Onderzoekers van Queen’s University in Belfast vonden een oplossing voor het terugbrengen van de schadelijke hoeveelheden arsenicum die onvermijdelijk in rijst zitten.

Rijst belangrijkste bron
“Rijst is veruit de belangrijkste bron van anorganisch arsenicum”, zegt Andy Meharg, hoogleraar plant en bodemkunde aan de Queen’s University op BBC News. Teveel arsenicum binnenkrijgen geeft een verhoogd risico op blaas- en longkanker en kan voor schade aan het zenuwstelsel zorgen. Met name baby's, kleine kinderen en zwangere vrouwen lopen die kans.
Rijst kan tot 10 keer meer arsenicum bevatten dan andere voedingsmiddelen. Dat komt omdat rijst in onder water staande velden groeit, zodat het gemakkelijk arsenicum uit de bodem opneemt.

De kans op arsenicuminname komt bij Europeanen voor ongeveer de helft voort uit de consumptie van rijst. In landen als Bangladesh en China ligt die kans aanmerkelijk hoger vanwege hun hogere consumptie. Dat blijkt uit een rapport uit 2009 van de European Food Safety Authority (EFSA). “Twee of drie keer per week rijst eten is prima, 2 of 3 keer per dag is zorgelijk”, aldus Meharg.

Verschillende cycli
Meharg en zijn team onderzochten manieren om het arsenicum tijdens het kookproces uit de rijst te verwijderen. Koken in water spoelt het arsenicum (deels) uit. Maar omdat de rijst het kookwater opneemt tijdens de garing, wordt al het arsenicum gewoon weer geabsorbeerd. Meharg bedacht een andere manier om de rijst te koken: in het filter van koffiezetapparaat. Het hete water dat in het filter druppelt, spoelt het arsenicum weg uit de rijst. De helft tot 85% van het arsenicum bleek op deze wijze te verdwijnen.

Het enige probleem is dat de garing van de rijst net zo lang duurt als in een pan: 20 minuten voor witte rijst en 40 voor bruine. Een koffiezetapparaat doet ongeveer 10 minuten over het zetten van een volle kan. Je moet dus verschillende cycli achter elkaar laten lopen. Voordeel is wel dat je het gebruikte water blijkt te kunnen recyclen zonder dat het uitgefilterde arsenicum alsnog in de rijst terecht komt.
Queen’s werkt inmiddels aan een rijstkoker op basis van het 'druppel-filterkoffieproces', weet de BBC.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in PLOS ONE.

Fotocredits: ‘Brown Rice’, Rob & Dani
Dit artikel afdrukken