Deoleo, wereldwijd marktleider op het gebied van (olijf)oliën, wil een aanbeveling voor (onverzadigde) vetten van de EFSA.
Dat schrijft VoedingNU. Het Spaanse moederbedrijf voert consumentenmerken als Carbonell, Bertolli en Carapelli.
Afgelopen week vond een persbijeenkomst plaats van Carbonell. Arjan Geerlings, ‘Director of Science and Regulatory Affairs’ van Deoleo, bracht op de bijeenkomst de wens voor de aanvullende vet-adviezen van de EFSA (European Food Safety Authority) naar voren.
Essentieel?
De EFSA heeft aanbevelingen voor de dagelijkse hoeveelheden linolzuur, alfa-linoleenzuur en visolie (EPA en DHA), omdat de positieve effecten op gezondheid zeer waarschijnlijk zijn en je lichaam deze niet zelf kan maken. Daarnaast is de aanbevolen dagelijkse vetconsumptie minimaal 15% en maximaal 35% van de totale energiebehoefte.
Volgens Geerlings mist er iets: "Wij zouden graag zien dat er ook een aanbeveling komt voor de overige inname van vetzuren. Het ligt voor de hand dat er een aandeel is voor enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zoals oliezuur."
De vraag is of dit inderdaad een merkwaardig gemis is, want de EFSA raadt eigenlijk al aan om onverzadigde vetten te consumeren. De aanbeveling van de autoriteit is immers om zo min mogelijk verzadigd vet te consumeren. En dus niet een bepaalde hoeveelheid zoals VoedingNU vermeldt (‘ca. 22 gram’) en Deoleo graag zou willen voor de onverzadigde vetten. Overigens kan het lichaam zelf prima oliezuur maken. Hoewel het misschien beter is dan verzadigd vet, is oliezuur niet bepaald essentieel.
Het Deoleo-instituut
Geerlings meldde dat in maart het Deoleo-instituut van start zal gaan. Dat instituut moet onderzoek stimuleren op het gebied van gezonde vetten, met name olijfolie, via innovatieprogramma's en educatie. Als eerste gaat het instituut werken aan een wetenschappelijk artikel. "Het doel daarvan is de EFSA te stimuleren een aanbeveling voor enkelvoudige vetten te maken", aldus Geerlings. Een zwart-op-wit aanbeveling voor onverzadigde vetten komt uiteraard ten goede aan de verkoopcijfers van Deoleo-producten.
Zou straks pastafabrikant Grand’Italia straks ook met een instituut komen dat voor een aanbeveling van koolhydraten gaat zorgen?
Wij weten 1 ding tamelijk zeker: zelfs als die kennis betrouwbaar is, zal iedereen aan WC-eend moeten denken.
Fotocredits: Bellen in olijfolie, fdecomite
Dit artikel afdrukken
Afgelopen week vond een persbijeenkomst plaats van Carbonell. Arjan Geerlings, ‘Director of Science and Regulatory Affairs’ van Deoleo, bracht op de bijeenkomst de wens voor de aanvullende vet-adviezen van de EFSA (European Food Safety Authority) naar voren.
Essentieel?
De EFSA heeft aanbevelingen voor de dagelijkse hoeveelheden linolzuur, alfa-linoleenzuur en visolie (EPA en DHA), omdat de positieve effecten op gezondheid zeer waarschijnlijk zijn en je lichaam deze niet zelf kan maken. Daarnaast is de aanbevolen dagelijkse vetconsumptie minimaal 15% en maximaal 35% van de totale energiebehoefte.
Volgens Geerlings mist er iets: "Wij zouden graag zien dat er ook een aanbeveling komt voor de overige inname van vetzuren. Het ligt voor de hand dat er een aandeel is voor enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zoals oliezuur."
De vraag is of dit inderdaad een merkwaardig gemis is, want de EFSA raadt eigenlijk al aan om onverzadigde vetten te consumeren. De aanbeveling van de autoriteit is immers om zo min mogelijk verzadigd vet te consumeren. En dus niet een bepaalde hoeveelheid zoals VoedingNU vermeldt (‘ca. 22 gram’) en Deoleo graag zou willen voor de onverzadigde vetten. Overigens kan het lichaam zelf prima oliezuur maken. Hoewel het misschien beter is dan verzadigd vet, is oliezuur niet bepaald essentieel.
Het Deoleo-instituut
Geerlings meldde dat in maart het Deoleo-instituut van start zal gaan. Dat instituut moet onderzoek stimuleren op het gebied van gezonde vetten, met name olijfolie, via innovatieprogramma's en educatie. Als eerste gaat het instituut werken aan een wetenschappelijk artikel. "Het doel daarvan is de EFSA te stimuleren een aanbeveling voor enkelvoudige vetten te maken", aldus Geerlings. Een zwart-op-wit aanbeveling voor onverzadigde vetten komt uiteraard ten goede aan de verkoopcijfers van Deoleo-producten.
Zou straks pastafabrikant Grand’Italia straks ook met een instituut komen dat voor een aanbeveling van koolhydraten gaat zorgen?
Wij weten 1 ding tamelijk zeker: zelfs als die kennis betrouwbaar is, zal iedereen aan WC-eend moeten denken.
Fotocredits: Bellen in olijfolie, fdecomite
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Levert vast wat op aan publiciteit. Kijk maar naar het Kennisinstituut bier. Kreeg toch Katan zover om bij P&W te verklaren dat het erop lijkt dat de positieve effecten van alcohol niet aan rode wijn waren voorbehouden. Mede dankzij het Kennisinstituut bier is de rode wijn van haar gezonde imago beroofd. Ongetwijfeld heeft een aantal wijndrinkers gedacht: 'Doe mij dan maar weer een biertje.'
Zo ook kan het 'Kennisinstituut Olijfolie' omzet bij de boter en lijnzaadolie afsnoepen.
Jammer dat zelfs de producent hier zo weinig inhoudelijk mee omgaat:
1. Olijfolie is aangetoond gezond - in tegenstelling tot industriële zonnebloemolie - en andere omega-6 als soja-olie (die ook verontreinigd kan zijn met Bt).
2. Meervoudig onverzadigde olie is ongeschikt (ongezond) om in te bakken. Toch gebeurt dit massaal. Olijfolie is daarnaast (iets) beter om in te bakken dan verzadigde vetten.
3. Teveel omega-3 olie is ook niet gezond. Van olijfolie kun je veel meer hebben. De beste bronnen van omega-3 zijn zeevruchten en noten.
Het wordt tijd dat de EFSA bij de tijd komt...
@Frank, help me even in je denk wereld:
1- Olijfolie vs industriele zonnebloemolie, is de Olijfolie van Deoleo niet net zo industrieel?
2- Wat bedoel je met verontreining met Bt?
@Harold: een groot deel van de olie bestaat uit eiwitten. Als dat Bt eiwitten zijn is de olie dus verontreinigd met Bt.
Zonnebloemolie is alleen maar gezond als het onder de 30 graden geperst is, en niet boven die temperatuur gebruikt wordt.
De meeste olijfolie is koudgeperst en niet chemisch gewonnen. Over olijfolie bestaan alleen maar positieve rapporten. Over zonnebloemolie vele negatieve - door een overload aan omega-6 en bakreactieproducten.
De redactie ontving van Arjan Geerlings de volgende reactie:
"Geachte redactie van Foodlog,
Ik las uw artikel over Carbonell op Foodlog. Naar aanleiding van dit artikel zou ik ter informatie graag een aantal zaken nader willen toelichten. Op deze manier wil ik u namens Carbonell op de hoogte stellen van ons standpunt.
Uw opmerking over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid verzadigd vet die de EFSA aanraadt is een terecht punt. De EFSA beveelt inderdaad aan om zo min mogelijk verzadigd vet te consumeren, maar EFSA zegt niet hoeveel dat precies moet zijn, en om deze reden hebben wij aangehouden wat andere instanties aanbevelen, zoals de WHO/FAO. Dit is een aanbevolen dagelijkse consumptie van verzadigd vet die niet hoger is dan 10% van de dagelijkse energiebehoefte (ongeveer 22 gram voor een dieet van 2000 kcal). Wij vermoeden dat dit verkeerd is overgenomen door VoedingNu. Deze 22 gram wordt inderdaad niet door de EFSA aangeraden en wij hebben VoedingNu hier over gesproken met de vraag of zij dit willen aanpassen.
Wij willen graag uitleggen waarom wij het belangrijk vinden dat de EFSA een aanbeveling opstelt voor de inname van enkelvoudig onverzadigde vetten. De EFSA doet een aanbeveling om dagelijks tussen de 20 en 35% (30% is ongeveer 70 gram vet voor een dieet van 2000 kcal) van de energiebehoefte aan vet te consumeren. Als we uitgaan van een dagelijkse consumptie van 70 gram vet wordt er aanbevolen om hiervan circa 12 gram aan meervoudig onverzadigde vetzuren te consumeren (LA, ALA, EPA en DHA). Voor de overige +/- 58 gram vet wordt alleen aanbevolen om zo min mogelijk verzadigd vet te consumeren.
Dan blijft er inderdaad niets anders over dan enkelvoudig onverzadigd vet voor het grootste deel van deze 58 gram. Wij denken dat het duidelijkheid zou scheppen voor de consument als de EFSA dit ook daadwerkelijk benoemd. Dan is er geen ruimte voor twijfel.
Tot slot willen wij benadrukken dat oliezuur inderdaad geen essentieel vetzuur is maar dat wij verwachten dat dit geen probleem hoeft te zijn voor een aanbeveling van de EFSA. De EFSA heeft bijvoorbeeld ook een dagelijkse aanbeveling opgesteld voor EPA en DHA. Omdat dit ook geen essentiële vetzuren zijn verwachten wij dat dit geen bepalende factor hoeft te zijn bij de beslissing of er voor enkelvoudig onverzadigde vetzuren een aanbeveling komt.
Wij hopen dat deze toelichting van toegevoegde waarde is voor u.
Met vriendelijke groet,
Arjan Geerlings, PhD
Director of Science and Regulatory Affairs
Deoleo S.A."