Sleeswijk-Holstein, een van de Duitse Länder, stelt een vertrouwensman voor dierenwelzijn aan. Hij moet een brug bouwen tussen iedereen in de productieketen (van boeren tot dierenartsen) en burgers. Dat schrijft Boerderij.

Edeka-vleesschandaal
Het nieuws komt nadat vorige week in diverse Duitse media berichten verschenen over misstanden bij varkensboeren. Zelfs bij varkensboeren die leveren aan het kwaliteitskeurmerk Gutfleisch van de Duitse kwaliteitssuper Edeka. Dierenrechtenactivisten hadden in het geheim opnamen gemaakt en brachten die in de publiciteit. In Zeit Online verscheen een overzichtartikel en een interview met de agrarisch deskundige Thomas Jungbluth.

Jungbluth legt daarin uit waarom varkensboeren volgens hem dierwelzijn geen prioriteit geven: de prijsdruk op varkensvlees en de kleine markt voor echt kwaliteitsvlees houden de boeren in de tang.
Dat neemt natuurlijk niet weg dat daadwerkelijke mishandelingspraktijken met de wet in de hand aangepakt dienen te worden - zelfs als het bewijsmateriaal wederrechtelijk is verkregen. Edeka - die een bijzonder strikt programma van eisen voor zijn leveranciers hanteert - heeft onmiddellijk ingegrepen en extra controles en inspecties (laten) uitvoeren. De gefilmde misstanden konden niet worden vastgesteld.

Van pijnlijk naar subtiel
In plaats van pijnlijke schandaaljournalistiek met uiteindelijk ontbrekende feiten, kiest Sleeswijk-Holstein nu voor een subtiele dreiging door de aanstelling van de vertrouwensman. Iedereen die op misstanden stuit of mishandeling vermoedt, kan dat melden bij emeritus hoogleraar productiedierenhouderij Edgar Schallenberger. Je weet dus nooit of je gespot bent en zult dus - als je fout zit - ook niet tijdig je sporen uitwissen op het moment dat je gepakt moet worden. Slim.
Dit artikel afdrukken