Onderzoekers van het VU Medisch Centrum concluderen aan de hand van een online gezondheidscheck dat Nederlanders te vaak niet reageren op vastgestelde risico's.
Negenentwintig procent van alle Nederlanders zou zijn zijn risico op diabetes, nierschade of hart- en vaatziekten verkeerd inschatten. Ziekterisico's van 30 of 40 procent vinden ze wel meevallen. Experts trekken bij deze percentages meteen aan de bel.
Onderzoekers Olga Damman en Daniëlle Timmermans van het VU Medisch Centrum bekeken hoe Nederlanders omgaan met gezondheidsinformatie aan de hand van de uitslagen van een online gezondheidscheck.
Damman zegt tegen De Telegraaf: "Risico's van bijvoorbeeld 30 of 40% vonden ze nog wel meevallen en geen reden om hun leefstijl te veranderen of om naar de huisarts te gaan, terwijl experts zouden adviseren om al eerder voor verder labonderzoek naar de huisarts te gaan. We vonden overigens ook dat veel teksten in de gezondheidscheck die bedoeld waren om de aandoeningen uit te leggen, te moeilijk waren voor de deelnemers. Ze sloten niet aan bij hun kennisniveau."
Het onderzoek werd gepubliceerd in British Journal of Health Psychology
Toegevoegd (14:30h) naar aanleiding van de kritiek van Foodlogcommentator Dennis Zeilstra bij dit artikel ('het onderzoek is te klein en benoemt zinloze risicofactoren voor individuele patiënten') op dit onderzoek:
Fotocredits: 'Dikke Gus', Tobyotter
Dit artikel afdrukken
Onderzoekers Olga Damman en Daniëlle Timmermans van het VU Medisch Centrum bekeken hoe Nederlanders omgaan met gezondheidsinformatie aan de hand van de uitslagen van een online gezondheidscheck.
Damman zegt tegen De Telegraaf: "Risico's van bijvoorbeeld 30 of 40% vonden ze nog wel meevallen en geen reden om hun leefstijl te veranderen of om naar de huisarts te gaan, terwijl experts zouden adviseren om al eerder voor verder labonderzoek naar de huisarts te gaan. We vonden overigens ook dat veel teksten in de gezondheidscheck die bedoeld waren om de aandoeningen uit te leggen, te moeilijk waren voor de deelnemers. Ze sloten niet aan bij hun kennisniveau."
Het onderzoek werd gepubliceerd in British Journal of Health Psychology
Toegevoegd (14:30h) naar aanleiding van de kritiek van Foodlogcommentator Dennis Zeilstra bij dit artikel ('het onderzoek is te klein en benoemt zinloze risicofactoren voor individuele patiënten') op dit onderzoek:
Fotocredits: 'Dikke Gus', Tobyotter
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
"Bijna 30% Nederlanders heeft...."
En dat wordt gebaseerd op een onderzoek onder 23 mensen?
Trouwens, die 'risicofactoren' die kennelijk zo moeilijk zijn voor niet-medisch onderlegde mensen, slaan die eigenlijk wel op hen als individu? Of begrijpen deze mensen beter dan de experts dat dat populatie-getallen zijn?
Desondanks gaat het breed en hot door de media ;-)
Niettemin, Dennis, zullen heel wat marktonderzoekers die door de wol van het kwalitatief onderzoek geverfd zijn vinden dat het onderzoek wel degelijk goede aanwijzingen bevat. Nader kwantitatief onderzoek is de logische volgende stap.
30%, dat valt toch eigenlijk reuze mee.
Dat neemt punt twee nog niet weg Dick: risicofactoren slaan niet op individuen. Ook experts en artsen lijken dat nogal eens niet te begrijpen. Hier nog maar weer eens een linkje naar een arts die dat wel begrijpt.
Dennis, we hebben het betoog van Yvo Smulders aan het stukje toegevoegd. Eminence is waar het om draait.