Dat is, met zoveel woorden, de conclusie die een argeloze krantenlezer van de Volkskrant zou kunnen trekken uit een bericht over de koude en natte weken die Nederland treffen. Ze zouden ervoor zorgen dat de oogst aan tomaten, komkommers en rode paprika's dezer weken met 30% terug is gelopen. Daarom loopt de prijs flink op, van 15 cent voor een kilo tomaten op het dieptepunt van een paar weken geleden, naar 60 cent nu.
Effect kleine volumes groter dan Ruslandban
Maar, zegt tuinbouwman Thijs Jasperse, het volume is te klein om genoeg te verdienen. Het heeft zelfs een groter effect dan de Russische sancties. "Een hoge prijs vermenigvuldigd met heel weinig groente, blijft weinig", zegt hij. 'Telers van paprika zijn gewend van een vierkante meter 1 kilo per week te oogsten. In deze koude augustusmaand is dat nog maar 500 gram', vult De Volkskrant aan.
Nederlandse telers lopen EU-steun mis
De oplopende prijzen zouden er ook voor kunnen zorgen dat de Nederlandse telers de Europese compensatie mis gaan lopen. De regeling, waarbij groenten uit de markt gehaald worden, geldt niet bij het huidige prijsniveau. Jasperse noemt de EU-regeling dan ook 'mosterd na de maaltijd'. Dat is niet iedereen met hem eens: 'Voor hetzelfde geld is het volgende week weer mooi weer', zegt Wim Rodenburg van het DPA. En dan zouden, met oplopende opbrengsten, de prijzen weer net zo hard kunnen kelderen. Dan is het vangnet er inmiddels wel.
De vraag die weer naar boven piept en de afgelopen weken rond de Ruslandcrisis vaak op Foodlog aan de orde is geweest, luidt: ligt het nou aan Rusland, het weer (waar boeren, tuinders en gewone mensen al sinds mensenheugenis mee te maken hebben) of toch aan iets anders?
Dit artikel afdrukken
Effect kleine volumes groter dan Ruslandban
Maar, zegt tuinbouwman Thijs Jasperse, het volume is te klein om genoeg te verdienen. Het heeft zelfs een groter effect dan de Russische sancties. "Een hoge prijs vermenigvuldigd met heel weinig groente, blijft weinig", zegt hij. 'Telers van paprika zijn gewend van een vierkante meter 1 kilo per week te oogsten. In deze koude augustusmaand is dat nog maar 500 gram', vult De Volkskrant aan.
Nederlandse telers lopen EU-steun mis
De oplopende prijzen zouden er ook voor kunnen zorgen dat de Nederlandse telers de Europese compensatie mis gaan lopen. De regeling, waarbij groenten uit de markt gehaald worden, geldt niet bij het huidige prijsniveau. Jasperse noemt de EU-regeling dan ook 'mosterd na de maaltijd'. Dat is niet iedereen met hem eens: 'Voor hetzelfde geld is het volgende week weer mooi weer', zegt Wim Rodenburg van het DPA. En dan zouden, met oplopende opbrengsten, de prijzen weer net zo hard kunnen kelderen. Dan is het vangnet er inmiddels wel.
De vraag die weer naar boven piept en de afgelopen weken rond de Ruslandcrisis vaak op Foodlog aan de orde is geweest, luidt: ligt het nou aan Rusland, het weer (waar boeren, tuinders en gewone mensen al sinds mensenheugenis mee te maken hebben) of toch aan iets anders?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Theo, in een normale augustus oogsten wij rond de 325 000 bloemen per week, bij etmalen van 21 graden. Met het weer van nu, met kou en veel regen, kan ik met de belichting erbij (die hebben paprikatelers niet), met veel moeite etmalen van 19 graden halen. De productie zakt naar net boven de 200 000 takken per week, met een lager takgewicht. Het probleem is niet zozeer de temperatuur, maar te weinig licht en teveel regen op het dek zodat de plant te koud wordt.
Overigens hebben wij in de bloemen geen last van Rusland, en gaan de prijzen door de lage aanvoer door het dak heen. Van mij mag het nog weken dit weer blijven, ook omdat ik zelf in de Algarve zit.....
‘Telers van paprika zijn gewend van een vierkante meter 1 kilo per week te oogsten’.
‘In deze koude augustusmaand is dat nog maar 500 gram’, vult De Volkskrant aan.
‘Maand’ is het niet. De 1e week augustus lag nog nog boven 20 graad.
Kan dan de productie bij 16-17 graad al binnen 1 a 2 weken halveren?
Lijkt me sterk.
Tenzij ze op volle grond geteeld worden.
Henric, helder.
NB: ik denk nog steeds dat die mensen visionair waren. Ze moeten wel een beetje gevoel hebben voor interculturele verschillen. Ik denk dat er daarom nu anders over gedacht wordt. Ten onrechte dus, wat mij betreft.
Dick, je begrijpt me verkeerd. Ik bedoel niet dat jij zegt dat de sector het maar zelf uit moet zoeken.
De benadering waarbij men de schade die de sector lijdt door de gevolgen van een boycot waar de sector niet om heeft gevraagd afdoen met de opmerking dat de sector beter moet omgaan met bepaalde risico's neigt m.i. heel sterk naar 'zoek het zelf maar uit'. Al dat duiden van de risico's waarmee men maar rekening had moeten houden is prachtig hoor, maar je hebt er geen fluit aan. Natuurlijk snapt iedereen dat het zich richten op een bepaalde markt risico's met zich meebrengt. De praktijk is vaak dat niet van tevoren wordt bedacht om maar eens een nieuwe kwekerij te bouwen speciaal voor de Russische markt. Er komt vraag naar een bepaald product, dan zeg je geen nee. En voor je het weet zit je voor 80% op een bepaalde afzetmarkt. En als dat misgaat, staan de duiders in de rij om te verklaren dat het (met de kennis van nu, maar dat zeggen ze er meestal niet bij) natuurlijk niet slim was om dat te doen.
Een aantal jaren geleden leek het bijvoorbeeld nog heel verstandig om in voormalige Sovjetrepublieken productielocaties te bouwen. Daar denkt men nu anders over. De bedrijven die dat toen deden werden als visionair bestempeld, nu zijn het klungels die de risico's onvoldoende ingeschat hebben. Het inschatten van risico's is één van de moeilijkste dingen bij ondernemen, en als je niet uitkijkt gaat het een belemmering worden. Dus soms is het een kwestie van ogen dicht en gaan.
Henric, ik zeg dat wie wegkijkt van de gevoeligheid voor de geringste volatiliteit een beetje dom is en voortdurend met incidenten geconfontreerd zal blijven worden.
Als ik zou zeggen 'zoek het zelf maar uit', dan zou ik mijn mond houden en geen seconde meer in Foodlog steken.
Piet doet een simpel voorstel, dat de woede van de Franse tomatenboeren tegen Leaderprice had kunnen voorkomen. Onze handel (Greenery?) dumpt daar en zij konden niet meebieden. Logisch dat ze ons en Leaderprice klootzakken vinden.