Dat zegt Martin Zuidhof. Hij werkt aan de landbouwuniversiteit van Alberta (Canada). Zijn onderzoeksteam bracht onlangs de vooruitgang in vleesaanzet bij kippen dankzij moderne veredeling in beeld. Tussen 1957 en 2005 werd een kip in 56 dagen ruim meer dan 4 maal zo zwaar. Dat is een enorme efficiencywinst. De moderne kip produceert veel meer vlees per eenheid voer. Wie de foto's ziet, zou kunnen schrikken van het reuzenformaat dat we in zo'n vijftig jaar hebben weten te creëren.

Wortels
Zijn ze gevaarlijk geworden, vraagt The Huffington Post? Welnee zegt Zuidhof. "Het is niet gevaarlijk om grotere kippen te eten. Wie dat denkt, lijkt een beetje op degene die zegt dat het gevaarlijk is om grote wortels te eten omdat ze groter zijn." Duidelijk dus wat deze kipkenner betreft: size doesn't matter. Met grote groenten, die in de natuur vroeger veel kleiner waren, hebben we immers ook geen probleem.

Fotocredits: Martin Zuidhof et al.