er altijd hoop, alleen is volgens hem de vraag of het 'onder deze vorm verder moet'. Hij heeft tien mindere jaren achter de rug, zegt hij.