Tijdens het Food Film Festival wordt Het Grote Visserij Debat gevoerd. De livestream is hier zaterdagmiddag om 14.00 uur precies te volgen. Joris Lohman stelt hier alvast de vragen waar morgen misschien wel de antwoorden op komen.
De zee raakt leeg. Of juist niet?
De visserij is omringd door raadsels. Het Wereld Natuur Fonds roept dat de oceanen leeg raken. Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken, zei gisteren dat "als we niet oppassen, is de zee in 2030 praktisch leeg". Onzin!, zeggen de Nederlandse vissers: we halen er alleen uit wat we nodig hebben. Geldt dat alleen voor de kotters, of ook voor de hecktrawlers die deel uitmaken van de Nederlandse vloot? En kunnen we het wel hebben over ‘de zee’ of ‘de visserij’? En hebben we het nu over de Noordzee, of de oceanen voor kust van Europa, of de wateren voor de kust voor west Afrika...
YFM heeft zich ondergedompeld in de wondere wereld van de visserij. Voorzichtige toenaderingspogingen zijn gedaan in de vorm van een samenwerking met het Jongerennetwerk Visserij. Een krabbenvisser doet dit jaar mee met de YFM Academie.
Op Foodlog zijn regelmatig discussies over de toekomst van de landbouw, maar de toekomst van visserij lijkt nog onderbelicht. Consumenten zitten met de vraag: welke vis kan je nog met een schoon geweten eten? Tijdens ‘Het Grote Visserij Debat' op 10 mei tijdens het Food Film Festival gaan we het hier over hebben. Een bonte stoet betrokkenen komt voorbij: vissers (van kotter tot hecktrawler), wetenschappers, NGO’s, politici, en visverkopers. In de aanloop naar dit debat, stellen wij graag de volgende vraag aan Foodlog: kunnen we nog vis eten, of niet?
Zaterdagmiddag 10 juni, om 14.00 uur start het debat in de Westergasfabriek. Via de livestream kun je meekijken (en stiekem kun je nu al met alles wat er gebeurt meegluren):
Het Grote Visserij Debat, 10 Mei, 14:00, Westergasfabriek, Food Film Festival, Amsterdam.
Met o.a. Nathalie Steins (IMARES), Miranda Nieuwenhuis (Goede Vissers), Hans Nieuwenhuis (MSC), Bart van Olphen (Bart's Fish Tales), Harry Hoogendoorn (Queens Products, kweekvisserij), Gerard van Balsvoort (voorzitter Pelagic Freezertrawler Association), Bas Eickhout (GroenLinks).
Fotocredits: YFM Nederland
Dit artikel afdrukken
De visserij is omringd door raadsels. Het Wereld Natuur Fonds roept dat de oceanen leeg raken. Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken, zei gisteren dat "als we niet oppassen, is de zee in 2030 praktisch leeg". Onzin!, zeggen de Nederlandse vissers: we halen er alleen uit wat we nodig hebben. Geldt dat alleen voor de kotters, of ook voor de hecktrawlers die deel uitmaken van de Nederlandse vloot? En kunnen we het wel hebben over ‘de zee’ of ‘de visserij’? En hebben we het nu over de Noordzee, of de oceanen voor kust van Europa, of de wateren voor de kust voor west Afrika...
YFM heeft zich ondergedompeld in de wondere wereld van de visserij. Voorzichtige toenaderingspogingen zijn gedaan in de vorm van een samenwerking met het Jongerennetwerk Visserij. Een krabbenvisser doet dit jaar mee met de YFM Academie.
Op Foodlog zijn regelmatig discussies over de toekomst van de landbouw, maar de toekomst van visserij lijkt nog onderbelicht. Consumenten zitten met de vraag: welke vis kan je nog met een schoon geweten eten? Tijdens ‘Het Grote Visserij Debat' op 10 mei tijdens het Food Film Festival gaan we het hier over hebben. Een bonte stoet betrokkenen komt voorbij: vissers (van kotter tot hecktrawler), wetenschappers, NGO’s, politici, en visverkopers. In de aanloop naar dit debat, stellen wij graag de volgende vraag aan Foodlog: kunnen we nog vis eten, of niet?
Zaterdagmiddag 10 juni, om 14.00 uur start het debat in de Westergasfabriek. Via de livestream kun je meekijken (en stiekem kun je nu al met alles wat er gebeurt meegluren):
Het Grote Visserij Debat, 10 Mei, 14:00, Westergasfabriek, Food Film Festival, Amsterdam.
Met o.a. Nathalie Steins (IMARES), Miranda Nieuwenhuis (Goede Vissers), Hans Nieuwenhuis (MSC), Bart van Olphen (Bart's Fish Tales), Harry Hoogendoorn (Queens Products, kweekvisserij), Gerard van Balsvoort (voorzitter Pelagic Freezertrawler Association), Bas Eickhout (GroenLinks).
Fotocredits: YFM Nederland
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Wat ik mij dan afvraag: Nederlanders eten te weinig vis volgens onderzoeken. Door de 'crisis' nog minder, volgens het Voedingscentrum.
Daarnaast is ondertussen wereldwijd gezien de helft van de de visconsumptie op conto van aquacultuur. Dat is toch juist bedoeld om de efficiëntie te verhogen. Nu wordt daar ook weer vis voor gevangen als voer, wat de conversie is weet ik niet.
Waar gaat het dan fout? Gewoon teveel mensen? Waar gaat al die vis heen? Niet naar het mondje van de gemiddelde Nederlander klaarblijkelijk.
Wat ik in de hele discussie rond 'vis' de afgelopen jaren vooral heb opgestoken, is dat er problemen ontstaan op momenten dat we 'met grote halen snel thuis willen zijn'.
Aan de ene kant grote partijen die vooral selectief de vis aan land brengen die het meest winstgevend is en aan de andere kant grootwinkelbedrijven die maar al te graag een beperkt assortiment promoten.
Daardoor blijven diverse soorten zoals schar (die net zo lekker zijn) sterk onderbelicht en niet rendabel om aan land te brengen.
Otto, veel vis wordt als "bijvangst" dood teruggegooid.
Recent was daarover nog een docu: "Wild West op zee".
Veel vis wordt ook tot vismeel vermalen om als voer voor soortgenoten te dienen.
De efficiëntie van de eiwitconversie van bijvoorbeeld Tilapia is 16%:
6 kilo gevangen vis-eiwit voor 1 kilo kweekTilapia-eiwit.
Thieme wijdde een wat aparte film aan de visvangst: "Sea the truth".
Kun je dan ook zeggen dat je kweek beter kan vermijden en beter voor wild kan gaan (nog afgezien van vervuiling, antibiotica en goedkoop soortvreemd voer)?
de globale vangst uit zee zit nu al 10 jaar op zijn maximum, 80 miljoen ton/jr, en dat blijft daar natuurlijk op hangen, hoeveel subsidie er op vissers en schepen ook gegeven zal worden,want er kan niet, net zoals in de landbouw, extra gecultiveerd, gemest, gewied en veredeld worden, dus de komende decennia halen we de alsmaar groeiende behoefte aan dierlijke eiwitten van het land, van de bioindustrie, en van de bemeste akkers voor veevoer. en van de aquaculture (zalm, forel, panga),waar wel bijgemest en gestuurd kan worden.