"Ontoelaatbaar", noemde de Franse minister voor Zeezaken Annick Girardin de 41 vergunningen die Groot-Brittannië vorige week afgaf aan Franse vissersboten om in de wateren rondom het Kanaaleiland Jersey te mogen vissen. Niet alleen waren het veel minder vergunningen dan de 344 aanvragen, ook bleek Groot-Brittannië onverwachts nieuwe toegangsvoorwaarden aan de vergunningen gekoppeld te hebben. Zo mochten de vissers minder lang en op minder soorten vissen.

Eenzijdige voorwaarden
Volgens Girardin zijn de nieuwe voorwaarden eenzijdig door de Britten ingevoerd en in strijd met de brexit-afspraken. Ze dreigde in het Franse Parlement met 'vergeldingsmaatregelen', zoals het afsluiten van de stroomvoorziening op het Kanaaleiland. Jersey ligt 20 kilometer uit de Franse kust en krijgt zijn stroom via kabels vanaf het Franse vasteland geleverd. In het eind vorig jaar op het nippertje gesloten brexit-akkoord is stroomonderbreking vastgelegd als vergeldingsmaatregel in het geval dat een van de partijen zich niet aan de afspraken zou houden.

De visserij was in de brexitonderhandelingen tot op het laatste moment een heet hangijzer. De felle opstelling van de Fransen hangt samen met de angst dat hun vissersvloot straks niet alleen rondom de Kanaaleilanden minder welkom is, maar ook in de visrijke 6-12-mijlszone beperkingen opgelegd gaat krijgen. Ook in die zones is het aantal verstrekte vergunningen ver achtergebleven bij het aantal aangevraagde, aldus de Huffington Post. Bovendien is er een papieren circus opgetuigd waarbij zowel de Franse als de Britse autoriteiten én de Europese Commissie hun zegje over de vergunningen moeten doen. Die traagheid schuurt misschien nog wel erger dan het feit dat er überhaupt nog geen overeenstemming is bereikt over de dit jaar op te vissen quota.

Blokkadedreiging
Omdat Franse vissers aangaven donderdag bij de haven van Saint-Hélier te gaan protesteren, stuurde de Britse premier Boris Johnson een tweetal marineschepen naar het eiland om de situatie in de gaten te houden en het conflict te de-escaleren. Frankrijk bleef uiteraard niet achter en liet ook 2 marineschepen rond het eiland patrouilleren. Donderdagochtend meldden zich een vijftigtal Franse vissersboten bij Jersey, aldus Le Figaro. Tot een zeeslag kwam het niet. Wel werden de Franse vissers uitgenodigd hun zegje te komen doen bij de autoriteiten van Jersey. Ze kwamen er gedesillusioneerd van terug. "Ze schuiven de Franse staat de schuld in de schoenen, die volgens hen niet de juiste gegevens heeft verstrekt," klaagde een van de Franse schippers. Van hem mag minister Girardin haar dreigement uitvoeren en 'le jus', de stroom, afsnijden.

Donderdagmiddag verlieten de Franse schepen de wateren van Jersey weer. De marineschepen bleven achter. Op diplomatiek niveau bemiddelt inmiddels de Europese Commissie in het conflict, schrijft de NOS. Een woordvoerder heeft beide partijen tot 'kalmte' opgeroepen. Inmiddels zijn ook de Britse marineschepen weer terug naar hun havens gekeerd.
Dit artikel afdrukken