Begin dit jaar onthulde de Keuringsdienst van Waarde dat kalkoen vaak als het duurdere lamsvlees wordt verkocht. Vandaag onthulde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de resultaten van een nader onderzoek.
De officiële Voedselwaakhond constateert dat onverpakt 'lamsvlees' dat wordt verkocht in slagerijen en kleine supermarkten niet altijd 100% lam is.
Uit onderzoek in 57 slagerijen en kleine supermarkten waar onverpakt lamsvlees te koop is bleek dat op 6 locaties (10%) het 'lamsvlees' vermengd was met met kalkoen- (3 locaties) of met rundvlees (3 locaties). De betrokken bedrijven hebben een boete van € 525,- gekregen omdat er sprake was van misleiding van de consument.
Geconstateerd kan worden dat de boete niet zodanig hoog is dat de kans om gepakt te worden afschrikwekkend werkt.
Fotocredits: 'Two lambs in the spring', Kevin Hutchinson
Dit artikel afdrukken
Uit onderzoek in 57 slagerijen en kleine supermarkten waar onverpakt lamsvlees te koop is bleek dat op 6 locaties (10%) het 'lamsvlees' vermengd was met met kalkoen- (3 locaties) of met rundvlees (3 locaties). De betrokken bedrijven hebben een boete van € 525,- gekregen omdat er sprake was van misleiding van de consument.
Geconstateerd kan worden dat de boete niet zodanig hoog is dat de kans om gepakt te worden afschrikwekkend werkt.
Fotocredits: 'Two lambs in the spring', Kevin Hutchinson
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hoezo is de boete niet afschrikwekkend hoog? De meeste allochtone slagers zijn kleine scharrelaars die met hun neef, zoon en zwager de loonkosten laag houden, dus ik vermoed dat het maar zo twee dagomzetten is.
Ooit kreeg ik een boete van rond de €1000,00, van een uitzonderlijk onbeschofte mevrouw.
Dat was voor mij als eenmanszaak een flinke financiële klap, namelijk de helft van mijn maandinkomen. Grote horecabedrijven met een omzet die het tienvoudige is van mijn omzet krijgen dezelfde boete, en voor hen zal het inderdaad minder hard aankomen.
Laten we de commentaren in elk geval zuiver houden, Wendeline. Ik ben nergens in het artikel het woord 'allochtoon' tegen gekomen - en ik zie werkelijk het nut er niet van om de discussie te verschuiven van "slagerijen en kleine supermarkten" naar "allochtone scharrelaars".
Dat is waar, in dit artikel niet. In de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde waren het veelal wel slagers met niet Nederlandse wortels. Mijn ervaring is dat je, als je lamsvlees wil kopen, bij een horecagroothandel terecht kan, of bij een eerder genoemde slagers. Een slager met Nederlandse wortels heeft wel eens ergens een verdwaald koteletje liggen, maar als je een kilo lamsnek wil worden ze bleek om de neus en moet het besteld worden.
Ik kom regelmatig bij vooral Marokkaanse slagers hier in Utrecht. Ik ga dan uitrekenen wat ze zoal omzetten en verdienen, dat is mijn rare afwijking. Doe ik ook altijd als ik uit eten ga. En moet altijd weer concluderen dat het nooit veel kan zijn. En ik vraag dus ook gewoon aan de slager: 'is dat je zoon, is dat je zwager'? Ze vinden het meestal grappig dat ik het vraag en het is vaak zo.
En nu we het erover hebben: wat is eigenlijk een 'zuivere' discussie?
Voorts doet de journalist die dit stukje schreef de aanname dat een boete van €525,00 niet afschrikwekkend is. Voor de journalist misschien niet, maar ik zou er goed chagrijnig van zijn. Deze aanname lijkt me ook niet erg 'zuiver' en met feiten onderbouwd.
Wendeline, alles is contextafhankelijk. Ook een super kan frauderen met kalkoen- of runderlam. Daar is nogal een discussie over geweest in ons wetgevend apparaat. Voor de wet zijn we nu eenmaal allemaal gelijk. Kijk naar het linkje en verbaas je over de boete, hoe vervelend die voor sommigen ook mag zijn.