Wist je dat rijst arsenicum bevat? Onderzoekers ontdekten een eenvoudige manier om het daar weer uit te halen.
Onderzoekers van Queen’s University in Belfast vonden een oplossing voor het terugbrengen van de schadelijke hoeveelheden arsenicum die onvermijdelijk in rijst zitten.
Rijst belangrijkste bron
“Rijst is veruit de belangrijkste bron van anorganisch arsenicum”, zegt Andy Meharg, hoogleraar plant en bodemkunde aan de Queen’s University op BBC News. Teveel arsenicum binnenkrijgen geeft een verhoogd risico op blaas- en longkanker en kan voor schade aan het zenuwstelsel zorgen. Met name baby's, kleine kinderen en zwangere vrouwen lopen die kans.
Rijst kan tot 10 keer meer arsenicum bevatten dan andere voedingsmiddelen. Dat komt omdat rijst in onder water staande velden groeit, zodat het gemakkelijk arsenicum uit de bodem opneemt.
De kans op arsenicuminname komt bij Europeanen voor ongeveer de helft voort uit de consumptie van rijst. In landen als Bangladesh en China ligt die kans aanmerkelijk hoger vanwege hun hogere consumptie. Dat blijkt uit een rapport uit 2009 van de European Food Safety Authority (EFSA). “Twee of drie keer per week rijst eten is prima, 2 of 3 keer per dag is zorgelijk”, aldus Meharg.
Verschillende cycli
Meharg en zijn team onderzochten manieren om het arsenicum tijdens het kookproces uit de rijst te verwijderen. Koken in water spoelt het arsenicum (deels) uit. Maar omdat de rijst het kookwater opneemt tijdens de garing, wordt al het arsenicum gewoon weer geabsorbeerd. Meharg bedacht een andere manier om de rijst te koken: in het filter van koffiezetapparaat. Het hete water dat in het filter druppelt, spoelt het arsenicum weg uit de rijst. De helft tot 85% van het arsenicum bleek op deze wijze te verdwijnen.
Het enige probleem is dat de garing van de rijst net zo lang duurt als in een pan: 20 minuten voor witte rijst en 40 voor bruine. Een koffiezetapparaat doet ongeveer 10 minuten over het zetten van een volle kan. Je moet dus verschillende cycli achter elkaar laten lopen. Voordeel is wel dat je het gebruikte water blijkt te kunnen recyclen zonder dat het uitgefilterde arsenicum alsnog in de rijst terecht komt.
Queen’s werkt inmiddels aan een rijstkoker op basis van het 'druppel-filterkoffieproces', weet de BBC.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in PLOS ONE.
Fotocredits: ‘Brown Rice’, Rob & Dani
Dit artikel afdrukken
Rijst belangrijkste bron
“Rijst is veruit de belangrijkste bron van anorganisch arsenicum”, zegt Andy Meharg, hoogleraar plant en bodemkunde aan de Queen’s University op BBC News. Teveel arsenicum binnenkrijgen geeft een verhoogd risico op blaas- en longkanker en kan voor schade aan het zenuwstelsel zorgen. Met name baby's, kleine kinderen en zwangere vrouwen lopen die kans.
Rijst kan tot 10 keer meer arsenicum bevatten dan andere voedingsmiddelen. Dat komt omdat rijst in onder water staande velden groeit, zodat het gemakkelijk arsenicum uit de bodem opneemt.
De kans op arsenicuminname komt bij Europeanen voor ongeveer de helft voort uit de consumptie van rijst. In landen als Bangladesh en China ligt die kans aanmerkelijk hoger vanwege hun hogere consumptie. Dat blijkt uit een rapport uit 2009 van de European Food Safety Authority (EFSA). “Twee of drie keer per week rijst eten is prima, 2 of 3 keer per dag is zorgelijk”, aldus Meharg.
Verschillende cycli
Meharg en zijn team onderzochten manieren om het arsenicum tijdens het kookproces uit de rijst te verwijderen. Koken in water spoelt het arsenicum (deels) uit. Maar omdat de rijst het kookwater opneemt tijdens de garing, wordt al het arsenicum gewoon weer geabsorbeerd. Meharg bedacht een andere manier om de rijst te koken: in het filter van koffiezetapparaat. Het hete water dat in het filter druppelt, spoelt het arsenicum weg uit de rijst. De helft tot 85% van het arsenicum bleek op deze wijze te verdwijnen.
Het enige probleem is dat de garing van de rijst net zo lang duurt als in een pan: 20 minuten voor witte rijst en 40 voor bruine. Een koffiezetapparaat doet ongeveer 10 minuten over het zetten van een volle kan. Je moet dus verschillende cycli achter elkaar laten lopen. Voordeel is wel dat je het gebruikte water blijkt te kunnen recyclen zonder dat het uitgefilterde arsenicum alsnog in de rijst terecht komt.
Queen’s werkt inmiddels aan een rijstkoker op basis van het 'druppel-filterkoffieproces', weet de BBC.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in PLOS ONE.
Fotocredits: ‘Brown Rice’, Rob & Dani
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ja zeg, dat schiet toch niet op?!? Hoeveel gram rijst kan er nou helemaal in een Senseo? Vijf gram? En dan nog tig keer doorspoelen met het "afvalwater"???
Wat gebeurt er in het reservoir en in het verwarmingselement? Koekt dat rijstwater niet aan? Brrr, dan wordt de Senseo "koffie" nog smeriger vrees ik.
Adriaan, de onderzoekers gebruikten een gewoon in de winkel gekocht percolator-filterapparaat met een waterreservoir van 2 liter. Ze konden daarin een heel pak (500 gram) rijst in één keer 'koken'. Je hebt dus echt een druppel-filterapparaat nodig, een Senseo gaat niet werken.
En ja, juist omdat het zo'n gedoe was, werken ze nu aan het ontwikkelen van een rijstkoker op basis van het koffiezetprincipe.
Maar dit lijkt toch gewoon op stomen, maar dan met wat meer water onderin de pan?
Interessante en goede ontwikkeling, bedankt Foodlog, deze had ik gemist...
Ja Joep #3, mij lijkt ook rijst stomen hetzelfde te doen, maar er moet wel veel meer water doorheen volgens deze mensen, dus geen deksel bovenop en je rijstzeef in een grotere pan zetten?
Of een alambiek of alquitara gebruiken met zeef en kolom voor kruiden (rijst nemen ipv kruiden); die dingen heb je in alle maten van 0,5 tot meer dan 100 liter.