Tijd voor een exoot in Foodlogs zomerquiz.
Wat zien we op deze foto, waaraan herken je het en... wat kun je ermee?
Nieuwe inzendingen voor de quiz zijn nog altijd welkom: redactie@foodlog.nl.
Fotocredits: Frank Buurman
Dit artikel afdrukken
Nieuwe inzendingen voor de quiz zijn nog altijd welkom: redactie@foodlog.nl.
Fotocredits: Frank Buurman
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
misschien ook aardig om te weten, dit exotische plantje is vernoemd naar een 18e eeuws nederlands medicus en naturalist, die op zijn beurt de botanische naam myristica fragrans (nootmuskaat) op zijn naam had staan, ik vraag me af hoeveel botanische genera naar NLers zijn vernoemd, zoveel zullen het er niet zijn. aan de bladvorm te oordelen dacht ik ook even aan een ipomoea, maar die heeft natuurlijk geen evenwijdige nervatuur zoals alle monocots.
Ik twijfelde nog tussen Houttuynia cordata en Houttuynia Emeiensis die pas in 2001 werd ontdekt. Maar van deze laatste heb ik geen enkele afbeelding kunnen vinden.
De foto met bloem gaf bij mij de doorslag.
Via Slangenwortel en Aronskelken kwam ik bij vijververenigingen uit die waarschuwden tegen de Houttuynia cordata omdat hij zich snel in andere planten nestelt en er dan niet meer tussenuit te krijgen is.
Pffff.
Met name in Vietnam veel gegeten als bladgroente.
In het Chinees: 鱼腥草; pinyin: yúxīng cǎo; letterlijk "vissegeur-kruid"; zie http://en.wikipedia.org/wiki/Houttuynia. De smaak is ook enigszins mint-achtig.
Ik heb m op een aantal plaatsen in het wild waargenomen in mijn omgeving (poldergrond) bij bosschage randen.
Bij mij is ie 2 jaar geleden komen aanwaaien/lopen. Hier vlakbij woonden wel Vietnamezen... (en meer in de wijde omgeving) misschien dat die hem aangeplant hebben in hun tuin voor consumptie.
Het vermeerdert zich razendsnel dus je moet t goed onder controle houden... spitten noodzakelijk. In Australië is het een plaag geworden.
Zelf houd ik nu (t heeft zich toch al gevestigd) n een aantal plantjes voor Aziatische maaltijden. Lekker in gerechten en in salades, zie dit Vietnamese kookboek.
Wat betref geneeskrachtige waarde zie hier. Het is zelfs werkzaam tegen SARS.
Mijn laatste poging, maar wel met grote trefzekerheid: Houttuynia cordata.
Houttuynia cordata is moeilijk uit te roeien in tuinen (geldt ook voor de bonte soorten).
Is een exoot (Azië).
Hartvormig blad.
Verwildering goed mogelijk als kleine stukjes wortel via tuinafval of schoenen elders terecht komen. Ben ze zelf nog niet tegengekomen, maar ik zit op droge zandgrond. Als ze in jouw omgeving veel voorkomen Frank, had jij hem dan in je tuin (haha)?
Goed eetbaar.
"The whole plant is antibacterial, antiinflammatory, antimicrbial, antiphlogistic, antiviral, depurative, diuretic, emmenagogue, febrifuge, hypoglycaemic, laxative and ophthalmic".
Zie hier de bloem, mogelijk dat het raadsel nu opgelost wordt?