In arme landen gaat een groot deel van de geproduceerde landbouwproducten verloren nog voor ze de markt bereiken. Dat komt door tekortschietende opslag- en transportfaciliteiten.
Volgens de VN loopt dit cijfer op tot 45% van de totale productie, schrijft Phys.org. Vooral het ontbreken van een gekoelde keten zorgt er voor dat verse groenten en fruit uitdrogen, verwelken en verrotten voor ze hun afnemers kunnen bereiken. De Belgische ontwerper Arne Pauwels bedacht een mogelijke oplossing: de Wakati.
Wakati, 'tijd' in het Swahili, is een goedkope en ecologisch slimme manier om voedsel juist in een warm en vochtig klimaat langer goed te houden. Het werkt volgens het principe van een traditionele verdampingskoeler, zoals die al duizenden jaren gebruikt worden. Denk aan de terracotta wijnkoelers of de beurrier à eau.
De Wakati focust echter niet op koelen door het laten verdampen van relatief veel water, maar juist op het creëren van een warm, extreem vochtig microklimaat. Pauwels ontwierp een tent-achtige doos, van stokken, een afdekzeil, een paar ritsen en een verdamper op zonne-energie. De verdamper heeft ongeveer 1 liter water per week nodig. In de 'doos' ontstaat een vochtig microklimaat dat groenten en fruit tot 10 dagen vers houdt. Dat is lang genoeg om de producten naar de markt te kunnen brengen.
De eerste 100 Wakati's zijn inmiddels gemaakt. De Nederlandse NGO Cordaid gaat ze uittesten in Haïti, Oeganda en Afghanistan. De Wakati is bedoeld om arme boeren uit de armoede te helpen. Pauwels: "Op dit moment zijn de meeste systemen er op gericht de opbrengst te vergroten om zo te compenseren voor de verliezen na de oogst. Maar als je die verliezen beperkt, kun je inkomen van een boerenfamilie gemakkelijk met meer dan 20% verhogen." En de voedselverspilling terugdringen natuurlijk.
Fotocredits: wakati.org
Dit artikel afdrukken
Volgens de VN loopt dit cijfer op tot 45% van de totale productie, schrijft Phys.org. Vooral het ontbreken van een gekoelde keten zorgt er voor dat verse groenten en fruit uitdrogen, verwelken en verrotten voor ze hun afnemers kunnen bereiken. De Belgische ontwerper Arne Pauwels bedacht een mogelijke oplossing: de Wakati.
Wakati, 'tijd' in het Swahili, is een goedkope en ecologisch slimme manier om voedsel juist in een warm en vochtig klimaat langer goed te houden. Het werkt volgens het principe van een traditionele verdampingskoeler, zoals die al duizenden jaren gebruikt worden. Denk aan de terracotta wijnkoelers of de beurrier à eau.
De Wakati focust echter niet op koelen door het laten verdampen van relatief veel water, maar juist op het creëren van een warm, extreem vochtig microklimaat. Pauwels ontwierp een tent-achtige doos, van stokken, een afdekzeil, een paar ritsen en een verdamper op zonne-energie. De verdamper heeft ongeveer 1 liter water per week nodig. In de 'doos' ontstaat een vochtig microklimaat dat groenten en fruit tot 10 dagen vers houdt. Dat is lang genoeg om de producten naar de markt te kunnen brengen.
De eerste 100 Wakati's zijn inmiddels gemaakt. De Nederlandse NGO Cordaid gaat ze uittesten in Haïti, Oeganda en Afghanistan. De Wakati is bedoeld om arme boeren uit de armoede te helpen. Pauwels: "Op dit moment zijn de meeste systemen er op gericht de opbrengst te vergroten om zo te compenseren voor de verliezen na de oogst. Maar als je die verliezen beperkt, kun je inkomen van een boerenfamilie gemakkelijk met meer dan 20% verhogen." En de voedselverspilling terugdringen natuurlijk.
Fotocredits: wakati.org
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Als ik het goed lees, wordt het product, dat nog biologisch gezien leeft, in een warm en extreem vochtig micro klimaat bewaard. Dit is iets wat ons atijd is afgeraden in Europa omdat vocht + warmte bacterieen en schimmels activeert. Wat is dan het extra van deze tent dat dit natuurlijke groei proces van schimmel en bactrieen voorkomt?
Arne Pauwels' ontwerp van de Wakati slaat aan, meldt Vilt. "Het idee werd onder meer door KBC zo enthousiast onthaald dat Pauwels de mogelijkheid kreeg om via Start it, het start-up-ondersteuningsplatform van KBC, zijn project verder uit te werken. Vandaag heeft Pauwels al een eerste investeringsronde achter de rug en reist hij de wereld rond om aan iedereen die het wil horen uit te leggen wat Wakati in zijn mars heeft."
Pauwels microklimaat-kast heeft een groot voordeel boven de traditionele 'koelkasten' die in Ethiopië gemeengoed zijn: "simpele bakstenen constructies die herhaaldelijk overgoten worden met 50 tot 100 liter water per dag. Daardoor wordt een warm en vochtig microklimaat gecreëerd, waardoor de celstructuur van groenten en fruit veel langer intact blijft." Wakati verstuift via de op zonne-energie draaiende ventilator maar 100 ml per dag. Dat levert niet alleen waterbesparing op, maar ook een langere bewaarduur van groenten en fruit. Je moet dan aan dagen denken, overigens, niet in maanden. De kostprijs - 100 dollar - is ook door arme boeren snel terugverdiend, stelt Pauwels.