Bijen zijn verantwoordelijk voor het bestuiven van 35% van de voedselgewassen wereldwijd. In de VS zette Fix.com op een rijtje welke rol bijen spelen in het voedselsysteem.
In de afgelopen 5 jaar verloor Amerika 31% van zijn totale bijenpopulatie. In 2014 rapporteerden imkers zelfs het op-een-na grootste verlies ooit. Het is nog altijd niet volledig duidelijk wat de bijensterfte veroorzaakt - klimaatverandering, faunaverandering, parasieten, pesticiden of nog andere of een complex van redenen. Inmiddels wordt het belang van de bijen voor ons dagelijks eten wel steeds duidelijker. Lifestyle-blog Fix.com maakte er een infographic over.
Bestuiving
De belangrijkste bijdrage leveren bijen door te bestuiven. Bij het verzamelen van nectar brengt een bij pollen over van de ene naar de volgende bloem of plant. Zo zorgen ze voor 'plantenseks' en bevruchting van een 'eitje'.
Voor sommige gewassen, zoals mosterd en lychees, verbetert insectenbestuiving de opbrengst aanzienlijk. Andere gewassen zouden helemaal geen zaden of fruit dragen zonder hulp van de bijen. Zo weten niet veel mensen dat voor de amandelproductie in Californië jaarlijks meer dan 1 miljoen bijenkasten naar Californië reizen. Dat is 60% van de Amerikaanse bijenkorven. De bijen zijn onmisbaar voor de $6,5 miljard opleverende amandeloogst.
Economische waarde
De economische waarde van het bestuivingswerk van de Amerikaanse honingbij bedraagt zo'n $15 miljard. Dat becijferde het United States Department of Agriculture. Meer dan de helft van de producten op de versafdelingen van supermarkt Whole Foods ligt daar dankzij de bij. Eén op de 3 happen die een Amerikaan in zijn of haar mond steekt, is te danken aan de bij. Bijen bestuiven 90 commercieel verbouwde producten in de VS en wereldwijd 35% van de gewassen, aldus Fix.com.
Wat dat in de praktijk betekent, bracht Fix.com in beeld in een infographic. Daarin zie je de meest populaire voedingsmiddelen die er zonder bestuiving door bijen niet, of veel minder, zouden zijn. En dan laten ze de honing nog buiten beschouwing.
Voor Nederland bestaat zo'n plaatje nog niet. Hoe zou het eruit zien?
Fotocredits: 'We have bees to thank for these', Fix.com
Dit artikel afdrukken
Bestuiving
De belangrijkste bijdrage leveren bijen door te bestuiven. Bij het verzamelen van nectar brengt een bij pollen over van de ene naar de volgende bloem of plant. Zo zorgen ze voor 'plantenseks' en bevruchting van een 'eitje'.
Voor sommige gewassen, zoals mosterd en lychees, verbetert insectenbestuiving de opbrengst aanzienlijk. Andere gewassen zouden helemaal geen zaden of fruit dragen zonder hulp van de bijen. Zo weten niet veel mensen dat voor de amandelproductie in Californië jaarlijks meer dan 1 miljoen bijenkasten naar Californië reizen. Dat is 60% van de Amerikaanse bijenkorven. De bijen zijn onmisbaar voor de $6,5 miljard opleverende amandeloogst.
Economische waarde
De economische waarde van het bestuivingswerk van de Amerikaanse honingbij bedraagt zo'n $15 miljard. Dat becijferde het United States Department of Agriculture. Meer dan de helft van de producten op de versafdelingen van supermarkt Whole Foods ligt daar dankzij de bij. Eén op de 3 happen die een Amerikaan in zijn of haar mond steekt, is te danken aan de bij. Bijen bestuiven 90 commercieel verbouwde producten in de VS en wereldwijd 35% van de gewassen, aldus Fix.com.
Wat dat in de praktijk betekent, bracht Fix.com in beeld in een infographic. Daarin zie je de meest populaire voedingsmiddelen die er zonder bestuiving door bijen niet, of veel minder, zouden zijn. En dan laten ze de honing nog buiten beschouwing.
Voor Nederland bestaat zo'n plaatje nog niet. Hoe zou het eruit zien?
Fotocredits: 'We have bees to thank for these', Fix.com
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Titel: Wat zouden we eten zonder de bij? Wilde bijensoorten en hommels meegerekend?
Vooral vlees, vis, maïskolven en bonen.
Uitgerekend voedergewassen als gras, maïs en bonen doen het zonder bijen.
Hieronder een aantal bekende gewassen, van de koude grond uit mijn moestuin wereldje, dat het zonder bij erg moeilijk krijgt. Teelt van zaad voor vermeerdering (geen hybrides) is meegerekend.
aardbeien, andijvie, appel, asperge, augurk, bieslook, blauwe bes, bloemkool, boekweit, boerenkool, bosbes, braam, broccoli, courgette, framboos, kruisbes, meloenen, mergkool, pastinaak, peer, peterselie, pompoenen, prei, pruim, rodekool, rode bessen, savooiekool, spitskool, spruitkool, uien, veenbes, wilde kool, witlof, wittekool, wortel, zoete kers, zonnebloem, zwarte bessen.
We moeten zuinig zijn op onze bijen zijn maar we kunnen ook overdrijven in het nut van de bijen en het gevaar van een leeg winkelschap. Ik kan het niet voor alle gewassen beoordelen maar als appel- en peerdeskundige durf ik wel te stellen dat er ook zonder bijen er echt nog wel appels en peren in het supermarktschap liggen. Diverse rassen zijn in meer of mindere mate zelfbestuivend en daarvan is ons belangrijkste perenras Conference is een bekende echte zelfbestuiver. Verder kennen we windbestuiving d.w.z. dat overdracht van stuifmeel via de wind gebeurt. Naast bijen kennen we heel veel andere insecten zoals bijv. hommels die voor de bestuiving kunnen zorgen. Bij veel appel- en perenrassen zitten we niet te wachten op de meest optimale bestuiving en vruchtzetting. Het geeft dan teveel dunwerk om het teveel aan vruchten aan een boom terug te brengen tot het gewenste aantal.
Helemaal met Wouter eens. Het is zeker zorgwekkend dat het slecht gaat met de bij, en vooral omdat we eigenlijk helemaal in het duister tasten waarom. Dat geeft te denken, en ook reden tot bescheidenheid: hoeveel meer zaken zijn er in de levende natuur die we niet begrijpen? Maar de hele heisa rond hoe erg het nou precies is, de cijfers, de tendentieuze berichtgeving: weer een goed voorbeeld van hoe massahysterie wordt opgewekt om nieuws te verkopen en agendas te promoten. Net als in: hoe gezond is dit of dat levensmiddel?
35% van de gewassen? Give me a break. Alleen als je peterselie even zwaar telt als tarwe. Alle gewassen die voor de basisvoedselvoorziening van belang zijn, zijn zelfbevruchters, windbestuivers of vegetatief vermeerderd. Komt geen bij aan te pas. Natuurlijk, voor een goede, gevarieerde voeding zijn andere gewassen ook belangrijk. Maar 1 van de drie happen? Amerikaanse hype.
Joep, geen kool zonder bijen? Hoe zit dat?
Pas ergens gelezen dat er een mini drone is ontwikkeld die de functie van bij overneemt. Ik kan het niet meer zo snel terug vinden anders had ik de link hier geplaatst. Bijkomend voordeel; Ze steken niet!