De visserij is omringd door raadsels. Het Wereld Natuur Fonds roept dat de oceanen leeg raken. Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken, zei gisteren dat "als we niet oppassen, is de zee in 2030 praktisch leeg". Onzin!, zeggen de Nederlandse vissers: we halen er alleen uit wat we nodig hebben. Geldt dat alleen voor de kotters, of ook voor de hecktrawlers die deel uitmaken van de Nederlandse vloot? En kunnen we het wel hebben over ‘de zee’ of ‘de visserij’? En hebben we het nu over de Noordzee, of de oceanen voor kust van Europa, of de wateren voor de kust voor west Afrika...
YFM heeft zich ondergedompeld in de wondere wereld van de visserij. Voorzichtige toenaderingspogingen zijn gedaan in de vorm van een samenwerking met het Jongerennetwerk Visserij. Een krabbenvisser doet dit jaar mee met de YFM Academie.
Op Foodlog zijn regelmatig discussies over de toekomst van de landbouw, maar de toekomst van visserij lijkt nog onderbelicht. Consumenten zitten met de vraag: welke vis kan je nog met een schoon geweten eten? Tijdens ‘Het Grote Visserij Debat' op 10 mei tijdens het Food Film Festival gaan we het hier over hebben. Een bonte stoet betrokkenen komt voorbij: vissers (van kotter tot hecktrawler), wetenschappers, NGO’s, politici, en visverkopers. In de aanloop naar dit debat, stellen wij graag de volgende vraag aan Foodlog: kunnen we nog vis eten, of niet?
Zaterdagmiddag 10 juni, om 14.00 uur start het debat in de Westergasfabriek. Via de livestream kun je meekijken (en stiekem kun je nu al met alles wat er gebeurt meegluren):
Het Grote Visserij Debat, 10 Mei, 14:00, Westergasfabriek, Food Film Festival, Amsterdam.
Met o.a. Nathalie Steins (IMARES), Miranda Nieuwenhuis (Goede Vissers), Hans Nieuwenhuis (MSC), Bart van Olphen (Bart's Fish Tales), Harry Hoogendoorn (Queens Products, kweekvisserij), Gerard van Balsvoort (voorzitter Pelagic Freezertrawler Association), Bas Eickhout (GroenLinks).
Fotocredits: YFM Nederland
ik verwacht niet dat die 100 miljoen nog veel omhoog zullen gaan Alexis,en Dick V., het is rente (plus stukje kapitaalaantasting vrees ik) van het overall viskapitaal, itt tot die 280 miljoen vlees, dat zal in 2050 zeker wel verdubbeld zijn, met behulp van veel extra veevoer en kunstmest (kan in de oceanen nu eenmaal niet, behalve in vijvers en mestbassins) en ten koste van de nodige externe kosten die geen geldelijke kosten zijn. de visrijkheid van een gebied hangt sterk af van de verticale opwervelingen die maar zeer plaatselijk optreden (Humboldtstroom etc). Wat onze Noordzee betreft: ene Boddeke beweert dat de visvangsten en mosselvang daar sterk zijn afgenomen vanwege minder lozingen van fosfaat sinds het verbod dat P in wasmiddelen te stoppen, zou best kunnen natuurlijk, P is ook op het land vaak limiterend.