Nu bio booming is, geraakt de boer weer op zwart zaad. "Ik ben met bio opgehouden, toen de discountsupers met biologische aardappelen begonnen', zegt een voormalige biologische boer in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. De reportage van de FAZ laat zien wat er gebeurt als een niche markt, zoals dat heet, mainstream wordt.
Biologisch was een manier voor boeren en tuinders om te ontsnappen aan de moordende prijsconcurrentie. Landen wilden bovendien graag dat ze een flink areaal biologische teelt konden laten zien. In Duitsland lag het streefgetal op 20%. De weg op weg naar dat percentage werd geplaveid door idealisten. Toen biologisch groeide, kwamen de realisten die er vooral een goede boterham in zagen.
En nu, in het 2e decennium van de 21e eeuw, dient zich een nieuwe fase van de markt aan.
Biologisch pakt onder het publiek zodat de vraag stijgt, maar zorgt er tevens voor dat het goedkoper moet worden; anders kunnen immers te weinig mensen het kopen. Daarom wordt er ingekocht buiten het eigen land. Veel biologisch komt uit Oost-Europa omdat het daar tegen aanmerkelijke lagere (loon)kosten kan worden geproduceerd. En daar komt nog iets bij. Nu we langzaam op weg gaan naar 2050 en de prijzen van landbouwproducten in hun algemeenheid beginnen aan te trekken, neemt de aantrekkelijkheid van biologische teelt in een duur land als Duitsland - en dus ook in een nog duurder land als Nederland - af. Wil een bioboer met al zijn meerkosten en lagere opbrengst per hectare uitkomen dan moet hij echt fors meer kunnen verdienen per kilo. Een biologische tarweboer kan zich bedrijfseconomisch niet meer (toegerekende) pacht dan tussen de € 300-500 per hectare permitteren. Gangbare boeren halen nog rendement bij het dubbele van die pachtprijs. Het is een erg ongelijke wedstrijd aan het worden, waarin biologisch weer teruggedrongen wordt in een niche.
Biologisch laat daarom weer zogenaamde 'omschakelaars' zien: boeren die weer gangbaar gaan doen en hun biologische lier aan de wilgen hangen. Biologisch uit eigen land wordt weer een niche. Mainstream biologisch komt uit lagelonenlanden.
Dit artikel afdrukken
Biologisch was een manier voor boeren en tuinders om te ontsnappen aan de moordende prijsconcurrentie. Landen wilden bovendien graag dat ze een flink areaal biologische teelt konden laten zien. In Duitsland lag het streefgetal op 20%. De weg op weg naar dat percentage werd geplaveid door idealisten. Toen biologisch groeide, kwamen de realisten die er vooral een goede boterham in zagen.
En nu, in het 2e decennium van de 21e eeuw, dient zich een nieuwe fase van de markt aan.
Biologisch pakt onder het publiek zodat de vraag stijgt, maar zorgt er tevens voor dat het goedkoper moet worden; anders kunnen immers te weinig mensen het kopen. Daarom wordt er ingekocht buiten het eigen land. Veel biologisch komt uit Oost-Europa omdat het daar tegen aanmerkelijke lagere (loon)kosten kan worden geproduceerd. En daar komt nog iets bij. Nu we langzaam op weg gaan naar 2050 en de prijzen van landbouwproducten in hun algemeenheid beginnen aan te trekken, neemt de aantrekkelijkheid van biologische teelt in een duur land als Duitsland - en dus ook in een nog duurder land als Nederland - af. Wil een bioboer met al zijn meerkosten en lagere opbrengst per hectare uitkomen dan moet hij echt fors meer kunnen verdienen per kilo. Een biologische tarweboer kan zich bedrijfseconomisch niet meer (toegerekende) pacht dan tussen de € 300-500 per hectare permitteren. Gangbare boeren halen nog rendement bij het dubbele van die pachtprijs. Het is een erg ongelijke wedstrijd aan het worden, waarin biologisch weer teruggedrongen wordt in een niche.
Biologisch laat daarom weer zogenaamde 'omschakelaars' zien: boeren die weer gangbaar gaan doen en hun biologische lier aan de wilgen hangen. Biologisch uit eigen land wordt weer een niche. Mainstream biologisch komt uit lagelonenlanden.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Biologisch eten kon ik tot voor kort kopen bij een groenteboer die speciaal zocht naar producenten die (praktisch) biologisch produceerden uit overtuiging, maar zonder certificaten die de boel weer, in hun woorden, onnodig duur maakten. Elstar zonder bestrijdingsmiddelen geteeld kon hij dan voor 2 tot 2,50 euro de kilo verkopen, terwijl dat voor gecertificeerde al gauw een euro hoger moest gooien vanwege alle kosten voor certificering die de boer weer moet doorberekenen. Dat is eigenlijk het mooiste systeem. Wel op basis van vertrouwen, kleinschalig en traceerbaar uit de regio. Hoe groter, hoe minder zo'n systeem zou werken, want dan zitten er weer zoveel mensen tussen dat sjoemelen makkelijk en ontraceerbaar wordt voor de consument.
Hoe wist je dat het klopte, Otto? Zou je AH of Jumbo datzelfde vertrouwen geven?
Dat is dus vertrouwen. En dat het lokaal is, en dat ik enthousiast vroeg om het telefoonnummer en dat kreeg ik. Zo kort zijn de lijntjes dat ik er zelfs persoonlijk bij langs zou kunnen gaan.
Otto, dank. Je maakt het inderdaad volstrekt helder.
#1. Wees blij dat de meeste boeren hun aardappelen beschermen met fungiciden, anders moest je een pistool, of mitrailleur kopen om je aardappelen zonder dat spul te verkrijgen.