Nieuwe inzendingen voor de quiz zijn nog altijd welkom: redactie@foodlog.nl.
Fotocredits: Frank Buurman
Tijd voor een exoot in Foodlogs zomerquiz.
Ik twijfelde nog tussen Houttuynia cordata en Houttuynia Emeiensis die pas in 2001 werd ontdekt. Maar van deze laatste heb ik geen enkele afbeelding kunnen vinden.
De foto met bloem gaf bij mij de doorslag.
Via Slangenwortel en Aronskelken kwam ik bij vijververenigingen uit die waarschuwden tegen de Houttuynia cordata omdat hij zich snel in andere planten nestelt en er dan niet meer tussenuit te krijgen is.
Pffff.
Met name in Vietnam veel gegeten als bladgroente.
In het Chinees: 鱼腥草; pinyin: yúxīng cǎo; letterlijk "vissegeur-kruid"; zie http://en.wikipedia.org/wiki/Houttuynia. De smaak is ook enigszins mint-achtig.
Ik heb m op een aantal plaatsen in het wild waargenomen in mijn omgeving (poldergrond) bij bosschage randen.
Bij mij is ie 2 jaar geleden komen aanwaaien/lopen. Hier vlakbij woonden wel Vietnamezen... (en meer in de wijde omgeving) misschien dat die hem aangeplant hebben in hun tuin voor consumptie.
Het vermeerdert zich razendsnel dus je moet t goed onder controle houden... spitten noodzakelijk. In Australië is het een plaag geworden.
Zelf houd ik nu (t heeft zich toch al gevestigd) n een aantal plantjes voor Aziatische maaltijden. Lekker in gerechten en in salades, zie dit Vietnamese kookboek.
Wat betref geneeskrachtige waarde zie hier. Het is zelfs werkzaam tegen SARS.
Mijn laatste poging, maar wel met grote trefzekerheid: Houttuynia cordata.
Houttuynia cordata is moeilijk uit te roeien in tuinen (geldt ook voor de bonte soorten).
Is een exoot (Azië).
Hartvormig blad.
Verwildering goed mogelijk als kleine stukjes wortel via tuinafval of schoenen elders terecht komen. Ben ze zelf nog niet tegengekomen, maar ik zit op droge zandgrond. Als ze in jouw omgeving veel voorkomen Frank, had jij hem dan in je tuin (haha)?
Goed eetbaar.
"The whole plant is antibacterial, antiinflammatory, antimicrbial, antiphlogistic, antiviral, depurative, diuretic, emmenagogue, febrifuge, hypoglycaemic, laxative and ophthalmic".
Zie hier de bloem, mogelijk dat het raadsel nu opgelost wordt?
Te moeilijk? Te exotisch? Te frivool? Extra hint nodig?
Er komt geen nieuwe aflevering in de quiz zolang de vorige niet opgelost is!
Ben benieuwd wat het is en waar het vandaan komt.
7x niets:
Geen hyacinthboon.
Geen Japanse Duizendknoop.
Geen Boekweit want dat hoeft niet uitgeroeid te worden.
Geen Heggenrank want die wordt te hoog.
Dan zijn er nog de Ipomea's (Ipomoea) waarvan de Ipomoea lacunosa hier als zaad wordt aangeboden, maar elders in de wereld een onkruid is. Kan echter wel omhoog klimmen, en valt ook af.
Geen Dalkruid, want dat is naar mijn weten geen exoot.
Bij de woekerende Solanums van Dirk ben ik ook geen duidelijk breed hartvormig blad tegengekomen, maar er zijn er wel erg veel. Op sommige akkers in zuid Frankrijk woekert een bijna niet meer uit te roeien Solanum, maar ik weet niet welke dat is.
#5: dat dacht ik eerst ook Joep - maar deze blijft klein (en het blad heeft i.h.a. wat meer een 'hart'-vorm). De bloem is heel anders - vrij klein, apart en sierlijk.
Duizendknoop kan 2-3 meter hoog worden. Overigens is ook Duizendknoop door mij in de wijde omgeving hier gesignaleerd. Duizendknoop is met haar meterslange en diepgaande wortels nóg onbestrijdbaarder - ook glyfosaat is geen oplossing dan. Voor beiden geldt dat wortelrestanten weer uitgroeien. Maar Duizendknoop wordt niet als groente geconsumeerd. Wel als geneesmiddel. De wortel van Japanse Duizendknoop is een bron van (trans)resveratrol - en wordt daarvoor gebruikt (zelf ga ik liever voor hibiscusthee - veel lekkerder).
Blad lijkt op een Japanse Duizendknoop. Alleen mis ik die dikke omhoogschietende bamboe-achtige scheuten op de foto.
Erg invasief zoals in Frankrijk op deze foto.
en de schrik van aardappelboeren?
Het is eetbaar (wordt daarvoor ook gebruikt)... en zelfs zeer effectief geneeskrachtig (zoals je van me kon verwachten Dirk;)!
In sommige gebieden in de wereld is het een niet te bestrijden onkruidplaag geworden. Hier in Nederland is ie nu ook opgedoken - in ieder geval in mijn wijde omgeving (als je er eenmaal op let zie je er steeds meer) .
Lijkt veel op het blad van de hyacinthboon uit de siertuin, maar je schijnt het blad en de bonen te kunnen eten.
is het een Solanum sp.? Ik had eerder een amaranth van je verwacht Frank!
misschien ook aardig om te weten, dit exotische plantje is vernoemd naar een 18e eeuws nederlands medicus en naturalist, die op zijn beurt de botanische naam myristica fragrans (nootmuskaat) op zijn naam had staan, ik vraag me af hoeveel botanische genera naar NLers zijn vernoemd, zoveel zullen het er niet zijn. aan de bladvorm te oordelen dacht ik ook even aan een ipomoea, maar die heeft natuurlijk geen evenwijdige nervatuur zoals alle monocots.