In arme landen gaat een groot deel van de geproduceerde landbouwproducten verloren nog voor ze de markt bereiken. Dat komt door tekortschietende opslag- en transportfaciliteiten.

Volgens de VN loopt dit cijfer op tot 45% van de totale productie, schrijft Phys.org. Vooral het ontbreken van een gekoelde keten zorgt er voor dat verse groenten en fruit uitdrogen, verwelken en verrotten voor ze hun afnemers kunnen bereiken. De Belgische ontwerper Arne Pauwels bedacht een mogelijke oplossing: de Wakati.

Wakati, 'tijd' in het Swahili, is een goedkope en ecologisch slimme manier om voedsel juist in een warm en vochtig klimaat langer goed te houden. Het werkt volgens het principe van een traditionele verdampingskoeler, zoals die al duizenden jaren gebruikt worden. Denk aan de terracotta wijnkoelers of de beurrier à eau.
De Wakati focust echter niet op koelen door het laten verdampen van relatief veel water, maar juist op het creëren van een warm, extreem vochtig microklimaat. Pauwels ontwierp een tent-achtige doos, van stokken, een afdekzeil, een paar ritsen en een verdamper op zonne-energie. De verdamper heeft ongeveer 1 liter water per week nodig. In de 'doos' ontstaat een vochtig microklimaat dat groenten en fruit tot 10 dagen vers houdt. Dat is lang genoeg om de producten naar de markt te kunnen brengen.

De eerste 100 Wakati's zijn inmiddels gemaakt. De Nederlandse NGO Cordaid gaat ze uittesten in Haïti, Oeganda en Afghanistan. De Wakati is bedoeld om arme boeren uit de armoede te helpen. Pauwels: "Op dit moment zijn de meeste systemen er op gericht de opbrengst te vergroten om zo te compenseren voor de verliezen na de oogst. Maar als je die verliezen beperkt, kun je inkomen van een boerenfamilie gemakkelijk met meer dan 20% verhogen." En de voedselverspilling terugdringen natuurlijk.

Fotocredits: wakati.org