Tilapia is een herbivore vis met vele voordelen. Door zijn groentenmenu is hij weinig ziektegevoelig en voedselveilig. Zijn conversie is gunstig, zodat het dier een van de meest geschikte bronnen van dierlijk eiwit is. De tilapia zou de opvolger van de plofkip kunnen worden. Dat vinden voedselexperts in ieder geval volgens Foodnavigator, omdat de visproductie tussen nu en 2050 ruimschoots moet verdubbelen.Dat willen ze het liefst zo efficiënt mogelijk.
De grootste productie van de snel en efficiënt groeiende vis vindt plaats in China, de Filipijnen en Thailand. Op de Filipijnen geldt tilapia inmiddels als een betaalbare vis voor 'gewone' burgers.
Dit artikel afdrukken
De grootste productie van de snel en efficiënt groeiende vis vindt plaats in China, de Filipijnen en Thailand. Op de Filipijnen geldt tilapia inmiddels als een betaalbare vis voor 'gewone' burgers.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De industrieel gekweekte Tilapia zal ook industrieel bereid voedsel krijgen, Landen als China, Thailand en de Filipijnen leven de voedselveiligheidsregels op een iets andere wijze na dan wij in Nederland gewend zijn. Verder rijst de vraag wat het nut is om de vis 17.000km ver te laten reizen terwijl dee Noordzee om de hoek ligt en er momenteel overvloedig vis gevangen wordt, zonder antibiotica en madicijnen. Daar hoor je de NGO's eventjes niet over praten.
Tilapia kweken voor de hele wereldbevolking is al een 'hype' sinds de jaren '50 van de twintigste eeuw. Het beest gedijt in de meest gore omstandigheden. "Ze groeien bij wijze van spreken in een pispot" zei een adventist zendeling mij 30 jaar geleden. Via allerhande ontwikkelingsprojecten is de vis dan ook wereldwijd gaan woekeren. In Suriname bijvoorbeeld, waar men hem 'kakkerlak' (kakalaka) noemt. Ik vond ze massaal in de open riolen van Nouméa (Nieuw Caledonië) Tilapia komt van oorsprong uitsluitend voor in Afrika, maar eigenaardig genoeg ook in het meer van Galilea/Tiberias. Om die laatste locatie is het de uitverkoren vis van veel christelijke organisaties.
Het is fout te zeggen dat tilapia een vegetarische vis is. Tilapia's eten, zoals de meeste vissen, liefst vlees, maar ze kunnen gewoon gemaakt worden aan plantaardig voedsel. Er bestaan al honderden kweekrassen van en worden intensief gekweekt in heel de wereld. Oud nieuws, zou ik zeggen.
In een documentaire hierover was te zien hoezeer de tilapia kwekerij lijkt op de 'plofkip' kwekerij. Er zit bijna meer tilapia in een kweekvijver dan water. In de Mekong zijn mr bacteriën een groeiend probleem.
Nog een overeenkomst: om nog een beetje winst te kunnen maken zijn de bedrijven verplicht om water en waterbindende fosfaten toe te voegen, zo laag is de marktprijs.
Het enige positieve dat gezegd kan worden is dat er geen(?) vismeel gebruikt wordt, zoals in onze viskwekerij (omdat dit leidt tot hoge gehaltes aan schadelijke stoffen).
"Geen vismeel", Frank? Diermeel is sinds een jaar ook weer toegestaan in visvoer.
In Chinese geïntegreerde teelt worden tilapia gecombineerd met varkens en/of ganzen/eenden (data uit de jaren '80). De mest wordt in een vijver gespoeld (of de hokken staan boven een vijver) waardoor massale algengroei ontstaat, de vis eet de algen en "pronto": goedkope vis die dan weer aan de varkens of eenden wordt gevoerd. Dat is de ware toekomst van de tilapia en eendenteelt