Dat zegt Martin Zuidhof. Hij werkt aan de landbouwuniversiteit van Alberta (Canada). Zijn onderzoeksteam bracht onlangs de vooruitgang in vleesaanzet bij kippen dankzij moderne veredeling in beeld. Tussen 1957 en 2005 werd een kip in 56 dagen ruim meer dan 4 maal zo zwaar. Dat is een enorme efficiencywinst. De moderne kip produceert veel meer vlees per eenheid voer. Wie de foto's ziet, zou kunnen schrikken van het reuzenformaat dat we in zo'n vijftig jaar hebben weten te creëren.
Wortels
Zijn ze gevaarlijk geworden, vraagt The Huffington Post? Welnee zegt Zuidhof. "Het is niet gevaarlijk om grotere kippen te eten. Wie dat denkt, lijkt een beetje op degene die zegt dat het gevaarlijk is om grote wortels te eten omdat ze groter zijn." Duidelijk dus wat deze kipkenner betreft: size doesn't matter. Met grote groenten, die in de natuur vroeger veel kleiner waren, hebben we immers ook geen probleem.
Fotocredits: Martin Zuidhof et al.
Dit artikel afdrukken
Wortels
Zijn ze gevaarlijk geworden, vraagt The Huffington Post? Welnee zegt Zuidhof. "Het is niet gevaarlijk om grotere kippen te eten. Wie dat denkt, lijkt een beetje op degene die zegt dat het gevaarlijk is om grote wortels te eten omdat ze groter zijn." Duidelijk dus wat deze kipkenner betreft: size doesn't matter. Met grote groenten, die in de natuur vroeger veel kleiner waren, hebben we immers ook geen probleem.
Fotocredits: Martin Zuidhof et al.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
wij simpele zielen zouden kunnen schrikken van die afmetingen en die draconische voederconversie, in korte tijd bereikt, maar dat is dus irrationeel (zeggen de kippenfokkers? de Canadese WUR? het productschap voor vee en vlees?), ik ben weer helemaal gerustgesteld!
Dirk #3, bijkomend voordeel is dan wel dat mensen minder snel dik worden.
@Astrid. Ik ben het helemaal met je eens. Het is juist het natuurlijke en analoge denken van jou (en mij) en vele anderen dat door de wetenschap en andere "specialisten" wordt weggezet als niet (genoeg) "evidence based". Intuïtief voelen gelukkig nog steeds veel mensen aan dat er iets niet klopt aan de voornamelijk technologische vooruitgang van onze voeding. Neem bijvoorbeeld het woord ge"zond" dat aangeeft dat ook onze voeding zonlicht nodig heeft omdat in dat lichtspectrum veel meer en andere energieën zitten dan in kunstlicht. Toch komt een steeds groter deel van onze voeding niet meer in aanraking met voldoende zonlicht. Alle processen in ons lichaam vinden echter plaats door lichtoverdracht oftewel door kleine pakketjes biofotonen, en dat wordt onder andere verstoord door onvoldoende natuurlijk zonlicht. Alles in de natuur heeft een complementaire zijde en tegenwoordig wordt bij voeding en voedselproductie bijna alleen maar aandacht geschonken aan de puur materiële aspecten en niet of onvoldoende aan de spirituele aspecten ervan. Dat gaat ons steeds meer opbreken want voeding heeft niet alleen invloed op ons lichaam maar ook op onze mentale en emotionele vermogens.
hartelijke groet,
Dirk van Beek
Tja, we zijn het er volgens mij ook bijna allemaal over eens dat als groente te snel groeit oook nauwelijks voedingswaarde heeft, er wordt al langere tijd gezegd dat 'alle groente uit de grond gestampt wordt en daardoor hun voedingswaarde verliest'. Dat zou dus ook zomaar met die kippen kunnen zijn. Voor dieren lijkt het me net als met mensen niet gezond om sneller te groeien dan de natuur bedoeld heeft en als het voor het dier niet gezond is, die vrijwel zeker ziektes ontwikkeld hierdoor, vaak ook ongeziene ziektes, zou dat dier dan ook voor ons niet gezond kunnen zijn.
Maar ja, ik ben maar een leek, ik maak alleen maar logische gevolgtrekingen wat naar mijn idee zou kunnen zijn.
Gevaarlijk??? Of voedingswaarde??