Koffie blijkt geen effect te hebben op welvaartsziekten. Traditioneel observationeel onderzoek zou tot een andere conclusie zijn gekomen, dan een nieuwe combinatie van onderzoekstechnieken blijkt toe te staan.
Een Deens onderzoeksteam zegt te hebben aangetoond dat koffie het risico op welvaartsziekten, zoals obesitas en diabetes, niet verhoogt of verlaagt. De onderzoekers gebruikten als eersten ter wereld genetisch materiaal om de invloed van koffie op het lichaam te onderzoeken in een observationeel onderzoek. Dat kan omdat bekend is dat de voorkeur voor koffie genetisch bepaald is.
Voor hun onderzoek gebruikten de wetenschappers de gegevens van 93.000 Denen uit de Copenhagen General Population Study.
Levenslange koffieleut
Science Daily bericht over het in drie stappen uitgevoerde onderzoek. Allereerst vroegen de onderzoekers hoeveel koffie de proefpersonen gedurende hun leven hadden gedronken. Deze consumptie vergeleken ze met het voorkomen van welvaartsziekten en leefstijlfactoren die daarop van invloed zijn. Vervolgens bekeken ze of die consumptie genetisch bepaald zou kunnen zijn. Tenslotte onderzochten ze of die “koffie-genen” in relatie zouden kunnen staan met welvaartsziekten of levensstijl.
Smaakvoordeuren zijn genetisch bepaald. Proefpersonen die zeiden veel koffie te drinken, bleken een laag risico op obesitas, metabool syndroom en type II diabetes te laten zien. Niettemin waren deze mensen wel wat zwaarder en hadden ze een hoger cholesterolniveau en dito bloeddruk. Echte koffiedrinkers met “koffie-genen” bleken levenslang door te gaan met hun koffieconsumptie. Dat kan betekenen dat een voorkeur voor koffie genetisch bepaald is. Mensen met 'koffiegenen' bleken echter geen verhoogd of verlaagd risico op welvaartsziekten te laten zien. Koffie gaat dus vrijuit.
Ge(n)en effect
De onderzoekers concluderen dat - ondanks het nadrukkelijk waargenomen verband tussen een verhoogd cholesterolniveau, een zwaarder lichaamsgewicht en ongunstiger bloeddruk enerzijds en een voorkeur voor koffie anderzijds - hard genetisch bewijsmateriaal ieder causaal verband afwijst. “Levenslang koffie drinken is op zichzelf, verrassend genoeg, geen oorzaak van welvaartsziekten, maar het verlaagt de kans hierop dus ook niet”, concludeert professor Børge Nordestgaard van de universiteit van Kopenhagen dan ook.
Het onderzoek verscheen in het International Journal of Epidemiology.
Fotocredits: 'Perfect cappucino at Sump Coffee', Brandon Shea
Dit artikel afdrukken
Voor hun onderzoek gebruikten de wetenschappers de gegevens van 93.000 Denen uit de Copenhagen General Population Study.
Levenslange koffieleut
Science Daily bericht over het in drie stappen uitgevoerde onderzoek. Allereerst vroegen de onderzoekers hoeveel koffie de proefpersonen gedurende hun leven hadden gedronken. Deze consumptie vergeleken ze met het voorkomen van welvaartsziekten en leefstijlfactoren die daarop van invloed zijn. Vervolgens bekeken ze of die consumptie genetisch bepaald zou kunnen zijn. Tenslotte onderzochten ze of die “koffie-genen” in relatie zouden kunnen staan met welvaartsziekten of levensstijl.
Levenslang koffie drinken is op zichzelf, verrassend genoeg, geen oorzaak van welvaartsziekten, maar het verlaagt de kans hierop dus ook niet“Koffie-genen”
Smaakvoordeuren zijn genetisch bepaald. Proefpersonen die zeiden veel koffie te drinken, bleken een laag risico op obesitas, metabool syndroom en type II diabetes te laten zien. Niettemin waren deze mensen wel wat zwaarder en hadden ze een hoger cholesterolniveau en dito bloeddruk. Echte koffiedrinkers met “koffie-genen” bleken levenslang door te gaan met hun koffieconsumptie. Dat kan betekenen dat een voorkeur voor koffie genetisch bepaald is. Mensen met 'koffiegenen' bleken echter geen verhoogd of verlaagd risico op welvaartsziekten te laten zien. Koffie gaat dus vrijuit.
Ge(n)en effect
De onderzoekers concluderen dat - ondanks het nadrukkelijk waargenomen verband tussen een verhoogd cholesterolniveau, een zwaarder lichaamsgewicht en ongunstiger bloeddruk enerzijds en een voorkeur voor koffie anderzijds - hard genetisch bewijsmateriaal ieder causaal verband afwijst. “Levenslang koffie drinken is op zichzelf, verrassend genoeg, geen oorzaak van welvaartsziekten, maar het verlaagt de kans hierop dus ook niet”, concludeert professor Børge Nordestgaard van de universiteit van Kopenhagen dan ook.
Het onderzoek verscheen in het International Journal of Epidemiology.
Fotocredits: 'Perfect cappucino at Sump Coffee', Brandon Shea
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hoezo geen effect op welvaartsziekten?
Kopje Nederlandse koffie in de horeca vaak goed voor 400 kCal.
Afgelopen zaterdag genoten wij op een terras van een kopje koffie met zo'n piepklein speculaasje. Het personeel reageerde verbaasd en teleurstellend dat we er geen appelgebak bij wilde hebben.
De meeste mensen om mij heen hadden er wel een punt appelgebak bij, meestal met slagroom.
Met zo'n typisch Nederlands kopje koffie met appelgebak krijg je ca. 400 kCal binnen, waarvan veel suiker en vet.
Bijna genoeg Calorieën om daarna een maaltijd over te slaan; maar dat doen we niet, want diezelfde koffie activeert de spijsvertering die samen met de suikershot van de appeltaart al snel weer hongerig maakt....
Piet iets meer koffie kon wel eens goed voor je zijn.
Ik drink bitter weinig of geen koffie meer. Als ik het wel doe krijg ik last van oogmigraine (zie ik sterretjes). Wat voor raar stofje zit er toch in koffie waar mijn lichaam last van krijgt.? S`avonds negen uur een kopje koffie drinken heb ik ook allang afgeleerd. Dan val ik niet in slaap voor s`nachts 3 uur. Als iemand mij een kopje koffie aanbied zeg ik beleefd, nee dank U.
Zo is dat Gonneke. Het nieuws van dit onderzoek zit vooral in de hybride methode die laat zien dat je zomaar tot andere conclusies kunt komen als je geen harde feiten toevoegt.
Nee, hij heeft niet niks gevonden, hij heeft in een zeer grote onderzoeksgroep geen causaal verband in positieve of negatieve zin gevonden. daar kun je echt wel een conclusie aan verbinden.
E uiteraard is senseo ook koffie, zelfs oploskoffie en de duurdere varianten in cupjes zijn koffie. Mogelijk kun je decaf geen koffie meer noemen. Dat zou overigens nog wel eens een aardig nevenonderzoek kunnen zijn. Even bij al die 93000 mensen navragen welke soort koffie ze dronken.