Uit onderzoek in 57 slagerijen en kleine supermarkten waar onverpakt lamsvlees te koop is bleek dat op 6 locaties (10%) het 'lamsvlees' vermengd was met met kalkoen- (3 locaties) of met rundvlees (3 locaties). De betrokken bedrijven hebben een boete van € 525,- gekregen omdat er sprake was van misleiding van de consument.
Geconstateerd kan worden dat de boete niet zodanig hoog is dat de kans om gepakt te worden afschrikwekkend werkt.
Fotocredits: 'Two lambs in the spring', Kevin Hutchinson
Klinkt een beetje obstinaat misschien, maar wat gaat er eigenlijk fout ?
Er is onmogelijk sprake van ‘lamsvlees’.
Ik kan me niet voorstellen dat iemand een lamsbout verwart met een kalkoenbil.. Alhoewel in Holland ! (oei…)
Laten we dus vaststellen dat het waarschijnlijk over lams-/schapen-gehakt gaat.
De NVWA (zie link in topic) blijft ook erg in gebreke met de duiding wat ‘onverpakt lamsvlees’ is.
We kunnen in ieder geval stellen dat toevoeging van vlees van kalkoen of rund in ieder geval de klant, die geen varkensvlees mag of belieft te eten, een nette kans heeft op een halal product.
Als het gehakt is, dan had het er natuurlijk wel, zoals gebruikelijk, in onleesbare kleine lettertjes het er op moeten staan.
Het is trouwens niet ongebruikelijk om met gehakt te knoeien, en dat mag zelfs bij de gratie Gods in Nederland ! Want onze door God op basis van genetische herkomst geprivilegieerde Koningin stelde : “Gehakt: al dan niet toebereide vleesbereiding, niet zijnde separatorvlees, afkomstig van één of meer (!!!!) slachtdieren.”
En conform het politiek gestimuleerde geleuter over ‘duurzaam’, moet toch iedereen ‘product merging’ verkiezen boven weggooien van restanten.
Er zijn trouwens veel meer van producten waarbij de wet voorschrijft dat het naar het hoofdbestandsdeel genoemd mag worden.
Voorbeeld: Tomatensoep mag zo heten, ook al draait Unilever er rood bietensap door heen..
Maar dat onverpakte stukken lamsvlees verkocht worden als rund of kalkoenvlees, dat weiger ik te geloven. Ben zeer benieuwd om welke stukken van het lam gaat…
Tot slot:
Wat ik bij mijn Turk koop in Terneuzen is van oorsprong Nederlands lam, van de grootste schapenslachterij (in Sluis), en is niet alleen herkenbaar aan de geur, maar ook aan de vorm.
Zo ziet lamsvlees er in Zeeuws-Vlaanderen uit:
-Lamsvlees om te grillen lekker vet, super van smaak. Soms van ouder lam, soms wat vetter lam, en soms van melklam, maar wij hebben liever een wat ouder lam. Een lam heet ‘lam’ tot het 1 jaar wordt.. Te vet ? Dan laat je de vetranden liggen.
En dit vinden Turken lekker, dus maakt onze Turkse slager dat ook. Ook lekker om met biber, tomaten knoflook en kruiden te stoven. Meer winterkost. Maar je kan het ook grillen. Dat ‘spul’ op het vlees is een mengsel van olijfolie, geperste knoflook en Provençaalse kruiden.
En hier het summum van lam. De lamsbout. Geen gepiel met een temperatuurmeter, maar zoals mijn mama deed; een stalen breinaald er in. Gewoon zelf aan voelen; wordt het sap dat er uit komt licht rood dan er uit halen. Even op een houtenplank (niet op de koude aanrecht) laten doorgaren in alufolie voor verspreiding van het sap ! En het feest begint.
Tot slot de Roomse wijze om lamskroontjes te koppelen zoals men in Rome belieft.. Ik zelf maak daar een echt kroontje van door de uiteinden met zo’n rood/wit slagerstouwtje aan elkaar vast te maken.
Maar ik geef toe op deze manier ziet er een stuk religieuzer uit.