Op een stukje grond dat commercieel € 70 miljoen waard is, lopen varkens. Nog heel lang, want de dieren mogen er lopen tot ze van ouderdom of door ziekte doodgaan.
Ik ging afgelopen vrijdag even langs bij de bekendmaking van de namen van de 10 biggen van zeug Betsy in het Bofkontbos aan de Amsterdamse Zuid-As. Het stukje bos met hoge bomen is door de Zuid-As ter beschikking gesteld. 'Zachte waarden' zijn óók belangrijk vertelde de directeur me.
Maf?
Daar zette Dafne Westerhof van de familie Bofkont een project op dat haar hartewens was: laat een industriële zeug biggen in een bos en daar met haar biggen blijven leven tot ze vanzelf doodgaan. Misschien vind je dat een beetje maf.
Maar weten we het? Bij een boer gaat een zeug een aantal worpen mee. Zolang ze productief is, mag ze biggen maken. Ouder dan een jaar of 4 wordt ze niet, want dan neemt haar vruchtbaarheid af en wordt ze te duur. En een big? Die gaat met zes maanden naar het slachthuis. Bovendien verliest hij of zij direct na het spenen zijn moeder uit het zicht.
Weten we hoe gewone roze varkens die helemaal zijn geoptimaliseerd voor zulke schema's, zich gedragen als ze leven zoals hun wilde soortgenoten?
Eberhard
Nee, want ze krijgen de kans niet om zo te leven. Daarom zette Dafne dit project op. Ze wil weten wat deze varkens in zich hebben. Ze vermaken zich in ieder geval kostelijk en hoeven beslist niet naar de slacht zoals een plofkip die alleen maar geschikt is om te worden opgegeten.
By the way, weet jij hoe oud het varken kan worden dat je normaal als karbonade of gehakt van zes maanden eet? Zouden varkensboeren het wel weten?
Zover komen ze nooit.
Dafne legt het hele project vast en leert iets over de aard van onze roze industrievarkens dat ze in Wageningen nog niet weten. En toch doen ze daar uitspraken over wat het varken doet, graag wil en fijn vindt.
Hoe de dominante beer van het stel heet? Eberhard, net als de burgervader van Amsterdam.
Fotocredits: Foodlog Media
Dit artikel afdrukken
Maf?
Daar zette Dafne Westerhof van de familie Bofkont een project op dat haar hartewens was: laat een industriële zeug biggen in een bos en daar met haar biggen blijven leven tot ze vanzelf doodgaan. Misschien vind je dat een beetje maf.
Maar weten we het? Bij een boer gaat een zeug een aantal worpen mee. Zolang ze productief is, mag ze biggen maken. Ouder dan een jaar of 4 wordt ze niet, want dan neemt haar vruchtbaarheid af en wordt ze te duur. En een big? Die gaat met zes maanden naar het slachthuis. Bovendien verliest hij of zij direct na het spenen zijn moeder uit het zicht.
Weten we hoe gewone roze varkens die helemaal zijn geoptimaliseerd voor zulke schema's, zich gedragen als ze leven zoals hun wilde soortgenoten?
Eberhard
Nee, want ze krijgen de kans niet om zo te leven. Daarom zette Dafne dit project op. Ze wil weten wat deze varkens in zich hebben. Ze vermaken zich in ieder geval kostelijk en hoeven beslist niet naar de slacht zoals een plofkip die alleen maar geschikt is om te worden opgegeten.
By the way, weet jij hoe oud het varken kan worden dat je normaal als karbonade of gehakt van zes maanden eet? Zouden varkensboeren het wel weten?
Zover komen ze nooit.
Dafne legt het hele project vast en leert iets over de aard van onze roze industrievarkens dat ze in Wageningen nog niet weten. En toch doen ze daar uitspraken over wat het varken doet, graag wil en fijn vindt.
Hoe de dominante beer van het stel heet? Eberhard, net als de burgervader van Amsterdam.
Fotocredits: Foodlog Media
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Als de foto bij het verhaal hoort wordt ik toch wel een beetje nerveus, de dieren komen in contact met mensen, zullen waarschijnlijk bijgevoerd worden door die mensen.
Worden niet geënt of onderzocht op dierziektes neem ik maar even aan, dragen geen oormerken.
Met de beste wil van de wereld kan ik niet bedenken waarom zoiets toegestaan wordt, zelfs op wilde varkens wordt geregeld onderzoek gedaan op het voorkomen van dierziektes.
En hier wil een mevrouw het gedrag van varkens in het wild bestuderen, laat me niet lachen, nog erger dan de Oostvaarders plassen.
Zal wel ergens een mooi potje subsidie aan vast hangen en de paarse broeken jongens van de Zuid-as doen iets aan hun imago.
Ik hoop dat hier heel snel een stokje voor gestoken wordt.
ik denk ook dat het helemaal verkeerd uit gaat pakken en voortijdig gestaakt, omdat met moderne biggen gewerkt wordt, die voorgeprogrammmerd zijn, eenmaal gedekte zeug, om veel biggen te werpen en die na 3 weken al niet meer hoeven te zogen, dankzij ABs en andere kunstgrepen. Die zeugen hebben ook geen reservespek meer zoals wilde dieren en oude rassen, dus die worden door de biggen doodgedronken. Er is een slager in NL die spaanse ibericovarkens (50% spek) heeft ingevoerd en in een eikenbos heeft rondlopen, daar zie ik meer in. Bofkont is dus niet zo'n geschikte benaming, in Oostenrijk zag ik ooit Schnitzel Fritz boven een varkensstalletje, dat lijkt me een betere benaming. Eberhard kan natuurlijk weer wel! en een antwoord op #3: ik denk dan niet zozeer aan de biggen, zo al geboren en gezoogd in het bos, maar aan de conditie van die zeug (zoniet dood, dan toch vatbaarder voor van alles) als de biggen niet gespeend worden (natuur vs domesticatie), hopelijk wordt een en ander wel goed gemonitored door mensen van Zoötechniek van Wageningen, of halen die hun neus hier weer voor op?? Wat vind jij er eigenlijk van, Jeroen van Rooijen?? En Monica Commandeur?? Die stralende vrouw Dafne, in het midden, met dat prachtige lange blonde haar, is natuurlijk een moderne Circe uit de Odyssee (een dame die, toen al, voor heel wat onrust in de tent zorgde, plus dat ze uitstekend wist hoe mannen te betoveren, al had Odysseus dan dat tegengif, anders zou het niets geworden zijn met die thuiskomst).
Dirk, de biggen zijn inmiddels zes maanden. Je vrees is dus empirisch beonwaarheidt. Frank, ze worden zwaar bewaakt en het is streng verboden de dieren te voeren.
De foto's zijn idd van afgelopen vrijdag.
#2Dirk, dat probleem zie ik nog niet zo, maar wat dacht je van inteelt, ziekte van Aujeszky en zulk soort zaken.
Spek krijgen ze zat als ze door de stadsmensen gevoerd worden, bij hun heet dat nu in een keer zeker recyclen, in de landbouw hete dat swill en is al jaren verboden.
#Dick, je laat me een beetje lachen, workshops varkens massage, varkens knuffelen.
Teambuilding mens en dier, elke zondag en door de week alle dagen op afspraak.
Dit is dus gewoon op een andere manier de dieren uitbuiten en moet mijns inziens aan alle eisen voldoen waaraan de reguliere agrariër ook moet voldoen.